Iisus Christos – Fiul lui Dumnezeu
– Implicațiile concepției potrivit căreia Fiul lui Dumnezeu are un început al existenței –
Până în secolul al XIX-lea, a existat o credință generală cu privire la Persoana lui Iisus Christos. Cei mai mulți credeau că El a fost o persoană reală, care a trăit și activat în Palestina la începutul mileniului întâi. Îndoielile cu privire la istoricitatea Persoanei Sale au început să apară după ce omenirea s-a eliberat de gândirea medievală, puternic dominată de religie, și odată cu apariția și dezvoltarea noilor curente de gândire ateiste și agnostice. Astăzi însă, în urma apariției unor dovezi istorice de necontestat, nimeni nu mai poate nega existența istorică a lui Iisus Christos.
Da, Iisus Christos a fost o Persoană reală, care a schimbat radical cursul istoriei omenirii, transformând milioane de vieți omenești. Dar cine a fost El cu adevărat? La această întrebare există patru răspunsuri care oglindesc tot atâtea concepții despre Persoana Sa:
1) Unii oameni consideră că Iisus Christos a fost doar om, însă unul genial în ceea ce privește cunoașterea naturii umane și a societății. El Și-a propus să salveze lumea, creând o nouă religie – religia iubirii.
2) Alții susțin că Iisus Christos este prima creatură a singurului Dumnezeu adevărat. Ca urmare, El nu este de aceeași natură cu Tatăl. El este o creatură superioară tuturor celorlalte creaturi, căci prin El au fost aduse la existență toate lucrurile din Univers, însă divinitatea Sa este doar derivată din cea a Tatălui și prin urmare inferioară acesteia. Această concepție poartă denumirea de arianism, întrucât cel care a formulat-o pentru prima dată a fost preotul Arie din Alexandria (250-336 d.Ch.).
3) O altă concepție susține că Iisus Christos este primul născut al Tatălui, o Ființă divină adusă la existență cândva în veșnicia trecutului. El are o natură asemănătoare, însă nu identică cu a Tatălui. Concepția poartă denumirea de semi-arianism.
4) Cea mai răspândită concepție susține că Iisus Christos este a doua Persoană a Dumnezeirii, există din veșnicie (deci fără un început al existenței!), având aceeași natură și posedând aceleași atribute divine cu cele ale Tatălui. Această concepție este adoptată de majoritatea confesiunilor creștine, reprezentând o doctrină fundamentală.
Dacă luăm în considerare criteriul legat de existența veșnică sau început al existenței, cele patru concepții pot fi grupate în două mari categorii:
1) Concepții despre Iisus Christos care pretind că El are un început al existenței (ca simplu om, ca prima creatură sau ca singurul născut al Tatălui).
2) Concepții despre Iisus Christos care susțin că El nu are un început al existenței, deci este veșnic și de aceeași natura divină cu Tatăl.
Arianismul și semi-arianismul au implicații care sunt într-o profundă contradicție cu revelația Scripturilor. Vă propun să trecem în revistă câteva dintre aceste implicații, observând în același timp dacă Scriptura le susține sau nu.
1) Concepția potrivită căreia Iisus Christos ar avea un început al existenței ne conduce în mod natural la ideea de evoluție a Dumnezeirii. De altfel, ideea aceasta a fost lansată chiar de către unul dintre pionierii Mișcării Advente din secolul al XIX-lea, eruditul Uriah Smith. El susținea că „odată cu Fiul, evoluția Dumnezeirii ca Dumnezeire s-a încheiat” (citat de Ty Gibson în lucrarea sa „The Heavenly Trio”).
Dacă Fiul lui Dumnezeu ar fi apărut cândva în veșnicia trecutului, indiferent când a fost acel timp, înseamnă că Dumnezeirea nu a fost întotdeauna aceeași, ci a cunoscut o „evoluție” de la singular la plural, de la o singură Persoană divină la două Persoane divine. Dacă ideea de „evoluție” a Dumnezeirii o așezăm pe axa timpului, fie privind spre infinitul trecutului, fie spre cel al viitorului, se nasc două întrebări:
– Cum arăta Dumnezeirea în trecutul infinit îndepărtat? Era mai puțin decât este acum, dat fiind faptul că exista doar Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul încă nefiind adus la existență?
