Biblia si ocultismul ( 1 )

Biblia si ocultismul ( 1 )

     Introducere

     Termenul “ocult” provine de la latinescul “occultus” ( “ascuns”, “mascat”, “intunecat”, “secret” ) si defineste, in general, fenomenele care depasesc limitele simturilor noastre. Ocultismul a aparut inca de la inceputurile istoriei omenirii, fapt dovedit de numeroasele marturii arheologice din Sumer, Babilon, Egipt, Grecia si Roma. Fenomenele demonice abunda in aceste marturii, aratandu-ne ca inca din vremuri stravechi regii si imparatii diferitelor popoare au apelat la sfatul si ajutorul vrajitorilor, magilor, ghicitorilor si prezicatorilor de tot felul.

     Cele mai importante decizii politice si militare erau luate numai dupa consultarea diferitelor oracole, dintre care cel mai renumit era cel al zeului Apollo din Delphi. Ocultismul s-a infiltrat atat de mult in viata oamenilor incat este greu de precizat unde inceteaza capacitatile umane si unde intra in actiune lucrarea supranaturala a demonilor. Astazi, in ciuda cresterii cunostintelor in toate domeniile vietii, ocultismul cunoaste o adevarata reinviere, cucerind mai ales lumea apuseana.

     In general, ocultismul cunoaste trei directii de actiune: 1) Prezicera viitorului, 2) Magia sau vrajitoria si 3) Spiritismul – comunicarea cu asa-zisele spirite ale mortilor.

    

     Forme de ocultism

     Formele cele mai raspandite ale ocultismului sunt:

     1) Clarviziunea – Este considerata “al doilea simt al vazului” si se manifesta in trei moduri:

     a) Retrospectiva – Se crede ca sub hipnoza, subiectul se intoarce in lumea in care a trait in trecut, descoperind trairi, sentimente, idei si conceptii care nu ar fi cunoscute in mod normal. Aceasta implica doctrina reincarnarii si implicit pe cea a nemuririi sufletului.

     b) Vederea la distanta Este capacitatea de a vedea la distanta oameni, locuri si evenimente, fapt imposibil de realizat in conditii normale.

     c) Previziunea – Consta in prezicerea evenimentelor viitoare.

     2) Astrologia – Este o forma de ocultism veche de peste 5 000 de ani, fiind considerata “regina ocultismului”. Marile popoare ale Antichitatii, de la care avem marturii arheologice, au avut astrologi ( “cititori in stele”, in Biblie ): sumerienii, babilonienii, egiptenii, grecii si romanii, fara sa trecem cu vederea popoarele Orientului: chinezii, indienii si japonezii.

     Spre deosebire de astronomie, care este o stiinta onorabila, astrologia se ocupa cu interpretarea destinului omenesc in functie de pozitia astrelor in momentul nasterii unui om. In functie de aceste date, astrologia are pretentia de a prezice viitorul.

     Instrumentul cu care se lucreaza in astrologie este horoscopul, care este o reprezentare grafica a pozitiei Soarelui, Lunii si planetelor, de obicei in momentul nasterii unui om. Astrologii au impartit bolta cereasca in 12 sectiuni, fiecare avand un anumit semn zodiacal ( Berbec, Rac, Gemenii, Varsator, etc. )

     3) Chiromantia – Este o practica oculta legata de astrologie. Ea imparte palma in 7 munti-planete: de la degetul aratator spre cel mic sunt muntii planetelor Mercur, Apollo, Saturn si Venus. Sub degetul mare se afla muntii planetei Venus si ai Lunii. Dintre liniile palmei se disting patru linii principale: linia inimii, linia capului, linia vietii si linia destinului. Ca si alte practici oculte, chiromantia are pretentia de a prezice destinul si viitorul omului.

     4) Magia si vrajitoria. Se ocupa cu producerea sau, dupa caz, vindecarea de boli, dragoste si ura, vraji, blesteme, farmece de fertilitate sau casatorie, vraji de aparare sau moarte.

     Tehnicile folosite de magie includ in mod obisnuit descantece, psalmodieri, gesturi si actiuni cu semnificatie simbolica. Se folosesc substante despre care se crede ca sunt inzestrate cu puteri speciale, datorita relatiei pe care o au cu fortele oculte.

     In multe culturi, magia este folosita pentru vindecare, tinerea la distanta a raului, aflarea adevarului, dar si in scopuri de razbunare.

     5) Spiritismul – Supranumit si necromantie, spiritismul consta in comunicarea cu asa-zisele spirite ale celor decedati. Formele de comunicare sunt foarte variate, cele mai uzuale fiind: vorbirea in transa, ridicarea mesei, scrierea automata, materializarea ( producerea de figuri fantomatice care se crede ca ar apartine celor decedati ), telechinezia ( transportul obiectelor la distanta ), etc.

     Tot in cadrul spiritismului sunt incluse si alte manifestari ca: aportul ( capacitatea de a face sa apara sau sa dispara anumite obiecte ), viziunile si profetiile, scandura Ouija ( aflarea de raspunsuri prin conversatia cu spiritele. Acestea raspund prin indicarea literelor si numerelor de pe scandura cu ajutorul unui pendul sau al unui pahar ), prezicerea ( conversatia cu spiritele prin intermediul unui medium spiritist), astro-calatoria sau astro-proiectia ( trimiterea sufletului pentru a vizita locuri indepartate ), dematerializarea ( capacitatea de a face sa dispara trupul cuiva ), operatiile spiritiste pe corpul omenesc ( operatii fara folosirea instrumentelor chirurgicale).

