Stiati ca…? ( 1 )

Stiati ca…?

( 1 )

– Primele timbre din lume au fost tiparite in 1840, in Marea Britanie? Acestea sunt singurele timbre pe care nu este mentionata tara de origine.

– Cel mai vechi dictionar cunoscut dateaza din anul 600 i.Ch.? Gasit in Mesopotamia, el e scris in akadiana, limba folosita de babilonieni.

– Alunele constituie unul dintre ingredientele dinamitei?

– Numele insulelor Canare din oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii? Numele latin este INSULARIA CANARIA, care inseamana insula cateilor.

– Stilul nou de impartire a timpului a fost introdus pentru prima data in lume in anul 1582 de catre Papa Grigore al XIII-lea, de unde si denumirea de calendar gregorian?

– Prima femeie din Europa care a fumat a fost regina Caterina de Medicis, pentru ca a fost convinsa de astrologi si prezicatori ca tutunul ii va revigora tenul?

– Jocul de carti a fost inventat de chinezi in anul 1120?

– In anii 1980, in timpul razboiului contra Uniunii Sovietice, trupele afgane au folosit „camile kamikaze“? Ei incarcau dinamita pe spatele camilelor, iar apoi le trimiteau inspre armatele inamice. Atunci cand animalele ajungeau aproape de tintă, soldatii afgani declansau explozia de la distanta.- Prima floare fosila a fost descoperita in Colorado in anul 1953 ? E vorba de o planta inrudita cu ananasul si numita puya.

– Durata de viata a unei papile gustative este de 10 zile?

– Pentru a putea citi harti, trebuie sa ai ceea ce se numeste “abilitate spatiala”, pe care majoritatea barbatilor o au bine dezvoltata spre deosebire de femei?

– Cea mai inalta cascada din lume este Cascada Angel din Venezuela?

– Vechea denumire a Sibiului a fost Cibinium, loc unde se gasea, in secolul al XIV-lea, o mare biblioteca, lucru pomenit in documentele vremii?

– In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cate o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la business class?

– Una dintre cele mai lungi rochii de gala a fost confectionata cu ocazia incoronarii Ecaterinei a II-a a Rusiei? Trena ei avea o lungime de 70 de metri, era lata de 7 metri si a fost purtata de catre 50 de paji? La ea au lucrat 112 croitori, 10 bijutieri, iar pregatirile au durat 45 de zile.

– Savantii rusi au descoperit, in Siberia, o salamandra cuprinsa intr-o platosa de gheata in urma cu 70 de ani, care, dupa topirea ghetii, a revenit la viata?

– Unele paste de dinti contin antigel si majoritatea sunt toxice.

– Fiecare persoana are o amprenta unica a limbii, asa cum sunt si cele ale degetelor?

– In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cate o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la business class?

– Femeile rostesc 8.000 – 9.000 de cuvinte pe zi, iar un barbat obisnuit intre 2.000 si 4.000 de cuvinte pe zi?

– In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cand ulitele capitalei nu aveau inca niciun fel de sistem de iluminare public, calauzirea calestilor si a pietonilor in timpul noptii o faceau asa numitii „masalagii”, tigani robi care erau folositi anume in acest scop de catre boierii si negustorii bogati? Masalagii purtau in spinare nite gratare, in varfurile carora infigeau carpe inmuiate in pacura, numite „masalale”. In timpul zilei, masalagii adunau zdrentele azvarlite prin oras si
le imbibau in pacura, iar seara se prezentau la casele boierilor pentru a-i insoti la petreceri. Numeroase incendii pustiitoare din trecutul Bucurestiului s-au datorat acestor masalale.

– Feniletilamina produce o usoara stare de visare si este produsa de catre creier in momentul in care doi oameni sunt indragostiti, iar aceeasi substanta se gaseste si in ciocolata?

– In statul american Kansas este ilegal sa prinzi un peste cu mainile goale?

– Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani?

– Intamplarile cele mai frecvente in vise sunt: caderile, esecurile repetate in desfasurarea unor actiuni, activitati legate de locul de munca sau de scoala, experientele sexuale, persoana care doarme se viseaza ca fiind urmarita sau atacata de cineva?

– In religia Egiptului antic exista credinta conform careia corpul uman era compus din 36 de parti? Fiecare dintre aceste parti ar fi fost protejata de catre un anume zeu sau de catre o anume zeita.

– Cainii nu disting culorile?

– Primul autovehicul perfect aerodinamic, asa cum il stim noi astazi, a fost realizat de un roman in 1920, respectiv de Aurel Persu?

– Termenul de „jeep” provine de la initialele G.P (General Purpose) ce s-ar traduce prin vehicul „pentru uz general”?

– Scaunul electric a fost inventat de un dentist?

– Numele „Sahara” inseamna in limba araba chiar „desert”?

– Intregul nume al orasului Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula?

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Curiozitati. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.