– Cum va arăta Dumnezeirea în viitorul infinit îndepărtat? Va fi mai mult decât acum? Dumnezeu va deveni altcineva decât este acum și decât este revelat pe paginile Scripturii?
Unii, încercând să susțină ideea „evoluției” lui Dumnezeu, ajung până la limitele blasfemiei. Un cunoscut jurist contemporan, întrebat fiind dacă Dumnezeu evoluează, a răspuns: „Da, evoluează. Dumnezeu îmbătrânește, are cataractă, glaucom, nu mai vede bine, nu mai aude bine. Așa se explică faptul că lasă să se întâmple toate grozăviile acestea, care observați cum se adună? Vin din toate părțile acum: războiul, clima care se distruge, bolile…” (Digi24 – Video CTP: „Dumnezeu îmbătrânește, nu mai vede bine și nu mai aude bine” 4.06.2022).
Ideea că Dumnezeu evoluează este deosebit de primejdioasă deoarece conduce la relativism. Totul devine relativ: principiile guvernării lui Dumnezeu în Univers, Legea Sa, moralitatea, relațiile și chiar fericirea și existența însăși a Universului. Dacă Dumnezeu evoluează, cine poate garanta că după un anumit timp nu se vor schimba principiile guvernării Sale? Cât de stabil poate fi un Univers în care principiile care stau la baza guvernării lui s-ar schimba odată cu „evoluția” Celui care conduce totul?
Dacă Dumnezeu ar evolua spre o stare superioară celei actuale, înseamnă că omnipotența Sa actuală nu este de fapt omnipotență, iar omnisciența Sa actuală nu ar fi de fapt omnisciență. Există oare un „dincolo” de starea în care poți totul și cunoști totul?
Când Biblia Îl caracterizează pe Dumnezeu ca fiind atotputernic (vezi Geneza 17,1; 28,3; Exodul 6,3; Numeri 24,16; Luca 1,49; 2 Corinteni 6,18; Apocalipsa 1,8, etc.), atotștiutor și omniprezent (vezi Psalmul 139), acestea sunt superlative. Prin definiție, nu există un „dincolo” de un superlativ!
Dacă ideea că Dumnezeu evoluează ar fi adevărată, ar dispărea orice punct de referință, orice idee de siguranță și stabilitate în Univers. În final, ideea că Dumnezeu evoluează este într-o contradicție evidentă cu revelația Scripturii care afirmă fără echivoc:
„Iisus Christos este Același: ieri, azi și în veci” (Evrei 13,8).
„Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb!” (Maleahi 3,6).
„Orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare” (Iacov 1,17).
2) Concepția potrivită căreia Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, a fost creat de Dumnezeu Tatăl, sau S-a născut din Tatăl cândva în veșnicia trecutului, conduce la concluzia inerentă că Dumnezeirea este alcătuită din două Persoane divine, dintre care una este mai mare, în timp ce cealaltă este mai mică în rang.
Chiar dacă am accepta ideea că Tatăl L-a înzestrat pe Fiul cu aceeași natură cu a Sa, făcându-L egal cu Sine, nu se poate vorbi totuși de egalitate între o Persoană divină chemată la existență și o Persoană divină care cheamă la existență. Conform acestei concepții este evident faptul că Tatăl ar fi superior în rang Fiului și în acest caz ar dispărea monoteismul. O religie care predica un Dumnezeu mai mare și altul mai mic nu mai este monoteistă, ci politeistă.
3) Dacă Fiul lui Dumnezeu ar avea un început al existenței, ce ne-ar împiedica să ne gândim la posibilitatea (cel puțin teoretică) că El ar putea avea și un sfârșit al existenței? Din moment ce Iisus ar fi primit existența și natura divină de la Tatăl, teoretic ar fi posibil ca la un moment dat, din varii motive, El să le piardă pe ambele. În acest caz, nu ar dispărea întregul fundament al credinței creștine?
