Ziua a saptea: sambata sau duminica ?

Ziua a saptea: sambata sau duminica ?

     Dilema se regaseste in mintea multor crestini care nu sunt familiarizati cu Biblia. In necunostinta de cauza, unii sustin ca ziua a saptea, de care vorbeste porunca a patra, este duminica, nu sambata. Altii se intreaba de unde putem fi siguri ca sambata de azi este cu adevarat ziua a saptea a Creatiei si ca nu s-a pierdut undeva pe drum ordinea zilelor saptamanii.

Exista insa cel putin patru argumente pe baza carora putem fi siguri ca sambata e adevarata zi a saptea la care face referire porunca a patra:

     1) Argumentul Sfintelor Scripturi

Evangheliile ne atrag atentia asupra catorva amanunte:

a)  Iisus a fost crucificat in “ziua pregatirii” ( vezi Luca 23,54 ).

b) Prietenii Sai s-au odihnit in Sabat “dupa Lege” ( Luca 23, 55.56 )

c) Iisus a inviat in “ziua intai a saptamanii” ( Luca 24,1 )

Din aceste informatii reiese clar ca ziua a saptea este ziua dintre “ziua pregatirii”( nume dat de evrei zilei de vineri ), si ziua intai a saptamanii ( duminica actuala ). Ziua a saptea a saptamanii este sambata, nu duminica.

     2) Argumentul lingvistic

In peste 140 de limbi ale lumii cuvantul care desemneaza ziua de sambata provine de la termenul “sabat” ( ex: “sabatto”, in italiana; “sabado”, in spaniola; “subota”, in rusa, etc. )

     3) Argumentul astronomic

Astronomi din intreaga lume afirma ca ciclul saptamanal nu s-a schimbat niciodata. Atat Royal Naval Observatory din SUA, cat si Royal Greenwich Observatory din Anglia confirma existenta unui ciclu saptamanal constant de-a lungul istoriei omenirii.

     4) Argumentul istoriei

Poporul evreu a pastrat un raport exact al Sabatului de-a lungul secolelor. Rapoartele foarte minutioase aflate in Biblie demonstreaza scrupulozitatea poporului evreu, care nu si-ar fi permis sa piarda din vedere vreun Sabat in cursul istoriei sale, sau sa admita vreo modificare a ordinei zilelor.

Inlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian nu a afectat nici ea ordinea zilelor saptamanii. In 1582, Papa Grigore al XIII-lea a inlocuit calendarul iulian cu cel gregorian prin omiterea a zece zile. Astfel, data de 5 octombrie a devenit 15 octombrie. Schimbarea nu a afectat ordinea zilelor saptamanii, dupa cum o arata calendarul lunii octombrie a anului 1582:

 

D    L     M     M     J     V     S

30   1      2      3     4   15  16

 

Lori Balogh

This entry was posted in Adevaruri biblice, Ziua de odihna and tagged . Bookmark the permalink.

18 Responses to Ziua a saptea: sambata sau duminica ?

  1. Cosmin Strugari-Lenghel says:

    Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti,in numele Fiului Lui ,Isus Hristos. Amin

  2. Antonia says:

    „Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o”
    ziua a 7a este sambata, cum este trecuta si in calendar.
    Nu vad ce este atat de complicat si totusi majoritatea aleg minciuna . Asa este mai simplu pentru ei, de ce sa iasa din zona de comfort ….. ca doar Isus Cristos a murit pentru ei…acum ei nu mai trebuie sa faca nimic. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a zis ziua a7a dar noi tinem ziua 1 ca asa ni se pare noua mai logic :| ca doar noi stiim mai bine….asa-i?
    Alta sursa:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=228&v=-kv54nUCGjM
    PS: Cele 10 porunci sunt pentru toata lumea. Toti avem aceeasi datorie fata de Dumnezeu, nu suntem noi cu nimic mai presus decat everii. Alt lucru foarte important :
    Sa nu credeti ca ignoranta o sa va salveze
    Vrajala cu ” Poruncile sunt doar pentru evrei” nu o sa functioneze la Dumnezeu!
    Dumnezeu sa va dea lumina si intelepciune sa vedeti adevarul
    Amin.

  3. Flaviu says:

    Mircea, iti mai dau un indiciu: cum anume iti dovedesti tu iubirea de Dumnezeu (concret) ? Tot Biblia iti va da raspuns … :)

  4. Flaviu says:

    Rectificare: Dumnezeu a stabilit o zi pe care s-o inchini Domnului.

