Daca este o singura Biblie, de ce sunt atatea confesiuni crestine?

Daca este o singura Biblie, de ce sunt atatea confesiuni crestine?

 

Aceasta este o intrebare pertinenta, fie ca o exprimam in discutiile pe care le avem cu semenii nostri, fie ca o lasam nerostita in fiinta noastra interioara.

In raportul anual publicat de Center of the Study of Global Christianity din 2021, ne sunt oferite cateva informatii in legatura cu religiile lumii si confesiunile crestine. Potrivit acestui raport, din totalul de aproape 8 miliarde de locuitori ai planetei, 2 432 007 000 sunt crestini, adica aproximativ 32% din populatia globului.

In topul religiilor lumii, crestinismul ocupa primul loc, urmat de islamism si hinduism. Mai mult de jumatate dintre crestini sunt catolici ( 1 250 319 000 ), urmati de penticostalii charismatici si protestanti. Insa dintre toate cifrele pe care le prezinta raportul din anul 2021, una ne lasa fara glas: in lume exista peste 45 000 de denominatii si rituri crestine.

Este adevarat ca, in conceptia americanilor, pot exista mai multe denominatii si rituri in cadrul aceleiasi confesiuni. De exemplu, catolicii din fiecare tara reprezinta o denominatie aparte in acest raport, desi confesiunea catolica este doar una singura. Insa chiar si asa, numarul confesiunilor crestine este enorm de mare.

Si totusi, este o singura Biblie! Cum s-a ajuns la o asemenea situatie? Sa ne gandim in mod practic la situatia in care se gaseste un necrestin care este atras de invataturile Bibliei, dar care nu stie catre care confesiune sa se indrepte din miile existente. Daca exista un singur Cuvant al lui Dumnezeu, tradus in aproape toate limbile si dialectele lumii, de ce nu il inteleg toti crestinii la fel?

Raspunsul este simplu: Nu toti crestinii care studiaza Biblia aplica aceleasi reguli de interpretare a textului biblic. Desigur, asemenea oricarei alte confesiuni crestine, si Biserica Adventista de Ziua a Saptea are propriile sale reguli de interpretare a Bibliei. Ramane ca cititorul acestor randuri sa aprecieze singur daca aceste reguli sunt corecte sau nu.

Voi prezenta in continuare cateva reguli si principii de interpretare valabile atat pentru textul biblic, cat si pentru scrierile lui Ellen White, lucrari pe care Biserica Adventista le considera inspirate de Dumnezeu si utile in mod deosebit pentru finalul de istorie a bisericii.

1) Inainte de a deschide Cuvantul lui Dumnezeu, este nevoie de rugaciune pentru calauzire divina. Iata un indemn pe care Ellen White il da in acest sens:

Niciodata Biblia sa nu fie studiata fara rugaciune. Inainte de a deschide paginile sale, noi trebuie sa cerem iluminare de la Duhul Sfant, iar ea ne va fi data.” ( Ellen White, „Christian Education”, p.59; „Steps to Christ”, p.91 )

In cartea sa „Understanding the Godhead”, Joel Ridgeway afirma: Cuvantul lui Dumnezeu in mainile cuiva care nu este calauzit de Duhul Sfant este o arma de distrugere in masa care a produs in crestinism distrugeri care nu pot fi masurate. Din aceasta cauza, in biserica au aparut o pletora de doctrine false.” ( Joel Ridgeway, „Understanding the Godhead”, p. 14 )

De fapt, cum am putea intelege Cuvantul lui Dumnezeu fara ca El sa ne explice acest Cuvant pe intelesul nostru? Si cine poate sa ni-l explice mai bine decat Cel care a inspirat acest Cuvant – Duhul Sfant?

2) Inainte de a deschide Biblia trebuie sa avem o atitudine corecta fatza de Dumnezeu.

