Inteligența artificială și ziua de odihnă
De curând, am fost curios să aflu ce răspuns ne oferă Chat GPT ( Inteligența Artificială ) la întrebarea: Care este ziua de odihnă pentru creștini? Am pus această întrebare nu pentru că aș avea dubii cu privire la adevărata zi de odihnă și închinare pe care o prezintă Biblia, ci din pură curiozitate. Răspunsul a fost următorul:
„Răspunsul la întrebarea ta nu este simplu, deoarece există diferite opinii și interpretări despre care este adevărata zi de odihnă pentru creștini. Îți voi prezenta câteva dintre ele, dar îți recomand să cercetezi mai mult subiectul și să te rogi pentru a primi înțelepciune de la Dumnezeu.
Unii creștini susțin că ziua de odihnă este sâmbăta, adică ziua a șaptea a săptămânii, așa cum a fost instituită de Dumnezeu la creație și confirmată în Decalog ( Exod 20:8‑11 ). Ei argumentează că Sabatul este un memorial al creației, un semn al relației cu Dumnezeu și o prefigurare a odihnei veșnice. Ei consideră că Sabatul nu a fost anulat sau schimbat în Noul Testament, ci respectat de Isus și de apostoli. Ei resping ideea că Sabatul era doar pentru evrei sau că era o umbră a lucrurilor viitoare. Ei cred că duminica nu are nicio autoritate biblică ca zi de odihnă și că a fost introdusă de împărați și de biserica romană ca o încercare de a unifica creștinismul cu păgânismul. Un exemplu de articol care susține această poziție este Care este adevărata zi de odihnă? – Moldova Creștină1.
Alți creștini susțin că ziua de odihnă este duminica, adică prima zi a săptămânii, așa cum a fost practicată de biserică primară și de-a lungul istoriei creștine. Ei argumentează că duminica este ziua învierii lui Isus, care marchează începutul unei noi creații și o nouă alianță. Ei consideră că Sabatul era parte din legea mozaică, care a fost împlinită și abrogată de Isus. Ei cred că apostolii au început să se închine în prima zi a săptămânii, sub inspirația Duhului Sfânt, și au transmis această tradiție bisericii universale. Ei resping ideea că duminica este o invenție omenească sau o cedare la presiunea politică sau religioasă. Un exemplu de articol care susține această poziție este De ce Biserica respectă duminica și nu sâmbăta? – CrestinOrtodox.ro2.
Există și alți creștini care susțin că nu există o zi anume de odihnă pentru creștini, ci fiecare zi este la fel de sfântă înaintea lui Dumnezeu. Ei argumentează că Isus este Domnul Sabatului și ne oferă odihnă pentru sufletele noastre în orice moment. Ei consideră că respectarea unei zile anume ca zi de odihnă este o chestiune de libertate și conștiință personală, care nu trebuie impusă sau judecată de alții. Ei cred că important este să ne închinăm lui Dumnezeu în duh și în adevăr, nu după ritualuri sau tradiții omenești. Ei resping ideea că există o poruncă divină sau o autoritate bisericească care să stabilească o zi obligatorie de odihnă pentru toți creștinii. Un exemplu de verset care susține această poziție este Romani 14:5‑6.
Sper că ți-am oferit o imagine generală despre diferitele perspective despre care este adevărata zi de odihnă pentru creștini. Te încurajez să citești mai multe articole pe acest subiect, cum ar fi Ce spune Biblia despre… adevărata zi de odihnă3 sau Sabat biblic – Wikipedia4, și să compari argumentele cu ceea ce spune Biblia. Îți doresc mult succes în căutarea adevărului și a voinței lui Dumnezeu pentru viața ta.”
După câteva zile am reluat întrebarea, însă puțin diferită: Care este ziua de odihnă biblică? Iată răspunsul dat de Chat GPT:
„Ziua de odihnă biblică este sâmbăta, cunoscută și sub numele de Sabat. Conform Bibliei, Dumnezeu a creat lumea în șase zile și s-a odihnit în a șaptea zi, sâmbăta. În Deuteronom 5:12‑14 se spune: „Ține ziua de odihnă, ca s-o sfințești, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău. Șase zile să lucrezi și să-ți faci toate treburile. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici măgarul tău, nici vreunul din dobitoacele tale, nici străinul care este în locurile tale, pentru ca și robul, și roaba ta să se odihnească întocmai că tine.”.
Cu toate acestea, majoritatea creștinilor celebrează duminica ca zi de odihnă, pentru a comemora Învierea lui Isus Hristos. Acest lucru a dus la o schimbare a zilei de odihnă de la sâmbătă la duminică pentru majoritatea creștinilor.”
Cred că nimeni nu poate acuza Chat GPT de subiectivism. Mie personal răspunsul mi se pare obiectiv, deși este lapidar. M-aș fi așteptat să fie aduse mai multe argumente și de o parte și de alta a baricadei, însă ceea ce mi se pare corect în acest răspuns este faptul că omul care caută cu sinceritate adevărul biblic cu privire la adevărata zi de odihnă este pus înaintea unei răscruci: fie alege adevărul descoperit în Cuvântul lui Dumnezeu și se conformează lui, fie alege opiniile oamenilor. Cu consecințele de rigoare, care vin în mod obligatoriu la pachet cu fiecare decizie în parte.
Pentru a face alegerea corectă între cele două opțiuni, inteligența artificială nu ne mai poate ajuta. Dovadă în acest sens este chiar răspunsul dat de Chat GPT. Pentru o alegere corectă, cu consecințe veșnice, este nevoie de ceva mai mult decât de inteligență artificială. E nevoie de înțelepciune.
Și pentru că „înțelepciune artificială” nu există, pentru a face alegeri corecte în această viață și pentru a le pune în aplicare, avem nevoie de „înțelepciunea care vine de sus” ( vezi Iacov 3,17 ), „pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este schimbare, nici umbră de mutare” ( Iacov 1,17 ).
Omul modern, secularizat, caută inteligența, fie naturală, fie artificială. Creștinul autentic caută înțelepciunea. Inteligența poate fi folosită spre bine sau spre rău. Înțelepciunea ne ajută să facem doar alegeri bune. Lucifer a fost cea mai inteligentă ființă creată de Dumnezeu în momentul răzvrătirii sale. Dacă a căzut și a fost alungat din cer, aceasta s-a întâmplat nu pentru că nu a fost inteligent, ci pentru că nu a fost înțelept să facă alegerea cea bună.
Va veni oare vremea în care se va vorbi de „înțelepciune artificială” așa cum se vorbește astăzi de inteligență artificială? Nu cred. Și aceasta pentru simplul motiv că înțelepciunea își are izvorul în Dumnezeu, nu în om.
De aceea, „dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc…” ( Iacov 1,5.6 pp. )
Lori Balogh