Ilustratii despre comori

Ilustratii despre comori

 

O poveste evreiasca spune ca un rabin, pe nume Eisek ben Jekel din Cracovia, a avut un vis in care era indemnat sa mearga in Praga pentru ca acolo, sub podul care duce la palatul regal, trebuia sa caute o comoara. Rabinul a ignorat visul, insa visul a revenit si mai insistent, pana cand rabinul a cedat si a plecat in cautarea comorii.

Ajungand la locul cu pricina, chiar sub podul din apropierea palatului din Praga, rabinul a observat ca locul este pazit de gardieni. Evident, nu avea nicio sansa sa sape in locul acela dupa comoara. Descurajat si totodata dezamagit pentru ca daduse crezare unui vis, se pregatea sa plece, cand un gardian l-a oprit si i-a cerut socoteala pentru prezenta sa acolo. Fara sa se ascunda, rabinul i-a spus gardianului toata povestea cu visul. Gardianul a izbucnit intr-un ras ironic si i-a spus:

– Si eu am avut astfel de vise si, daca le-as fi dat crezare, acum mi-as fi pierdut timpul cautand prin Cracovia casa unui rabin, Eisek ben Jekel parca. Undeva sub soba lui din dormitor, ar fi ascunsa o comoara.

Rabinul nu si-a putut ascunde uimirea si indata, fara prea multe explicatii, a rupt-o la fuga. Ajuns acasa si, spre mirarea tuturor, a inceput sa sape sub soba din dormitor. Povestea spune ca acolo ar fi descoperit o comoara si cu acei bani ar fi construit o scoala.

Morala e simpla si li se potriveste multora dintre noi. Cautam comori si suntem gata sa inconjuram pamantul pentru ele. Insa de cele mai multe ori comoara e chiar aici, langa noi, aproape. Fiul risipitor a mers intr-o tara indepartata sa caute comoara, pentru ca apoi sa inteleaga ca iubirea tatalui era cea mai pretioasa comoara si se afla langa el.

Text: Ovidiu Baluta

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.