Privire generala asupra cartii Neemia

Privire generala asupra cartii Neemia

 

Initial, in manuscrisele ebraice ale Bibliei, cartile Ezra si Neemia au alcatuit un singur volum, la fel cum s-a intamplat si cu cartile 1 si 2 Samuel, 1 si 2 Regi si 1 si 2 Cronici. In anul 1448 d.Chr., acel singur volum a fost separat in cele doua carti canonice al caror titlu dat de Ieronim a ramas pana in zilele noastre.

Talmudul ( traditia iudaica ) il considera pe carturarul Ezra ca fiind autorul principal al cartilor Ezra si Neemia ( ca de altfel si al cartilor 1 si 2 Cronici ). Acelasi Talmud afirma ca Neemia doar a incheiat cartea care ii poarta numele. Dovezile interne: stilul si limbajul folosit, conduc la ideea ca aceste carti au acelasi autor principal.

Ca si cartea Ezra, cartea Neemia este un raport istoric al perioadei post-exilice, informatiile pe care ni le ofera fiind foarte importante pentru reconstituirea istoriei poporului iudeu din acea perioada, chiar daca aceste informatii nu sunt complete.

Evenimentele descrise in carte au avut loc in prima jumatate a perioadei Imperiului Persan, care a durat de la anul 539 i.Chr., cand Babilonul a fost cucerit de fortele aliate medo-persane conduse de Cirus, pana la moartea lui Darius III, in anul 330 i.Chr., cand Imperiul Persan a incetat sa mai existe. Incepand cu acea data, in scena intra noul imperiu ( grec ) condus de Alexandru Macedon.

Neemia a fost un demnitar iudeu de la curtea imparatilor persani, un om de incredere caruia i s-a incredintat functia oficiala de guvernator al Iudeii. Sub autoritatea sa, zidurile Ierusalimului au fost reconstruite, in ciuda tirului neintrerupt de amenintari si intimidari din partea vrajmasilor din jurul Palestinei.

Neemia a slujit in calitate de guvernator in doua mandate, dovedind ca este un bun conducator religios si un organizator deosebit de capabil. El a asezat o buna temelie politica, sociala si morala la baza noului stat iudeu, fapt care s-a dovedit a fi de mare valoare in vremurile tulburi care au urmat.

Cartea Neemia ramane pentru noi un exemplu instructiv si motivational, ilustrand adevarul ca doar cativa oameni pot face lucruri mari pentru Dumnezeu si pentru poporul lor, daca se lasa condusi de cer. Neemia este un astfel de exemplu de om temator de Dumnezeu, sincer, neinfricat si perseverent, a carui influenta s-a intins peste generatii.

Lori Balogh

This entry was posted in Isagogie. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.