Ilustratii despre vorbire

Ilustratii despre vorbire

A vorbi, a povesti

     In limba ebraica verbul “a vorbi” este “le omer”, care are aceeasi radacina cu “amir”- creanga cea mai de sus a unui pom. Acesta inseamna ca de cate ori deschidem gura trebuie sa spunem ceva excelent, de calitate. Restul e palavrageala, vorbarie.

In limba ebraica verbul a spune” este “le saper”, care are aceeasi radacina cu “saper”- safir. Aceasta inseamna ca oridecateori deschidem gura trebuie sa oferim un giuvaer celui din fatza noastra.

In limba ebraica nu exista cuvantul cuvant”. Echivalentul ebraic este “davar”– lucru real.

“La inceput era Cuvantul ( Lucru Real ), si Cuvantul ( Lucru Real ) era cu Dumnezeu…”

In limba ebraica nu exista verbul a gandi”. Echivalentul este “a socoti”. Orice cuvant care nu e matematic dovedit este considerat presupunere, fantezie, inchipuire.

Cuvantul evreu”- “ivri” in ebraica, inseamna “cel care vine de pe malul celalalt”. Limba ebraica este foarte saraca fata de limba romana: doar 6000 de cuvinte , fata de peste 200000 cate numara limba romana.  In limba greaca prostineo” insemna “a te inchina”, dar si “a saruta.

 

“Limbile lui Esop”

Esop ( sau Aisopos, 620-560 i.Chr. ) – fabulist grec, originar din Asia Mica. Personaj semilegendar, se pare ca era un sclav eliberat.

Se zice ca intr-o zi, Xanthos, stapanul lui, i-a poruncit sa-i cumpere din piata ceea ce este mai bun. Si Xantos s-a trezit cu limbi gatite in toate felurile. Intrebat ce inseamna asta, Esop a raspuns:

     – Ce poate fi mai bun decat limba? Este legatuara cu viata, este cheia stiintelor, organul adevarului si al ratiunilor… Cu ajutorul limbii construim, invatam, conducem, laudam…

Ca sa-l incerce, Xantos i-a poruncit a doua zi sa-i cumpere ceea ce este mai rau. Esop i-a servit o noua mancare pregatita din limba, explicandu-i:

     – Limba e mama galcevilor, izvorul razboaielor, organul greselilor si al calomniei. Cu ajutorul ei barfim, blestemam, pangarim, distrugem…

Expresia “Limbile lui Esop” inseamna a infatisa doua aspecte contrare ale aceluiasi lucru ( bine-rau, alb-negru )

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.