Ilustratii despre saracie 

Ilustratii despre saracie 

Amenda

     Intr-o noapte din iarna anului 1935, Fiorello La Guardia, primarul irascibil al New York-ului, se prezenta la o sectie de noapte in cel mai sarac cartier al orasului. Ii dadu liber judecatorului si se aseza la masa. In acea noapte, o femeie murdara, acuzata ca a furat o paine, a fost adusa inaintea lui. Spunea ca avea o fata bolnava pe care sotul o parasise, si nepoti de hranit. Proprietarul magazinului refuza sa o ierte: „Este un cartier rau, trebuie ca femeia sa fie pedepsita ca sa fie o lectie pentru ceilalti!”

La Guardia se intoarse catre femeie si spuse: „Trebuie sa te pedepsesc. Legea nu poate face exceptie: 10 $ sau 10 zile de inchisoare!”

Totusi, rostind sentinta, La Guardia scose o chitanta si spuse: „Iata o amenda de 10 $ pe care am completat-o. Voi amenda pe toti cei care sunt in aceasta camera cu 50 de centi, pentru vina de a locui intr-un oras in care o persoana trebuie sa fure paine pentru ca familia sa aiba ce manca!”

Dupa ce a adunat amenzile, banii i-a inmanat inculpatei. In ziua urmatoare, ziarele scriau: „47,50 $ au fost stransi pentru o mama dezorientata care a furat o paine pentru a hrani nepotii flamanzi. Donatiile au fost facute de catre un proprietar de magazin, rosu la fatza, functionari si politisti…”

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.