„Pe deplin si repede” – Evanghelia in toata lumea

“PE DEPLIN SI REPEDE”

-EVANGHELIA  IN TOATA LUMEA –

Vi s-a intamplat vreodata sa vorbiti despre lucruri pe care nu le intelegeti ? Cred ca sunteti de acord ca este greu… Foarte greu… Poate va parea ciudat ca tocmai subiectul acestui articol porneste de la un verset biblic pe care nu-l inteleg ( cel putin pentru moment ! ):

“Caci Domnul va implini pe deplin si repede pe pamant cuvantul Lui “ ( Romani 9, 28 )

Este adevarat ca sunt pasaje biblice care vorbesc despre adevaruri pe care inca nu le intelegem. Poate ca nu le-am studiat suficient si nu ne-am rugat pentru mai multa lumina in aceasta privinta. La fel de adevarat este faptul ca exista adevaruri pe care nu le vom intelege niciodata pe deplin, nici chiar dupa o vesnicie traita in Imparatia  slavei lui Dumnezeu. Cele doua “taine” despre care vorbeste Biblia ( “taina evlaviei” – 1 Timotei 3, 16  si “taina faradelegii”- 2 Tesaloniceni 2, 7 ) vor ramanea taine pentru eternitate. De ce ? Pentru ca niciodata omul pacatos si mantuit nu va putea intelege doua lucruri: 1) de ce ne-a iubit Dumnezeu atat de mult incat a dat pentru mantuirea noastra ceea ce a avut mai scump,  si 2) cum a putut aparea pacatul intr-un univers creat perfect.

Versetul citat mai sus nu face parte din niciuna din aceste categorii. Nu-l intelegem pentru ca nu a sosit timpul…

Ma uit uneori pe http://www.worldometers.info/ si raman uimit de repeziciunea cu care se roteste contorul ce indica cresterea populatiei globului. Apoi caut statistici care ne arata ce procent din populatia globului e reprezentat de crestini. Cifrele nu sunt deloc incurajatoare: la o populatie de peste 6, 7 miliarde de locuitori , crestinii de abia trec de doua miliarde…Daca alaturi de aceste cifre asezam promisiunea Mantuitorului: “Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea ca sa slujeasca de marturie tuturor oamenilor. Atunci va veni sfarsitul.” ( Matei 24, 14 ), nedumerirea noastra creste cu atat mai mult.

Ne intrebam uneori cu toata sinceritatea: “Doamne, cand se va intampla ca Evanghelia sa  ajunga la orice suflet care traieste pe pamant ? Ce mijloace putem folosi pentru ca acest deziderat sa devina o realitate si istoria pacatului sa ajunga la finalul ei ? “ Se fac mereu planuri misionare, se fac sacrificii de timp si bani, se apeleaza la cele mai moderne mijloace tehnice ( telefonul mobil, internetul, transmisiile prin satelit, radioul si televiziunea ) dar, cu toate acestea, rezultatele sunt sub asteptari. Tinta pare de neatins…

Descurajarea nu-si are insa locul in viata unui copil al lui Dumnezeu, nici in viata si lucrarea bisericii lui Christos care, in aceste timpuri solemne de sfarsit de istorie, are o misiune speciala. Dumnezeu ne asigura ca detine controlul deplin al tuturor lucrurilor si ca, la timpul potrivit, , El “va implini pe deplin si repede” lucrarea Lui. Suntem in fata unei promisiuni a carei implinire nu o intelegem. Nu stim ce mijloace va folosi Dumnezeu pentru ca Evanghelia sa ajunga la orice suflet din miliardele care exista deja si care se vor mai naste intre timp. Insa stim un lucru: acolo unde noi , cu viziunea noastra limitata, nu mai intrevedem nicio solutie, Dumnezeu are inca mii de cai de rezolvare pe care noi nu le cunoastem inca.

Nu mi-am propus sa fac speculatii cu privire la implinirea acestei promisiuni si imi mentin afirmatia ca am in fata un verset biblic pe care ( inca ) nu-l inteleg. Ceea ce doresc este sa ne intarim increderea in atotputernicia si intelepciunea divina.