Spiritul cu care venim sa cercetam Scripturile va determina caracterul celui care ne va asista in studiu. Ingeri din lumea de lumina vor fi cu cei care cauta calauzirea divina in umilinta inimii. Dar daca Biblia este deschisa fara reverenta, cu simtamantul atotsuficientei, daca inima e plina de prejudecati, Satana e langa tine si el va pune afirmatiile clare ale Cuvantului lui Dumnezeu intr-o lumina pervertita.” ( Ellen White, „Testimonies for Ministers”, p.108 )

Atitudinea fatza de Dumnezeu si Cuvantul Sau este o chestiune foarte serioasa, daca vrem sa intelegem corect Biblia. Daca cultivam mandrie, daca nu cautam cu inima curata adevarul si nu tanjim sa fim in armonie cu voia lui Dumnezeu, daca cultivam prejudecati la care nu vrem sa renuntam, atunci cel care ne va asista in studiul Bibliei nu va fi Duhul lui Dumnezeu, ci Satana, care va directiona gandurile noastre pe calea erorilor.

Iata un alt paragraf din scrierile lui Ellen White care atrage atentia asupra aceleiasi probleme: atitudinea corecta a celui care doreste sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu:

     „Cand Cuvantul lui Dumnezeu este deschis fara reverenta si rugaciune, cand gandurile si sentimentele noastre nu sunt fixate asupra lui Dumnezeu si nu sunt in armonie cu vointa Sa, mintea este invadata de norii indoielii si scepticismul se intareste chiar prin studiul Bibliei. Dusmanul obtine controlul gandurilor noastre si ne sugereaza interpretari incorecte. Ori de cate ori oamenii nu sunt in armonie cu Dumnezeu, prin cuvant si fapta, atunci, oricat de invatati ar fi, ei sunt predispusi sa greseasca in intelegerea Scripturilor si nu este sigur sa avem incredere in explicatiile lor.” ( Ellen White, „Steps to Christ”, p.110 )

Cultivarea unor pacate cunoscute va fi o piedica in calea intelegerii corecte a Cuvantului lui Dumnezeu. Profetul Daniel ne spune ca „niciunul dintre cei rai nu va intelege, dar cei priceputi vor intelege” ( Daniel 12,10 ). Profetul Isaia ne avertizeaza si el ca „nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund Fatza Lui si-L impiedica sa v-asculte” ( Isaia 59,2 ).

Si daca pacatele noastre cunoscute si cultivate ne separa de Dumnezeu, cum am putea spera ca vom intelege corect Cuvantul Celui de care ne-am departat?

3) Biblia trebuie inteleasa asa cum sta scris, afara de cazurile evidente in care avem de-a face cu metafore, simboluri profetice sau alegorii. De regula, ceea ce afirma Biblia aceea si inseamna. Pasajele sale clare, scrise intr-un limbaj simplu si direct, nu trebuie interpretate alegoric si nici pasajele alegorice sau simbolice nu trebuie intelese in sens literal.

4) Biblia este propriul ei interpret.

„Biblia este propriul ei interpret. Cu o minunata simplitate, o parte a ei se leaga de adevarul altei parti, pana ce intreaga Biblie devine un intreg armonios. Lumina care razbate dintr-un verset clarifica alte parti ale Cuvantului care pareau obscure.” ( Ellen White, „Youth Instructor”, 30 iunie 1898 )

Comparand verset cu verset si permitand Bibliei sa se explice pe sine, putem fi feriti de multe erori care exista in crestinism si care au aparut prin ignorarea acestei reguli simple de hermeneutica.

5) Biblia trebuie studiata in context.

„Cu scopul de a sustine doctrine eronate sau practici necrestine, unii vor lua unele pasaje din Scripturi separate de contextul lor, poate citand doar jumatate dintr-un singur verset care ar sustine punctul lor de vedere, in timp ce contextul necitat ar arata un inteles cu totul opus” ( Ellen White, „Great Controversy”, p.521 )

Inainte de a trage o concluzie asupra intelesului unui verset biblic, trebuie sa citim intregul capitol pentru a fi siguri ca acea concluzie la care am ajuns este in armonie cu ceea ce autorul a intentionat sa transmita. Trebuie sa tinem seama de contextul imediat, format din vesetele din imediata apropiere a pasajului aflat in studiu, dar si de contextul general al intregii Biblii.

Trebuie sa cunoastem cadrul istoric in care a fost facuta o anumita afirmatie biblica. De asemenea, trebuie sa cunoastem sensul cuvintelor folosite in Scriptura, avand in vedere ca sensul unui cuvant se poate schimba de-a lungul timpului. Un dictionar vechi este de mare ajutor in aceasta privinta.