4) Dacă Fiul lui Dumnezeu ar avea un început al existenței, oricând în veșnicia trecutului, acest simplu fapt ar diminua măreția jertfei de pe Calvar. Aceasta ar însemna că nu Dumnezeu, în plinătatea divinității Sale, Și-a oferit viața pentru salvarea rasei umane decăzute, ci un Dumnezeu mai mic în rang (o creatură, în cazul concepției ariene sau o divinitate derivată, în cazul concepției semi-ariene). Or sublimul acestei jertfe constă tocmai în faptul că Cineva egal cu Tatăl în rang Și-a oferit viața de bunăvoie pentru salvarea omenirii. O jertfă mai mică nu ar fi fost suficientă pentru realizarea mântuirii rasei umane.
Însă dincolo de aceste implicații și argumente, rămâne întrebarea: Dacă Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt Persoane divine co-egale, de aceeași natură și co-eterne, de ce totuși revelația Scripturii folosește termenii de „Tată” și „Fiu”, precum și expresii ca: „singurul născut din Tatăl”, „singurul Lui Fiu”, „întâiul născut din toată zidirea”?
Este doar o modalitate prin care infinitul Dumnezeu Se coboară la nivelul înțelegerii noastre limitate. Pentru a ne ajuta să înțelegem cât de mult ne iubește și cât de mare a fost sacrificiul făcut pentru mântuirea noastră, inspirația a asemănat relația dintre primele două Persoane ale Dumnezeirii cu cea dintre un tată și singurul său fiu, pe care l-a adus ca jertfă.
Ca părinți, putem înțelege câte ceva din ceea ce a însemnat ca Tatăl ceresc să-L jertfească pe singurul Său Fiu pentru noi. Pe muntele Moria, când Avraam era pe punctul de a-l jertfi pe unicul său fiu, cel al făgăduinței, pe Isaac, el a înțeles ceva din marele Plan de Mântuire. Acest adevăr a fost recunoscut de Însuși Iisus Christos când a afirmat despre el: „Tatăl vostru Avraam a săltat de bucurie că are să vadă ziua Mea; a văzut-o și s-a bucurat” (Ioan 8,56).
Privind la relația de dragoste desăvârșită dintre Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul, și noi putem să ne bucurăm că avem un Dumnezeu minunat, a cărui dragoste supremă s-a manifestat prin jertfirea a ceea ce a avut El mai scump.
Lori Balogh
Eu ma gindeam la faptul ca desii Dumnezeu are multi fii (ingerii , cei mintuiti ) totusi FIUL este numit ,,singurul Fiu ” , desi si credinciosii sunt ,,nascuti din Dumnezeu ” totusi FIUL este ,,singurul nascut din Dumnezeu ” sau desi Dumnezeu ne cheama pe noi la mostenire totusi FIUL este ,,singurul mostenitor ” (Evrei cap 1 ) .
Fiul nu este prima creatie a lui Dumnezeu cum interpreteaza eretici (martorii lui Iehova ) expresia ,,cel intii nascut din toata zidirea ” ca si cum Fiul ar fi din familia zidirii , ca el nu poate fi din familia zidirii ce odata El : ,,este SINGURUL Fiu ” ; ,,SINGURUL nascut ”(deci nu are fratii daca este singurul Fiu si singurul nascut ) deci nu e din familia zidirii . Sau ce odata el e CREATORUL nu creatura , sau e unic mostenitor (Evrei 1 ) . Cind se vorbeste in scriptura de ,,intiiul nascut ” intradevar el era parte a familiei dar el nu era singur ca fiu , sau singur ca nascut , sau singur ca mostenitor pt el avea o mostenire dubla fata de ceilalti dar nu era unic mostenitor . In familiile evreiesti erau exceptii cind in familie era un singur Fiu .Chiar daca era asa el tot ,,intii nascut se numea ” (vezi Zaharia 12:10) . Deci nu intodeauna expresia ,,intii nascut ” necesita obligatoriu sa ai si altii frati si sa fii o familie cu ei .
