Ce spune Biblia despre…botez

Ce spune Biblia despre…botez

In lumea crestina se acorda o importanta majora botezului. Cand se naste un copil intr-o familie instarita, se cheltuiesc, uneori, sume fabuloase pentru “increstinarea” lui prin botez. Fiind un act de o asemenea importanta spirituala, este imperios necesar a se face delimitarea intre ceea ce este biblic si ceea ce nu este biblic in felul in care este implinit acest act evanghelic.

Ce este botezul in conceptia crestina ?

– Botezul este o oranduire evanghelica prin care este simbolizata renuntarea la viata de pacat. Omul care se boteaza incepe o viata noua, traita in Christos, avand valori noi, aspiratii noi, perspective noi. Este o oranduire evanghelica deoarece a fost instituit de Dumnezeu, nu de oameni. Ca etimologie, cuvantul “botez” provine de la grecescul “baptizo”, care inseamna  “a scufunda in apa” , “a acoperi cu un lichid”.

Ce spune Biblia despre semnificatia botezului ?

– Botezul semnifica moartea, ingroparea si invierea impreuna cu Christos. Este vorba de moartea “omului vechi”, a firii pamantesti, pacatoase, si invierea la o viata noua, traita prin si pentru Christos: Romani 6, 3-4; Coloseni 2, 12.

– Botezul semnifica curatirea de pacat prin sangele lui Christos: Faptele apostolilor 22, 16.

– Botezul semnifica intrarea in legamantul harului, in marea familie a lui Dumnezeu: Matei 28, 19; Luca 10, 20; Ioan 1, 12; 1 Corinteni 12, 13. Cel botezat devine in mod public un copil al lui Dumnezeu, fiind primit in marea familie cereasca. Numele lui este inscris in cartea vietii.

In concluzie, botezul este o marturisire de credinta publica, in fata bisericii si a intregului univers, prin care omul in cauza declara ca renunta la viata de pacat, dorind sa inceapa o viata noua.

Ce informatii despre botez ne ofera Biblia ?

– Botezul este o oranduire a Noului Testament, fiind practicat de unele comunitati in preajma primei veniri a Mantuitorului ( esenienii ). Primul care a practicat botezul in timpurile Noului Testament a fost Ioan Botezatorul: Marcu 1, 4.

– Botezul nu a fost initiat de Ioan, ci de Dumnezeu: Ioan 1, 33. Cel care a randuit actul botezului in biserica crestina a fost Iisus Christos: Matei 28, 19.

Care sunt conditiile primirii botezului ?

Dumnezeu cere implinirea catorva conditii inainte de actul botezului. Insusi Ioan Botezatorul a refuzat sa boteze o anumita categorie de oameni care nu era pregatita pentru acest act solemn: Luca 3, 7.

1) Credinta celui care cere botezul: Marcu 16, 16; Faptele apostolilor 16, 31; Evrei 11, 6. 2) Pazirea poruncilor lui Dumnezeu: Matei 28, 20. 3) Fapte care dovedesc schimbarea vietii: Luca 3, 8; Iacov 2, 17.

Care sunt caracteristicile botezului biblic ?

– Botezul biblic inseamna scufundare in apa, nu stropire: Ioan 3, 23; Faptele apostolilor 8, 26-40; Romani 6, 3-4.

– Ordinea fireasca a lucrurilor ce trebuie sa se intample in cazul unui botez este: 1) Credinta; 2) Invatarea cerintelor lui Dumnezeu ; 3) Botezul prin scufundare, singurul recunoscut de Dumnezeu. Pot fi urmarite aceste etape in cazul  botezului famenului etiopian: Faptele ap. 8, 26-40.

Recomanda Biblia botezul copiilor ?

– In Biblie nu exista niciun indiciu ca s-ar fi practicat botezul copiilor in biserica crestina a primului secol. Nici secolul al doilea nu ne aduce dovezi in acest sens. De abia in secolul al treilea apar primele indicii ca unii parinti ai bisericii ( Origen ) au inceput sa incurajeze botezul copiilor mici. Cele cinci pasaje biblice din Noul Testament ( Faptele apostolilor cap. 10; 11, 1-18; 16, 11-15; 16, 16-34; 18, 8; 1 Corinteni 1,16 ) , in care se vorbeste despre botezul unui om impreuna “cu toata casa lui”, ne sugereaza ca cei care au fost botezati au primit mai intai Evanghelia, au crezut in ea si s-au pus in slujba lui Dumnezeu . Ceea ce nu poate fi pus in dreptul unui copil…

Lori Balogh

This entry was posted in Ce spune Biblia .... Bookmark the permalink.

5 Responses to Ce spune Biblia despre…botez

 1. Lori Balogh says:

  Stimate frate in Domnul Iisus,

  Daca dv. Il iubiti pe Mantuitorul si Il aveti in inima, asa cum spuneti, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la mantuirea dv. Mantuirea este problema Lui, nu a omului. Ma bucur nespus cand intalnesc astfel de oameni doritori dupa neprihanire si mantuire. Cat priveste botezul biblic, este adevarat ca el trebuie facut la varsta la care un om este constient de ceea ce alege. De aceea, va indemn, in Numele Domnului nostru, sa va rugati fierbinte pentru acest subiect, si sunt sigur ca veti primi de la Duhul Sfant indemnul cel mai potrivit. Noi va vom sustine in rugaciune.
  Cu stima,
  Lori B.