In Biblie exista suficiente argumente ce dovedesc faptul ca , daca Dumnezeu vrea sa faca ceva, acel lucru se va implini cu siguranta, oricat de nefavorabile ar fi imprejurarile si oricat de intunecoasa ar fi perspectiva din punctul nostru de vedere. Va propun sa ne oprim asupra catorva evenimente care dovedesc faptul ca Dumnezeu detine controlul total si ca , daca El vrea , poate implini planul Sau “pe deplin si repede”.

1) Creatiunea – un eveniment unic si irepetabil.

In doar sase zile, Creatorul a adus la existenta, intr-o armonie perfecta, toate lucrurile vazute si nevazute din acest Univers. In doar sase zile , au fost aduse la existenta toate speciile de plante si animale care impodobesc planeta Pamant cu atata diversitate de forme de viata, cu o varietate de forme, culori si arome care ne vorbesc despre inteligenta si imaginatia infinita a Creatorului. Cu toata tehnica secolului nostru, nici pana astazi oamenii de stiinta nu au reusit sa inventarieze toate speciile de plante si animale existente pe planeta.

Nu stim inca daca “banala” lumina este de natura corpusculara sau este energie. Nu cunoastem inca natura fortei gravitationale; nu suntem siguri de numarul planetelor din sistemul nostru solar si nu stim exact ce este viata. Vedem si ne minunam de cresterea firului de iarba, insa nu stim sa explicam ce se intampla in el.

Ce sa mai vorbim de macrocosmos ? Doar galaxia noastra – Calea Lactee- are in jur de 150 miliarde de stele, dintre care unele de sute de ori mai mari decat soarele ( de ex. steaua Antares din constelatia Scorpionul, a 15-a  stea ca stralucire , este de circa 700 de ori mai mare decat soarele ). Ce sa mai vorbim de gaurile negre care sunt o enigma pentru mintea celor mai renumiti astronomi si astrofizicieni ? Dar despre quasari- acele “vartejuri’ cosmice avand o forta pe care mintea umana nu o poate cuprinde ?

Dar Calea Lactee este doar una din sutele de milioane de galaxii cunoscute…

Toate aceste lucruri pe care omenirea nu a reusit nici macar sa le inventarieze dupa milenii de istorie au fost facute de Creator “pe deplin si repede” , “caci El zice si se face, porunceste si ce porunceste ia fiinta.” ( Psalm 33, 9 ).

2) Exodul-un eveniment unic in istoria lumii.

Cand Dumnezeu a hotarat ca a sosit timpul pentru eliberarea poporului evreu din robie , evenimentul s-a produs “pe deplin si repede”, fara nicio amanare.

“Sederea copiilor lui Israel in Egipt a fost de 430 de ani. Si, dupa 430 de ani, tocmai in ziua aceea, toate ostile Domnului au iesit din tara Egiptului.” ( Exod 12, 40-41 ).

Nu stim exact cat au durat cele zece plagi cazute peste egipteni, dar este clar faptul ca timpul necesar eliberarii poporului Israel a fost foarte scurt, de ordinul saptamanilor sau chiar mai putin. Un popor de sclavi , in numar de 2-3 miloane de suflete, a fost “rugat” sa plece din Egipt, atunci cand Dumnezeu a hotarat lucrul acesta.

3) Raspandirea crestinismului in primul secol

A fost de asemenea o dovada ca , daca Dumnezeu vrea, lucrarea Sa poate inainta “pe deplin si repede”. Oare de cat timp si de ce mijloace am avea nevoie ca sa castigam pentru Christos 3000 de suflete ?  Probabil ca am avea nevoie de mai multe vieti…In Ziua Cincizecimii, in urma unei singure predici- cea a lui Petru- biserica crestina a crescut intr-o singura zi cu acest numar impresionant.

In secolul intai, intr-o singura generatie de oameni, credinta crestina s-a raspandit in toata lumea cunoscuta atunci. Si aceasta fara internet, radio, TV, transmisii prin satelit si fara mijoacele moderne de calatorie…Dumnezeu a dovedit si in acel moment istoric ca El este capabil sa implineasca “pe deplin si repede” o lucrare, daca a sosit timpul ei.

4) Sa intram acum intr-un domeniu cu totul deosebit: cel al formarii caracterului.

Oare si in acest domeniu Dumnezeu poate lucra rapid si perfect ? Noi stim ca sfintirea         ( cresterea , desavarsirea )  este lucrarea unei vieti intregi si ca Duhul lui Dumnezeu are nevoie de timp pentru a inlatura “gunoiul” din caracterele noastre. Lucrarea aceasta cere cooperarea omului si, deoarece vointa lui e libera, ea dureaza uneori o viata intreaga.

