Marturia personala a unui fost antitrinitarian

Marturia personala a unui fost antitrinitarian

 

Este stiut faptul ca, intr-o polemica, faptele unei persoane sunt mai elocvente decat cuvintele pe care le rosteste, iar marturia personala este mai puternica si mai convingatoare decat o multime de argumente rationale. De aceea, voi reda, fara prea multe comentarii, marturia personala a unui crestin care timp de zece ani a facut parte din Miscarea Singurului Dumnezeu Adevarat – o miscare antitrinitariana care a capatat amploare dupa anii 80 ai secolului trecut.

In esenta, adeptii acestei miscari neaga Trinitatea, considerand ca singurul Dumnezeu adevarat este Tatal. Iisus Christos este Fiul nascut in mod literal, biologic din Tatal, candva in vesnicia trecutului, iar Duhul Sfant nu este o persoana divina, ci doar o forta impersonala: dupa unii – mintea si gandul Tatalui, iar dupa altii – mintea si gandul Fiului.

Joel Ridgeway – caci despre el este vorba – in prezent este adventist de ziua a saptea. Insa nu un membru pasiv al bisericii, ci unul deosebit de activ. Desi s-a nascut intr-o familie adventista, timp de zece ani a adoptat crezul antitrinitarian pe care l-a aparat cu indarjire. Iata marturia lui personala, dupa ce, in urma unui studiu profund si tenace al Scripturii si al scrierilor lui Ellen White, s-a convins de adevar si a revenit la crezul trinitarian.

„Am fost odata antitrinitarian. Am crezut cu fermitate ca Iisus S-a nascut in mod literal din Tatal in veacurile vesniciei trecute. Eram complet convins ca Duhul Sfant nu este o persoana, ci mintea si personalitatea lui Christos. Credeam ca stiu totul. Imi placeau dezbaterile cu oamenii si aveam placere sa-i „ucid” cu argumentele mele rapide si rationale. Multi oameni nu puteau raspunde argumentelor mele.

     Totusi, pe masura ce timpul trecea, Dumnezeu m-a pus in diferite circumstante si a adus diferiti oameni in viata mea care m-au facut sa devin mai putin arogant in vederile mele. Incepeam sa am probleme cu intelegerea mea cu privire la unele versete biblice care nu se armonizau in mintea mea. In final, am ajuns in punctul in care am spus: „Doamne, du-ma inapoi la inceputuri!”

     M-am intors la „prima patratica” si am studiat Biblia si scrierile lui Ellen White cu o minte deschisa si cu rugaciunea: „Doamne, invata-ma adevarul despre Tine.” Incet-incet, piesa dupa piesa, Dumnezeu a refacut puzzle–ul in mintea mea. El m-a adus in contact cu oameni care mi-au dat idei si ganduri pe care niciodata nu le avusesem inainte. Versete biblice si citate, care fusesera misterioase pentru mine, au devenit clare. Wow, am avut o experienta minunata.”

Dupa un studiu aprofundat al Scripturii si al scrierilor lui Ellen White, Joel Ridgeway a recunoscut: „Pozitia mea anterioara cu privire la natura lui Dumnezeu este o eroare si trebuie sa renunt la ea.” Iata motivele care l-au determinat sa renunte la antitrinitarianism:

  1. „Credinta antitrinitariana arunca indoieli asupra Inspiratiei. Exista unele texte biblice si paragrafe din scrierile lui Ellen White care nu se potrivesc cu ceea ce invata antitrinitarienii. De aceea, antitrinitarienii sunt fortati sa pretinda ca cei care au copiat manuscrisele biblice au facut greseli, ca lideri ai bisericii au modificat afirmatii ale lui Ellen White, iar Ellen White insasi in exprimarea sa a facut ca unele adevaruri clare sa fie confuze. Am vazut multi pornind pe aceasta cale, care i-a dus in cele din urma la o respingere totala a scrierilor lui Ellen White si a unei parti din Biblie.
  2. Doctrina antitrinitariana Il jefuieste pe Domnul Christos de existenta Sa vesnica. Aceasta doctrina foloseste explicatii omenesti pentru a clarifica adevaruri care nu ne-au fost revelate in totalitate. Oamenii gandesc ca pentru ca Christos sa fie Fiul lui Dumnezeu, El trebuie sa fie un fiu in sens biologic. Dar unde se afla autoritatea biblica ce sustine asa ceva? Conform Bibliei, nu a existat decat un singur timp in care Christos S-a nascut, iar acesta a fost in Betleem. Daca Christos a fost adus la existenta, ce ne impiedica sa mergem la urmatorul pas si sa presupunem ca El ar putea inceta sa existe? Ellen White ne spune ca lucrul acesta este imposibil.
  3. Doctrina antitrinitariana este foarte apropiata de unele religii false. Ideea ca Christos a venit la existenta este o doctrina pe care o sustin si martorii lui Iehova. Acestia insa fac un pas mai departe, afirmand ca Christos a fost creat. Exista oare vreo diferenta intre ceea ce cred multi antitrinitarieni? Nimeni nu a fost capabil sa-mi indice o diferenta tangibila. Nu uitati, Dumnezeu nu procreaza asa cum o facem noi. El spune si lucrurile vin la existenta. Aceasta este Creatia.
  4. Doctrina antitrintariana arunca un val de mister asupra conceptului simplu de eternitate. Odata ce am inceput sa cred in aceasta doctrina, pentru mine eternitatea a incetat sa mai fie eternitate. Era o taina care nu putea fi explicata. Cineva poate fi vesnic si totusi sa aiba un inceput. Nu exista nicio dovada biblica in sustinerea acestei idei; ea este cu desavarsire de origine omeneasca…Fiecare invatatura trebuie sa se sprijine pe un „Asa zice Domnul.”
  5. Doctrina antitrinitariana pune in discutie maretia sacrificiului lui Dumnezeu devenind om, precum si intregul concept al Planului de Mantuire. Sunt multe cai prin care se ajunge aici:

     – In loc ca Dumnezeu Insusi sa vina si sa moara, El L-a trimis pe Fiul Sau. De ce nu a venit El personal?

     – Aceasta doctrina invata ca Dumnezeu nu poate muri, de aceea Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau. De aici se naste ideea ca Christos e mai putin divin decat Tatal. In al doilea rand, aceasta este doar o incercare omeneasca de a gasi o solutie la o problema pe care nu am fost niciodata meniti sa o rezolvam. Avem nevoie doar sa acceptam ceea ce spune Biblia si sa credem.

     – Doctrina antitrinitariana transforma in batjocura trimiterea de catre Christos a Mangaietorului. Daca Duhul Sfant este tot Iisus Christos, insa intr-o alta forma, inseamna atunci ca Christos este inca omniprezent, in ciuda faptului ca inspiratia spune clar ca Christos a renuntat la omniprezenta Sa. De asemenea, cuvintele lui Christos devin fara sens atunci cand El a promis ca va trimite „un alt Mangaietor” care urma sa marturiseasca despre El.      

     – In loc de o rupere a legaturii vesnice dintre Tatal si Fiul, aceasta doctrina invata ca aceasta legatura a lui Christos cu Tatal nu este vesnica, ci are un inceput.

  1. Doctrina antitrinitariana se bazeaza pe principii care nu sunt clar afirmate in Biblie. Antitrinitarienii cred ca Christos a fost nascut de Tatal in vesnicia trecuta, desi nu exista niciun verset biblic care sa afirme acest lucru. Singurul timp despre care citim ca Christos S-a nascut este in Betleem.
  2. Cei care sustin aceasta teorie trebuie sa ia versetele biblice si paragrafele din scrierile lui Ellen White din contextul lor si sa le rastalmaceasca de asa natura incat sa urmeze agenda sustinatorilor acestei doctrine.”

In finalul marturiei sale despre experienta avuta in miscarea antitrinitariana, Joel Ridgeway adreseaza un apel catre cititorii sai:

     „Asadar, va rog, nu petreceti restul vietilor voastre studiind Dumnezeirea. Am scris aceasta carte ( „Understanding the Godhead” n.n. ) deoarece eram foarte confuz asupra acestei polemici si am dorit sa impartasesc oamenilor cum m-a calauzit Dumnezeu. Dar nu doresc ca aceasta polemica sa devina centrul atentiei noastre. Chiar faptul ca Dumnezeu nu ne-a revelat clar unele aspecte despre Sine ar trebui sa ne spuna ca nu ne este de folos sa le intelegem.

     Sa ne concentram atentia asupra marilor adevaruri ale mantuirii si sa ne pregatim pentru revenirea lui Christos. In loc sa avem dezbateri despre cine este Duhul Sfant, sa ne deschidem inimile Lui si sa-I permitem sa ne transforme, astfel incat sa putem merge acasa cu totii. Atunci intrebarile care nu si-au gasit raspuns in aceasta parte a cerului vor primi un raspuns clar.

     Nu este nimic pe care Satana sa-l doreasca mai mult decat sa ne distraga atentia de la ce este cel mai important. El a folosit polemicile despre Dumnezeire pentru a-si atinge scopul cu succes. Am vazut lucrul acesta intamplandu-se deseori. De aceea, draga cititorule, te provoc sa iei in considerare cu grija si cu rugaciune punctele de vedere pe care le-am exprimat in aceasta carte.

     Ma rog ca aceasta sa-ti fie de folos si sa te inspire in a studia mai mult. Mai mult decat orice, sper ca ea ti-a oferit o mai profunda viziune asupra dragostei lui Dumnezeu si a incredibilului Sau Plan pentru salvarea omenirii. Acesta sa fie centrul atentiei noastre si nu detaliile fine despre Dumnezeire. Aceasta este ceea ce conteaza cel mai mult.

„Harul Domnului Iisus Christos si dragostea lui Dumnezeu si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi toti! Amin!” ( 2 Corinteni 13,14 )

Marturia apartine lui Joel Ridgeway si poate fi gasita in cartea „Understanding the Godhead” – My Personal Jorney, 2018

Lori Balogh

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.