Curiozitati geografice – 3

Curiozitati geografice – 3

 

Punctele extreme ale Pamantului:

Marea Moarta, aflata la 397 de metri sub nivelul marii, este punctul cu cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului.

Cascada Angel din Venezuela este cea mai inalta cadere libera de apa – 979 de metri, fiind de 18 ori mai mare decat cascada Niagara cu cei 55 de metri ai sai.

Lacul cel mai adanc este Baikal, aflat in Siberia, cu o adancime de 1620 de metri.

Pestera cea mai adanca este in Franta, denumita Gouffre Jean Bernard si are o adancime de 1724 de metri.

Valea cea mai adanca, avand mai mult de 4 kilometri adancime, a fost scobita de apele Kali Gandak din Himalaya.

Umbra cea mai lunga o are vulcanul Pico de Teide de pe insula Teherife ( 3718 metri inaltime ). La apus de soare, umbra se intinde pe o lungime de 200 kilometri.

Nilul este fluviul cel mai lung din lume, cu 6690 kilometri, urmat de Yangtze ( 6300 kilometri ) si Amazon ( 6296 kilometri ).

Sahara este desertul cel mai mare din lume si se intinde pe o suprafata de 7 800 000 kilometri patrati.

In Valea Mortii ( Death Valley ), California, s-au inregistrat timp de sase saptamani, fara intrerupere, temperaturi de peste 49 grade Celsius.

In desertul Atacama din nordul statului Chile, pe o suprafata egala cu cea a Angliei, trec ani intregi fara precipitatii, iar in unele parti nu ploua niciodata.

Recordul de concentratie salina este detinut de lacul Assal din Djibuti, aflat in vecinatatea coltului sudic al Marii Rosii. Apa lacului are o concentratie salina de zece ori mai ridicata decat cea a oceanelor.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Curiozitati. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.