Originea raului si caderea in pacat

Originea raului si caderea in pacat

Pacatul este un intrus in creatiunea lui Dumnezeu. Aparitia lui este inexplicabila, caci a-l explica inseamna a intelege ceea ce Biblia numeste “taina faradelegii” ( 2Tes.2,7)

A cauta un motiv al aparitiei lui inseamna  a-l scuza; a scuza pacatul inseamna , in ultima instanta, a-L face pe Dumnezeu responsabil de aparitia lui. Din acest motiv,  aparitia pacatului in Univers va ramane o taina pentru vesnicie.

O Creatiune desavarsita

La sfarsitul fiecarei zile a creatiunii Dumnezeu a verificat ceea ce a creat in acea zi. RezultatulToate erau “bune”: Geneza 1, 4.10.12.18.21.25

-La sfarsitul zilei a sasea, El a verificat din nou tot ce crease.RezultatulToate “erau foarte bune”:Geneza 1,31

-Dumnezeul creatiunii este un Dumnezeu sfant si drept, care uraste pacatul: Deuteronom 32,4; Iov 34,10; Iacov 1,13; Psalm 5,4…

Concluzie: Un Dumnezeu care uraste raul si care a adus la existenta o creatiune desavarsita, nu poate fi acuzat de aparitia raului. Aceasta ramane o taina.

Putea fi prevenita aparitia pacatului? Da, insa numai daca Dumnezeu ar fi suprimat libertatea de alegere a fiintelor create, facand din ei niste roboti. Iubirea lui Dumnezeu nu putea face acest lucru. Acordarea libertatii de alegere fiintelor create a implicat un risc din partea Creatorului.

Originea raului in Univers

Pacatul a aparut pentru prima data in Univers in inima lui Lucifer, heruvimul ocrotitor de la tronul lui Dumnezeu: Isaia 14,12-14; Ezechiel 28, 12-17.

Pacatul originar a fost mandria. S-au depus eforturi de a-l convinge pe Lucifer de primejdia in care se afla si de care nu era nici el constient. Cand toate eforturile au esuat, a izbucnit un razboi in cer, in urma caruia Lucifer, impreuna cu o treime din ingerii cerului, au fost izgoniti din cer.Dumnezeu a fost nevoit sa ia o astfel de masura radicala pentru a impiedica un dezastru in Univers. Vezi cap. Originea raului” din Tragedia Veacurilor de E.G. Whithe

Caderea omului

Pamantul a fost adus la existenta in conditiile in care pacatul aparuse in Univers.

Argumente: 1.Geneza 2,15: Gradina Edenului trebuia pazita de prima pereche de oameni. Ceva se intamplase in Univers si asta cerea o atentie sporita din partea omului.

2. Geneza 2,17: Existenta pomului cunostintei binelui si raului in gadina Edenului.

Concluzie: omul avea cunostinta de aparitia raului in Univers si trebuia sa fie in garda.

Istoria caderii omului in pacat: Geneza 3

Gravitatea gestului de a lua din fructul oprit:

-Primii oameni fusesera avertizati de aparitia raului in Univers.

-Proba la care au fost supusi a fost cea mai usoara posibila. Nu erau infometati, caci aveau tot Edenul la dispozitie.

-Porunca lui Dumnezeu prin care li se interzicea sa manance din pomul cunostintei binelui si raului a fost cat se poate de clara:Geneza 2, 16-17

-Gestul de a lua din fructul oprit era un act de razvratire clara fata de porunca lui Dumnezeu, in conditiile in care pacatul aparuse deja in Univers.

Consecintele pacatului:  1. Consecinte imediate:

a) Schimbarea naturii umane: omul a capatat o natura decazuta, pacatoasa; Romani 3,23

b) Cunoasterea raului: Geneza 3,22

c) Frica: Geneza 3,10

d) Rusinea: Geneza 3,10

e) Prezenta lui Dumnezeu a devenit insuportabila: Geneza 3,8

f) Spiritul de indreptatire de sine si de acuzare a celuilalat:3,12

g) Blestemarea pamantului:Geneza 3,17

h) Truda in castigarea existentei: Geneza 3,17

i) Suferinta la nastere: Geneza 3,16

j) Pierderea Paradisului: Geneza 3,22.24

2. Consecinte indepartate: Toate formele raului care s-au dezvoltat in cursul istoriei omenirii: Crima, razboaiele, violenta, minciuna, imoralitatea, poligamia, etc.

Ce este pacatul ?

Definitie: orice deviere de la vointa cunoscuta a lui Dumnezeu, fie nefacand ceea ce El a poruncit, fie facand ceea ce El a interzis: 1 Ioan 3,4; Iacov 4,17; Romani 14,23

Pacatul implica atat gandurile cat si actiunile omului. Domnul Hristos ne-a invatat ca pacatul apare la nivelul simtamintelor si gandurilor: Matei 5,21-32

Pacatul produce vinovatie. Aceasta, netratata corect, duce la distrugerea facultatilor mintale, fizice si spirituale ale omului, in final ducand la moarte.

Plata pacatului este moartea: Romani 6,23

Antidotul vinovatiei este iertarea, care aduce pace sufleteasca si o constiinta libera.

Solutia lui Dumnezeu la aparitia pacatului – Jertfa lui Christos

This entry was posted in Doctrine - Rezumate and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.