Scriptura ne dovedeste ca si in acest domeniu atat de sensibil Dumnezeu poate lucra cu succes si cu mare repeziciune, atunci cand El considera ca a sosit momentul potrivit. Intr-o singura zi El poate face ceea ce in mod normal se realizeaza intr-o viata. Doriti un exemplu ? Iata-l pe Iosif, una din cele mai luminoase figuri ale Vechiului Testament. Nu intamplator Inspiratia a rezervat 12 capitole din cartea Genezei care vorbesc despre acest om al lui Dumnezeu ,devenit un model de curatie si integritate pentru zeci si zeci de generatiide oameni.

Iosif se naste ca al 11-lea copil al lui Iacov si al Rahelei. Desi se naste printre ultimii copii, Iosif castiga un loc privilegiat intre fiii lui Iacov, fapt ce a dus la aparitia multor tensiuni si nemultumiri. Caracterul luminos al acestui fiu al lui Iacov se face remarcat inca de timpuriu. Iosif dovedeste ca este un suflet curat, activ si deosebit de saritor. Cand este trimis de Iacov in cautarea fratilor sai, dupa ce parcurge circa 80 km fara sa-i gaseasca, e dispus sa mai mearga inca 25 km pentru a se intalni cu ei. Sa nu uitam ca pe vremea aceea nu existau trenuri , automobile sau elicoptere…Conditiile de calatorie erau dintre cele mai grele, fiind nevoit sa strabata zone de desert sau regiuni controlate de bande de hoti .

Iosif este un tanar de o mare tarie morala, un om serios, bun si credincios fata de Dumnezeul parintilor sai. Este deosebit de sensibil, iar spiritul sau ascutit de dreptate il face sa sufere din cauza comportamentului deplorabil al fratilor sai. Neputand sa-i vada pacatuind impotriva lui Dumnezeu, Iosif isi permite sa-i mustre delicat, informandu-l in acelasi timp pe Iacov de faptele lor rele. Spera in felul acesta ca Iacov, prin autoritatea sa parinteasca, va reusi sa le indrepte comportamentul.

In ciuda acestor calitati de netagaduit, Iosif nu este un sfant. Noi il cunoastem mai ales prin prisma celor intamplate in Egipt, unde putem vedea  o serie de calitati remarcabile. Insa, pe cand era inca in casa parintilor sai, Iosif avea si defecte de caracter nebiruite. Dragostea partinitoare a lui Iacov a facut ca in adolescentul Iosif sa fie incurajate si cultivate defecte  pe care Dumnezeu le dorea indepartate. Iosif este increzator in sine, pretentios, rasfatat, fiind obisnuit sa fie privit in familia sa ca cel mai iubit, cel mai privilegiat, cel caruia trebuie sa i se acorde intreaga atentie. In conditii normale, lui Iosif i-ar fi trebuit multi ani pentru a birui aceste defecte de caracter.

Si totusi, Dumnezeu lucreaza de asa maniera in viata acestui adolescent rasfatat, pretentios si increzator in sine incat, doar in cateva ore el devine un barbat stapan pe sine, maturizat, curajos si serios, asa cum de fapt il cunoastem din istoria biblica. Dragostea partinitoare a lui Iacov pentru fiul sau, haina pestrita ce arata spre intentia lui Iacov de a-i acorda dreptul de intai nascut, visele profetice ale lui Iosif, toate conduc la ura crescanda a fratilor sai care vor folosi prima ocazie favorabila pentru a-l inlatura pe rivalul lor.

Si astfel, la doar 17 ani, Iosif este vandut ca sclav unei caravane de ismaeliti. Pe neasteptate, tanarul rasfatat si pretentios de alta data se vede rupt de radacinile sale. Incerc,cu ajutorul imaginatiei, sa inteleg ce se intampla in inima acestui tanar. Nu as dori sa traiesc niciodata groaza, durerea, simtamantul instrainarii, nelinistea si intunericul sufletesc pe care le traia in acele momente tanarul Iosif. In timp ce caravana se indeparta de locurile natale, atat de familiare lui, Iosif plange cu amar, privind nepuncios colinele inverzite pe care, cu putin timp in urma le colinda cu turmele tatalui sau. Printre ele, cu ochii imaginatiei, Iosif intrezareste si corturile lui Iacov…Singur, parasit de toti si neajutorat, aparent parasit chiar de Dumnezeu, Iosif cade prada unei dureri de nedescris…