Intradevar in noua creatie a lui Dumnezeu el este ,,cel intii nascut din cei mai multi frati ”(Rom .9) El este parte a noii creatii pt sa facut om prin intrupare si in sensul acesta el este frate cu noi cum zice in Evrei ,,voi vesti numele Tau fratilor mei ”. Sau cum este numit in Apocalipsa ,,inceputul zidirii lui Dumnezeu ” sau in Coloseni este numit INCEPUTUL . Atit in apocalipsa cit si in Coloseni se refera la NOUA CREATIE A LUI DUMNEZEU inceputa prin nasterea sau creerea lui ISUS din mortii .
Eu inchei aici dialogul.
Multa pace !
Da, va respect crezul. Pentru mine, a crede ca Fiul este nascut literalmente din Tatal, complica mult lucrurile. Crestinismul nu ar mai fi monoteist, caci ar avea Persoane divine de ranguri diferite si multe altele. De ce nu am accepta ideea ca atunci cand a fost alcatuit Planul de Mantuire in sanul Dumnezeirii, cele trei Persoane divine au luat roluri diferite pentru implinirea acestui plan? Iar primele doua Persoane au luat rolul de Tata si de Fiu tocmai pentru a ne ajuta sa intelegem cat de mare a fost sacrificiul Dumnezeirii? Faptul ca Fiul lui Dumnezeu este numit in Biblie, „Domn”, ca si Tatal, „Dumnezeu adevarat”, dar mai ales „Parintele vesniciilor”, mie imi este suficient sa inteleg ca Fiul lui Dumnezeu nu are inceput al existentei si nici sfarsit. El este Alfa si Omega, Inceputul si Sfarsitul.
Frate din punctul meu de vedere Fiul este literalmente Fiul lui Dumnezeu . Daca noi nu credem ca Isus este Fiul lui Dumnezeu nu putem fi mintuiti spune Ioan ,,v am scris aceste lucruri ca sa stiti ca Isus este Hristosul ,Fiul lui Dumnezeu si crezind sa aveti viata in Numele Lui . In traducerea Ortodoxa a Bibliei spune in Psalmul 109 :3 ,,din pintec inaintea Luceafarului te am nascut ”. Este o traducere din Septuaginta .Noi nu avem de unde sti daca acest verset exista sau nu in original . Dar daca exista ? Cornilescu a tradus din textul Masoretic nu din Septuaginta . Din felul cum citeaza Isus si Apostoli din VT se pare ca ei aceptau si Septuaginta si textul Masoretic . Iustin Martirul daca tin bine minte zicea ca , credinciosi din vremea lui considerau scripturile crestine ca fiind Septuaginta .
Cit priveste faptul daca Fiul are sau nu un inceput eu cred ca Scriptura nu raspunde la acest lucru . Ideia de nastere pare a duce cu gindul spre un inceput dar in acelasi timp Fiul este ,,Parintele vesniciilor” cea ce ar nega idea unui inceput . Eu cred ca Scriptura nu da raspuns la aceasta .Idea de ,, nastere din Dumnezeu ” este adusa cu scopul de a descoperi natura Lui si nu inceputul Lui . Orice fiinta nascuta din alta fiinta dobindeste natura fiintei din care sa nascut .
Isus nu este numit ,,Fiul lui Dumnezeu ” sau ,,singurul nascut ”in sensul nasteri din fecioara Maria si nici in sensul de a fi un mod de vorbire ca sa putem noi avea o ideie despre dumnezeire ci el chiar este literalmente Fiul lui Dumnezeu , de acea el este singurul mostenitor al universului spune Evrei 1.
Da, ati inteles bine ce am vrut sa spun. Relatia dintre primele doua Persoane divine este asemanata cu relatia intre un tata si un fiu pentru ca noi sa intelegem cat de mult ne iubeste Dumnezeu. Un tata nu poate jertfi ceva mai de pret decat pe unicul sau fiu. Avraam a inteles ceva din aceasta dragoste cand i s-a cerut sa-l jertfeasca pe Isaac, unicul sau fiu al fagaduintei.
Oare am inteles bine ce ati afirmat ? Adica nu ar exista literalmente un Tata si un Fiu ceresc ci este doar un mod de a vorbi ca noi oameni sa cunoastem mai bine dumnezeirea .