     6) O multime de „sfetnici”.

     „Sunt o mie de ispite deghizate pregatite pentru cei ce au lumina adevarului si unica siguranta pentru fiecare dintre noi este aceea de a nu primi o noua doctrina, o noua interpretare a Scripturilor mai inainte de a o prezenta fratilor cu experienta. Puneti-o inaintea lor cu un spirit umil si dornic sa invete, cu rugaciune profunda, si daca ei nu vad in ea o noua lumina, credeti in judecata lor, caci in multimea sfetnicilor este siguranta.” ( Ellen White, „Testimonies for the Chruch”, vol. 5, p.293 )

De ce exista atatea confesiuni crestine, desi este o singura Biblie? Pentru ca oamenii nu aplica aceste cateva reguli simple, logice si de bun-simt. Cand un om foloseste atomobilul, nu va folosi manualul cu instructiuni de la masina de spalat si nici invers. Daca Biblia este studiata dupa alte reguli decat cele care decurg chiar de pe paginile ei si daca incercam sa o intelegem dupa propriile noastre idei preconcepute, cu siguranta se va ajunge la erori doctrinare.

Mai este un lucru deosebit de important, de care trebuie sa tinem seama atunci cand ne propunem sa citim, sa studiem si sa intelegem Biblia: tema centrala a Bibliei. Trebuie sa intelegem ca Biblia, desi contine multa istorie ( sacra ), totusi ea nu este o carte de istorie; desi contine informatii geografice, ea nu este un manual de geografie; desi contine poezie de cea mai inalta calitate, ea nu este un volum de poezii s.a.m.d.

Tema principala a Bibliei este descoperirea Planului de Mantuire. Toate celelalte teme prezente in ea sunt colaterale si au legatura cu acest plan.

     „Tema centrala a Bibliei, tema in jurul careia graviteaza orice alta tema din intreaga carte, este Planul Mantuirii, restaurarea fiintei umane dupa chipul lui Dumnezeu… Cel care intelege acest lucru are inaintea sa un camp infinit de studiu. El are cheia care-i deschide intreaga comoara a Cuvantului lui Dumnezeu.” ( Ellen White, „Education”, p.126 )

Lori Balogh

 

This entry was posted in Dileme crestine and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Daca este o singura Biblie, de ce sunt atatea confesiuni crestine?

  1. Gheorghe says:

    SATAN a adus in existenta religiile lumii,cu exceptia unei singure(Ef.4:4-6;Iacov 1:27),ptr.ca oamenii sa nu gaseasca adevarata religie,aprobata de Dz.Le-a adus in existenta inainte de aparitia Bibliei,si s-a folosit de oameni.Una din ele,a fost dupa Potop,ridicarea turnului Babel,ptr.ca oamenii sa nu fie inprastiati pe toata suprafata pamantului(Geneza 11:4).Scopul lui Dz.a fost de la inceput ca oamenii sa se inmulteasca si sa umple pamantul(Geneza 1:28);astfel a zadarnicit planul lui Satan,incurcandu-le limbile,;Satan insa a continuat sa aduca in existenta alte forme de religie,pe masura ce oamenii se inmulteau si se imprastiau pe pamant.
    Apoi Dz.a adus in existenta,folosindu-se de oameni,Biblia ,ptr.ca oamenii sa poata gasi adevarata religie. Evident,Satan nu s-a dat batut si s-a folosit de religiile crestinatatii ptr.a distruge Biblia si sa nu ajunga la oameni.Religiile crestinatatii au luptat secole la rand ptr.a-i implini scopul lui Satan:i-au omorat pe cei care traduceau Biblia,care o tipareau,o distribuiau oamenilor,pe cei care o citeau;a interzis citirea ei de catre omul de rand( mult timp au existat doar Biblii in latina,o limba moarta,pe care doar o parte din preoti o stiau).
    Dz.insa a dejucat planul lui Satan,a protejat Biblia si azi aceasta este tradusa in aproape trei mii de limbi,partial sau integral.In felul aceste,oameni din toate natiunile si limbile existente pe pamant au gasit religia adevarata,si o practica onorandu-l astfel pe Dz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.