Ma intreb: ce as fi facut eu in locul lui ?  Cati dintre noi nu ar fi strigat plini de indignare spre Dumnezeu: “De ce m-ai parasit, Doamne ?  Ce ti-am gresit de ma pedepsesti atat de rau ?” Probabil ca unii dintre noi nu am rezista socului incercarii si, in final, ne-am pierde credinta …

Dar Iosif nu face acest lucru. In mijlocul lacrimilor, gandul i se inalta spre Dumnezeul parintilor sai. Isi aminteste de invataturile tatalui sau, de visul primit de Iacov pe cand fugea de mania fratelui sau Esau, de fagaduintele date de Dumnezeu si cum toate acestea s-au implinit in mod minunat in viata lui Iacov … Toate aceste lectii pretioase de viata il ajuta pe Iosif, in momentele sale de suprema incercare, sa faca un pas decisiv in viata sa: atunci si acolo, ca sclav ce se indrepta spre o destinatie necunoscuta, cu un viitor intunecat , fara nicio perspectiva incurajatoare,  Iosif se consacra pe deplin lui Dumnezeu, invitandu-L sa-i fie alaturi in tara exilului sau. El se hotaraste sa-I slujeasca lui Dumnezeu orice s-ar intampla, indiferent de consecinte, chiar cu riscul de a-si pierde viata. Maturizat in doar cateva clipe, Iosif se va comporta de acum inainte ca un adevarat ambasador al cerului intr-o lume straina de Dumnezeu , straina de Legea Sa si de principiile dreptatii si neprihanirii.

Schimbarea de directie  in viata acestui adolescent este spectaculoasa . Intr-o singura zi, datorita Providentei divine, Iosif se transforma dintr-un copil rasfatat si pretentios intr-un barbat credincios, maturizat spiritual, gata sa dea piept cu orice provocare a vietii. Sa nu uitam ca defectele de caracter pe care le avea Iosif ar fi necesitat, in conditii normale, multi ani pentru a fi biruite…

Concluzii:

Cand Dumnezeu considera, in intelepciunea, Sa ca a sosit momentul potrivit pentru implinirea unui anumit plan al Sau, El va folosi cai si mijloace nebanuite  pentru acest scop. Si El o va face “pe deplin si repede”…

Versetul din Romani 9, 28 nu trebuie inteles acum. Va sosi vremea cand il vom intelege si ne vom minuna de modul in care va lucra Providenta. Acum trebuie doar sa avem incredere deplina ca cerul are resurse suficiente pentru implinirea promisiunilor facute.

Daca Dumnezeu a adus la existenta imensitatea Creatiei Sale in doar sase zile, daca El a putut elibera un popor intreg de sclavi intr-un timp atat de scurt, daca El a facut ca religia crestina,  atat de nepopulara prin ideea mantuirii printr-un Dumnezeu rastignit pe cruce,  sa re raspandeasca in intreaga lume cunoscuta a primului secol doar in cateva decenii, de ce nu am avea incredere ca “Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor” ( Matei 24, 14 ) ?

Planurile lui Dumnezeu se vor implini chiar daca oamenii se vor impotrivi lor si Evanghelia va ajunge pretutindeni chiar daca tu si cu mine nu ne vom angrena in predicarea ei. “Daca voi veti tacea, pietrele vor vorbi “( Luca 19, 40 ) – ne avertizeaza Mantuitorul. Daca vot tacea cei mari, vor vorbi copiii, ca in timpurile intunecatului Ev Mediu. Vor “vorbi” satelitii, internetul, natura, imprejurarile, cartile, articolele, evenimentele si, deasupra tuturor acestora, va vorbi Duhul Sfant , singurul Misionar adevarat care ii poate intoarce pe oameni de pe caile lor spre Iisus, Mantuitorul omenirii.

“Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu- zice Domnul ostirilor.” ( Zaharia 4, 6 up.)

Nu am nicio indoiala ca Dumnezeu va “implini pe deplin si repede cuvantul Lui” pe pamant. Dar noi suntem pregatiti sa ne ocupam locul in acest maret plan ?

Lori Balogh

This entry was posted in Misiune and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.