Curiozitati din lumea furnicilor

Curiozitati din lumea furnicilor

 

„O furnica nu poate rasturna un munte, dar il poate muta din loc incet, bucatica cu bucatica.”

( Marin Preda )

 

Furnicile, aceste mici vietati din lumea atat de complexa a insectelor, ne uimesc prin unele caracteristici si abilitati. Iata cateva dintre ele:

1) In lume exista peste 12 000 de specii de furnici de forme si dimensiuni variate. Dimensiunea medie este intre 2 si 7 mm, dar exista si furnici care ating 2,5 cm.

2) Furnicile au doua stomacuri: intr-unul dintre ele acumuleaza mancare pentru ele, iar in celalalt pentru colonie.

3) Unele regine de furnici pot trai cativa ani ( pana la 35 de ani ), lasand in urma milioane de urmasi. Ea este singura care are dreptul sa procreeze. Dupa moartea reginei, colonia mai poate supravietui doar cateva luni.

4) Pentru a comunica intre ele si a naviga in mediul lor, furnicile folosesc feromoni.

5) Furnicile nu au urechi.

6) O furnica poate ridica pana la de 20 de ori propria greutate corporala.

7) Furnicile sunt foarte razboinice si cand se lupta, de obicei o fac pana la moarte.

8) Furnicile nu au plamani. Respiratia se realizeaza prin porii care acopera tot corpul insectei.

9) Furnicile traiesc in colonii care pot ajunge, in functie de specie, de la cateva sute de indivizi pana la cateva milioane.

10) Furnicile stiu sa inoate.

11) Furnicile pot trai fara oxigen pana la doua ore.

12) Furnicile nu au sange.

13) Culorile furnicilor variaza de la o specie la alta: albastru, violet, verde, rosu si maro.

14) Unele specii de furnici practica sclavia. Specia amazoniana Polyergus rufescens ataca alte colonii de furnici sau chiar coloniile propriei specii, le fura ouale si, dupa eclozare, noii indivizi sunt obligati sa munceasca pentru noua colonie.

15) Coloniile de furnici au furnici-soldat care raspund de apararea musuroiului. Acestea astupa cu capul lor supradimensionat intrarea in colonie. Cand soseste o furnica si vrea sa intre in musuroi, aceasta trebuie sa rosteasca o „parola” in limbajul feromonilor. Daca parola este corecta, furnica poate intra, in caz contrar este oprita.

16) Diviziunea muncii este foarte vizibila in coloniile de furnici. Exista furnici paznici, dadace, culegatori, vanatori, soldati, etc., care au o durata de viata cuprinsa intre 45-60 de zile.

17) In coloniile de furnici exista furnici gunoier, ele avand misiunea sa faca curat in musuroi. Ele aduna deseurile si le arunca intr-o groapa de gunoi aflata in afara coloniei.

18) Biomasa tuturor furnicilor de pe glob este egala cu cea a oamenilor.

19) Furnicile pot fi intalnite pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.

20) Furnicile sunt dotate cu sase picioare puternice, fiecare dintre ele avand cate trei articulatii. Aceste picioare le permit furnicilor sa se deplaseze pe orice fel de teren accidentat.

21) Daca omul ar putea alerga la fel de repede ca o furnica, raportat la greutatea lui, el ar alerga asemenea unui cal de curse.

22) In coloniile de furnici sunt doar femele. Masculilor li se permite sa stea in colonie doar o scurta perioada de timp, pentru imperechere cu regina, dupa care sunt alungati sau mor pur si simplu.

23) Fiecare colonie de furnici are propriul parfum unic, ceea ce face ca furnicile intruse sa fie recunoscute imediat.

24) O furnica femela poate deveni muncitoare sau regina in functie de dieta, nu de genetica. Dupa ce se cupleza cu masculii, regina nu mananca saptamani de-a randul.

25) Furnica glont, care poate fi intalnita in mai multe jungle umede, provoaca una dintre cele mai dureroase intepaturi de insecte din lume. Durerea poate persista pana la 24 ore. In unele triburi, baietii care vor sa treaca in tabara adultilor trebuie sa treaca testul intepaturii furnicilor glont.

26) In coloniile de furnici sunt produse substante care distrug bacteriile, ciupercile si alte microorganisme.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.