 2. Pîslariu says:

  Va rog frumos ajutati-ma…sunt de religie ortodox,Cred in Domnul Isus Hristos Fiul Lui Dumnezeu,IL iubesc,IL am in inima,cu El vreau sa traiesc cu EL vreau sa mor..ma mustra gandul ca sunt botezat de mic si ca nu voi fi mântuit pentru ca nu L-am marturisit pe Isus ca Domn si nu am crezut cand m-am botezat ,va rog dati-mi un sfat…Va rog sa ma luati in serios
  Va multumesc anticipat.

 3. remus says:

  Pentru copii si pentru oamenii in diferite suferinte exista fagaduinte de la Dumnezeu .Pentru copii Isus zice : ,,imparatia lui Dumnezeu este a unora ca ei ” iar despre cei in diferite suferinte avem fagaduinte ca : Mica 4:6,7 – ,,in ziua aceea zice Domnul voi aduna pe CEI SCHIOPI , voi stringe gramada pe cei IZGONITII si pe aceea pe care ii CHINUISEM . Din cei SCHIOPI voi face o ramasita ,din cei ce erau RISIPITI un neam puternic si Domnul va imparatii peste ei pe muntele Sionului ,deacum si pina in veac” sau in Apoc.21:4 zice : ,,El va sterge orce lacrima din ochi lor si moartea nu va mai fi . Nu va mai fi nici tinguire ,nici tipat ,nici durere „.
  Mintuirea oricarui din noi se face nu in baza botezului ci in baza pretului nespus de mare care a fost platit pentru rascumpararea noastra ,,singele Domnului nostru Isus Hristos „.Ca sa beneficiem de acest pret de rascumparare este necesara credinta noastra .Botezul este exprimare credintei noastre si el nu realizeaza nasterea din nou ,el este doar un simbol al nasteri din nou . Ca botezul nu realizeaza nasterea din nou se vede din relatarea Scripturi din Fapte cap.10,11 unde ni se arata ca cei din casa lui Corneliu au primit Duhul Sfint INAINTE de a fi botezati .Primirea Duhului in inimile noastra aduce VIATA pentruca Duhul Sfint este ,,Duhul de viata „.Deci ei au primit nasterea din nou (viata spirituala ) inainte de botez cea ce arata ca botezul NU NE NASTE DIN NOU .Daca botezul nu ne naste din nou el nu poate fi o solutie pentru nasterea din nou a copiilor sau a persoanelor cu diferite probleme de sanatate care nu pot sa aiba credinta .In aceste cazuri aceste persoane vor beneficia de rascumpararea prin Hristos datorita harului lui Dumnezeu ne fiind necesara credinta .

 4. Lori Balogh says:

  Daca Biblia nu spune nimic despre botezul copiilor ( si dv. recunoasteti acest lucru ! ), inseamna ca practica de a boteza copiii este rezultatul unei interpretari fortate a unor pasaje biblice, nu a unei invataturi explicite pe care o putem gasi pe paginile ei.
  Cu privire la intrebarile pe care le puneti, eu am incredere ca Dumnezeu, care este bun si drept, si a carui natura este dragoste ( 1 Ioan 4,8 ), va proceda corect, astfel incat sa nu fie nicio urma de nedreptate. Totusi, aceste cazuri sunt relativ rare. Imi cereti dovezi biblice si incerc sa va ofer cate ceva in acest sens:
  – Cazul talharului pocait, rastignit alaturi de Domnul Christos: Fiind rastignit, este logic ca el nu putea fi botezat dupa convertirea sa. Cu toate acestea, Mantuitorul ii promite solemn ca va fi cu El in Paradis, adica va primi darul mantuirii ( Luca 23,43 )
  – Marcu 16,16: „Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede, va fi osandit.” Este evident ca un prunc nu poate crede si nu poate cere sa fie botezat. Cuvintele Mantuitorului se adreseaza unor oameni maturi, capabili sa ia decizii pentru propriul lor suflet.
  Este demn de observat un amanunt legat de cuvintele Domnului:logica textului cere ca dupa prima parte, in care Domnul afirma: „Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit”, sa urmeze: „Dar cine nu va crede si nu se va boteza, va fi osandit”. Totusi, Domnul nu adauga „si nu se va boteza”. De ce oare ? In opinia mea, El a avut in vedere tocmai acele cazuri exceptionale de care amintiti dv. in care unele fiinte umane nu ajung la botez. Din cuvintele Mantuitorului reiese ca greutatea este pusa mai mult pe credinta decat pe actul botezului ( care , desigur, isi are importanta lui in conditii normale ).
  Nu stiu daca raspunsul meu va satisface sau nu. Poate ca vor interveni si alti cititori ai blogului cu raspunsuri mai ample. In orice caz, Biblia nu imi ofera niciun indiciu clar cu privire la practica de a boteza copii.
  Cu stima,
  Lori B.

 5. Marinescu Dan Adrian says:

  Dar despre „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.”Ioan 3.5 de ce nu spuneti nimic?Asa este,in biblie nu scrie nimic despre botezul copiiilor(nici ca trebuie botezati,nici ca nu trebuie)!Dar daca nu sunt botezati nu intra in contradictie cu cele de mai sus in cazul in care mor nebotezati?Ce se intampla cu cei care au deficiente mentale sau cu surdo mutii cand si ei trec la cele sfiinte?Va rog raspunsuri cu versete clare din biblie,nu cu interpretari.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.