  5. Flaviu says:

    Mircea, cum anume dovedesti tu ca ai credinta in Iisus ? Caci da, credinta in Mantuitor te va salva … dar doar ca ai auzit de Acel Iisus iti va asigura viata vesnica ? Nu uita, si Hitler a auzit de Iisus, si Stalin …

    Da, e adevarat ca poti inchina orice zi lui Dumnezeu, dar El a hotarat una singura …

  6. matiuta miircea says:

    Cine tine o zi din sapte pentru Domnul e suficient si nu trebuie sa ne poticnim in faptul ca in adevar Pastele a facut ca prima zi a saptamanii sa fie in cinstea Invierii Mantuitorului schimbata cu cea de odihna.In acest sens Domnul a purtat de grija sa fie si Sambata si Duminica libere pentru crezul fiecaruia,nu in asta consta mantuirea ci in credinta in Domnul si Mantuitorul nostru si Invierea Lui glorioasa!Cine crede in El in veac nu va gusta moartea si la o clipeala de ochi(cand adomim) trece la viata vesnica in prezenta Lui,Aleluia!

  7. Andrei says:

    Cred ca ma frumos era sa intituleze acest articol cu: „Sabat sau ziua Domnului ?” ,pentru ca sa nu facem o mega confuzie cu mesajelor transmis de biserica romano-catolica și cu mesajul transmis de protestanți sau neoprotestanți.Ma este apoi un curent care susține ca cei care se odihnesc Duminica au în automat semnul fiarei,este posibil asa ceva?Unde pot sa citesc asta? Dat-îmi va rog texte care aparțin bibliei despre subiectul asta ! Va mulțumesc.

  8. Andrei says:

    Dl Cody,uitativa si la context,atunci cand studiem biblia trebuie analizata bine,ca sa nu ieșim din context.Va mulțumesc

  9. cody says:

    Pt d.ul Andrei: In Biblie e scris despre animale curate si necurate, iar Lori a citat de acolo. Sabatul nu-l interpreteaza Lori asa cum tu o faci, crezand ca e duminica. El nu-l interpreteza, ci justifica cu argumente ca e sambata.

  10. maria says:

    A treia porunca este sa ne aducem aminte de zua Domnului si s o cinstim. Este vorba de pastrarea sabatului. Corespunzator calendarului evreiesc care este un calendar unisolar sabatul; a saptea zi incepand cu ziua(seara) cu luna noua nu cade intodeauna sambata. Imi puteti explica mai amanuntit despre ziua de sabat? Multumesc.

  11. Andrei says:

    Va mulțumesc ca mi ati raspuns,nu este nici o prejudicata,imi cer iertare daca sa intales asa.Va scris pt ca imi place sa caut cu o inima sincera in cautarea adevarului! Apoi dumneavoastră aveti tendința sa trageți concluzia ca sabatul este = cu Sambata(zi).Si nu intaleg de ce faceti distictie dintre animale curate si necurate.

  12. Lori Balogh says:

    Folosesc traducerea lui D. Cornilescu, insa apelez si la alte traduceri cand am nevoie de o viune mai ampla asupra subiectului.
    Eu nu am afirmat niciodata ca Noe era evreu, dimpotriva. Nu vad de ce imi puneti o astfel de intrebare.
    La intrebarile legate de Sabat, Lege, etc. nu va pot raspunde in doua cuvinte. Daca doriti, gasiti materialele respective la categoria Doctrine biblice:https://www.loribalogh.ro/category/doctrine-biblice/studii-de-doctrina/
    Insa va rog sa le cititi si sa le studiati cu inima lipsita de prejudecati si cu inima sincera in cautarea adevarului.
    Cu stima,
    Lori B.

  13. Andrei says:

    Traducerea Cornelescu*

  14. Andrei says:

    Pace,
    – Faceti confuzie intre legile ceremoniale si celelalte legi pe care Dumnezeu le-a dat poporului Sau: legi sanitare, legi civile si Legea morala ( Decalogul ). Consumarea carnii de porc, precum si a altor animale necurate, era oprita nu de legi ceremoniale, ci de legi sanitare pe care le-au cunoscut si cei care au trait inainte ca sa se nasca primul evreu. La Potop, Noe facea deosebire intre animalele curate si necurate. Ori Noe nu era evreu…

    Ce traducere de biblie folositi dvs ?Unde scrie ca Noe era evreu?Vreau sa va trag atentia la citirea scripturi si nu numai si la studii profunde ca sa puteti intalege bine acest lucrul.Genesa capitolul 6:21/9:3-6. Apoi ce inseamna sabat?Ce este legea si unde o gasim scrisa,ce calendar au evrei. Va multumesc.