     O legatura foarte stransa se poate observa intre ocultism si fenomenele OZN, datorita faptului ca sistemul lor de convingeri este foarte asemanator.

    

     Conceptia biblica si ocultismul

     Fiind inconjurat de popoare pagane in care practicile oculte erau foarte raspandite, poporul Israel a fost mereu in primejdia de a imprumuta aceste practici. Acest lucru s-a intamplat adesea in istoria zbuciumata a acestui popor si, din nefericire, el se intampla si astazi in crestinismul secolului al XXI-lea, in pofida luminii si a cunostintelor pe care le avem astazi.

     Biblia contine numeroase avertismente date de Dumnezeu poporului Israel impotriva tuturor practicilor oculte, aratandu-ne ca o credinta veritabila in Dumnezeu si practicarea uneia sau alteia din aceste manifestari  sunt ireconciliabile. Oricat ar incerca ocultistii zilelor noastre sa se foloseasca de Biblie, de simbolul crucii, de Numele lui Dumnezeu sau facand apel la credinta, religia adevarata nu are nimic de-a face cu ocultismul, izvoarele lor fiind total diferite, ca de altfel si rezultatele practicarii lor.  

     Cuvantul lui Dumnezeu este foarte categoric atunci cand aduce in discutie practicile oculte:

     “ Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau sau pe fiica lui prin foc, nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele, de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului; si din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tau pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu sa te tii in totul totului tot numai de Domnul Dumnezeul tau.” ( Deuteronom 18, 10-13 )

     Biblia ne arata ca pe masura ce ne apropiem de sfarsitul istoriei, manifestarile oculte se vor inmulti in mod spectaculos:

     “Dar Duhul spune lamurit ca in vremile din urma unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor, abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, insemnati cu fierul rosu in insusi cugetul lor.” ( 1 Timotei 4,1.2 )

     “Apoi am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite si care se duc la imparatii pamantului intreg, ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic.” ( Apocalipsa 16,13.14 )

     Lucrurile vor avansa de asa maniera incat lumea sfarsitului este descrisa de Cuvantul lui Dumnezeu ca fiind un Babilon, “un locas al dracilor, o inchisoare a oricarui duh necurat”( Apocalipsa 18,2 ).

     Potrivit textelor biblice, putem sa ne asteptam ca, imediat inaintea revenirii Domnului Christos, lumea sa devina prizoniera practicilor oculte pana la cel mai inalt nivel. Lumea apuseana cunoaste astazi o adevarata explozie a ocultismului, fenomen care este favorizat de starea generala de nesiguranta, de crizele de tot felul si de lipsa sperantei de viitor a oamenilor.

     Fenomenele oculte iau amploare in lume si datorita unui “analfabetism” in ceea ce priveste Biblia. Necunoasterea pozitiei lui Dumnezeu fatza de manifestarile oculte si neglijenta liderilor religiosi de a avertiza lumea cu privire la consecintele dezastruoase ale acestor practici au contribuit la explozia ocultismului in societatea post-moderna in care traim. Aceasta a facut ca practicile oculte, care pana nu demult erau specifice zonei periferice a societatii, sa devina fenomene normale, fara de care nu se concepe viata. Posturile comerciale de televiziune si tabloidele nu concept sa nu apeleze zilnic la horoscopul astrologilor, desi practica este strict interzisa de Scriptura.

     Aceasta aplecare a oamenilor spre fenomenele oculte reprezinta un simptom al unei atitudini de neincredere fatza de Cuvantul lui Dumnezeu. Oamenii care cauta raspunsurile la problemele existentei in ocultism si-au pierdut de fapt increderea ca pot gasi aceste raspunsuri in acest Cuvant.

     Daca istoria ar continua, viitorii istorici s-ar intreba pe buna dreptate: Cum a fost posibil ca intr-o epoca atat de avansata din punct de vedere stiintific, oameni normali sa apeleze la ocultism pentru a gasi sensul real al vietii si speranta pentru viitor ?

( va urma )

Lori Balogh

This entry was posted in Ocultism, paranormal and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Biblia si ocultismul ( 1 )

 1. Scurtu Ioan says:

  Un astfel de articol este mai mult de cat necesar in aceste zile, cand in pofida dezvoltarii stiintei, oamenii au ajuns sa consulte zilnic horoscoape, clarivazatori, etc. Sunt un om in varsta, fara multa stinta de carte si am trecut prin perioada comunista de la un capat la celalalt, si nu regret ,,epoca de aur,” dar nu mi-as fi imaginat in urma cu treizeci de ani ca voi asista la inflorirea ocultismului in asa masura incat sa fie trambitat cu nonsalanta pe majotitatea posturilor tv si in presa. Dupa 1989, cand a aparut presa libera, si eu la fel ca altii, eram avid dupa stiri la care inainte nu am avut acces. Atunci am intrebat pe cineva de ce citeste horoscopul, la care el mi-a raspuns ca e singurul articol din ziar pe care il citeste, iar raspunsul meu a fost ca e singurul articol din ziar pe care nu-l citesc.
  Dincolo de asta insa, spiritul lumesc a patruns inspaimantator de mult sub diferite forme si in bisericile crestine neoprotestante, iar astfel de articole sunt mai mult de cat necesare.
  Nu de mult, si din intamplare am dat peste acest site si apreciez ceea ce scrieti. Astept si citesc cu mult interes aceste articole. Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru lucrarea pe care o faceti.
  Cu multa stima,
  Ioan Scurtu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.