  15. Lori Balogh says:

    Pentru un raspuns complet la toate obiectiile ridicate de d-v, va rog sa cititi cu atentie si fara prejudecati toate articolele cu privire la Sabat de pe acest bolg, atat pe cele deja postate, cat si pe cele care vor urma. Acum va raspund foarte telegrafic:
    – Sabatul saptamanal a fost instituit ca memorial al actului de Creatie, de aceea el apartine intregii omeniri. La Creatiune nu existau nici evrei,nici romani, nici greci, ci pur si simplu oameni, iar „Sabatul a fost facut pentru om”, spune Mantuitorul ( Marcu 2,27.28 )
    – Spuneti ca Sabatul nu este conditie de mantuire. Dar ascultarea de Cele Zece Porunci, despre care d-v afirmati ca au ramas in vigoare, este sau nu conditie de mantuire ? Daca nu este conditie de mantuire, inseamna ca suntem liberi sa furam, sa mintim, sa comitem adulter, sa necinstim Numele lui Dumnezeu, etc. fara ca mantuirea noastra sa fie pusa in pericol. Daca dimpotriva, ascultarea de Cele Zece Porunci este conditie de mantuire, inseamna ca si pazirea Sabatului intra in cerintele lui Dumnezeu pentru om, caci ea este reglementata de porunca a patra din Decalog. Spunand acestea nu vreau ca cineva sa inteleaga ca pazirea Legii il mantuieste pe om. Nicidecum ! Mantuirea e data doar de credinta in jertfa Mantuitorului. Pazirea Legii vine in viata unui credincios ca o dovada de dragoste fatza de Dumnezeu si de recunostinta pentru tot ceea ce a facut pentru noi: „Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele” ( Ioan 14,15 ) Si fara dragoste de Dumnezeu si semeni nu exista mantuire…
    – Faceti confuzie intre legile ceremoniale si celelalte legi pe care Dumnezeu le-a dat poporului Sau: legi sanitare, legi civile si Legea morala ( Decalogul ). Consumarea carnii de porc, precum si a altor animale necurate, era oprita nu de legi ceremoniale, ci de legi sanitare pe care le-au cunoscut si cei care au trait inainte ca sa se nasca primul evreu. La Potop, Noe facea deosebire intre animalele curate si necurate. Ori Noe nu era evreu…
    – Intr-adevar, cei care au acceptat jertfa Mantuitorului nu mai sunt sub lege, ci sub har. Ce intelegeti din aceasta afirmatie: ca suntem liberi sa calcam Legea ? De la Christos incoace putem calca oricare din poruncile Legii pentru ca suntem sub har ? De ce atunci femeii care fusese prinsa in adulter Mantuitorul i-a spus: „Du-te si sa nu mai pacatuiesti !” ( Ioan 8,11 ), daca ea nu mai era sub obligatia de a pazi Legea morala ( Cele Zece Porunci )? Cand Scriptura ne invata ca ” nu mai suntem sub Lege, ci sub har”, ea vrea sa ne convinga ca noi, cei care ne-am increzut in meritele jertfei de pe cruce nu mai suntem SUB CONDAMNAREA LEGII, adica am fost achitati de vina, am fost iertati. Dar a fi achitat nu inseamna ca Legea este desfiintata. „Deci prin credinta desfiintam noi Legea ? Nicidecum. Noi intarim Legea” ( Romani 3,31 )
    – Toate argumentele pe care le aduceti in favoarea pazirii primei zile a saptamanii ( duminica ) nu au nicio valoare fatza de porunca lui Dumnezeu de a pazi Sabatul in amintirea Creatiei. Sunt simple porunci omenesti care nu vor putea niciodata inlocui o singura „iota sau frantura de slova din Lege” ( Matei 5,17-19 ). Ceea ce d-v numiti erezie este de fapt ascultare de voia lui Dumnezeu asa cum a fost exprimata in Legea Sa.
    – Daca pentru d-v pazirea Sabatului in amintirea Creatiei si respectarea unor legi sanitare ( de ex. interdictia de a consuma din carnea unor animale necurate ) reprezinta un jug, pentru mine si multi alti crestini care Il iubim pe Dumnezeu aceasta nu e un jug, ci o placere: placerea de a-I arata Domnului cat de mult Il iubim si cat de recunoscatori Ii suntem pentru ceea ce a facut pentru mantuirea noastra.

  16. vlad danut says:

    buna ziua,este adevarat ca ziua a saptea este sambata,si duminica este ziua intai a saptamani,dar vreau sa spun ca noi nu suntem evrei,ci neamuri.nu este conditie de mantuire sabatul,sau carnea de porc,suntem sub har nu sub lege.legile ceremoniale au expirat la cruce,au ramas cele 10 porunci,cristos a inviat in ziua intai a saptamani,primi crestini au frant painea in ziua intai a saptamani.,cine se bazeaza pe vechiul legamant ,vechea lege a cazut din har si este sub blestem,cine este in hristos este o faptura noua.aceste sunt erezi,faptele ap cap 15,sa nu mai punem alte legi sau juguri,care nu leau putut pzi nici parinti nostri.gal 3.cititi.

  17. „De ziua a saptea” se refera la respectarea zilei a saptea a saptamanii, sambata, ca zi de odihna si de inchinare in conformitate cu invatatura originala a Bibliei. Aceasta zi mai poarta si numele de Sabat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.