Acte de cult comemorative

Acte de cult comemorative

Traditia sau invataturile biblice?

Matei 15, 1-14: Un dialog intre Mantuitorul si farisei pe marginea traditiilor omenesti.

Sunt de subliniat trei versete: 3, 9,si 13, in care Domnul Christos ne invata cateva lucruri importante:

1. Oamenii religiosi au doua feluri de invataturi: unele omenesti ( traditia ), iar altele de origine divina.

2. Oamenii religiosi sunt inclinati sa respecte mai mult invataturile omenesti ( datina ), decat poruncile lui Dumnezeu.

3. Respectarea datinei este zadarnica din punct de vedere al mantuirii (“de geaba”) si poate deveni chiar o piedica in calea mantuirii daca ea duce la calcarea Legii lui Dumnezeu.

4. “Orice rasad” ( invatatura, obicei, datina, act de cult ) pe care nu l-a instituit Dumnezeu in biserica “va fi smuls din radacina”.

Iata de ce Biserica Adventista de Ziua a Saptea recunoaste ca acte de cult comemorative doar acele acte lasate de Dumnezeu, cele care au o baza biblica. Biserica lui Christos nu recunoaste traditia ca avand autoritate morala si doctrinala , fiind fidela principiului protestant Sola Scriptura ( Biblia si numai Biblia ca autoritate morala si doctrinala ).

Sfanta Cina – Instituirea ei

Matei 26, 26-28; 1 Corinteni 11, 23-26

Textele ne arata timpul si imprejurarea in care a fost instituita Cina Domnului: in timpul sarbatorii pascale. In seara zilei de joi, Mantuitorul se afla cu ucenicii  sarbatorind Pastele iudaic. Din relatarea celor 4 evanghelisti, rezulta ca in acea seara, in timpul mesei pascale, Iisus S-a folosit de painea nedospita si vinul nefermentat pe care le avea pe masa pentru a institui un nou act de cult comemorativ pentru biserica crestina- Sfanta Cina.

Porunca Mantuitorului ca acest act sa fie adus la indeplinire in viata bisericii: Luca 22, 19; 1 Corinteni 11, 24 In fapt, in acea seara, Domnul a inlocuit Pastele iudaic cu Cina Sfanta.

Temeiul schimbarii Pastelor cu Sfanta Cina

1. Pastele era o sarbatoare nationala a poporului evreu, fiind sarbatoarea eliberarii din robia egipteana. Exod 12, 26- 27 Biserica crestina, fiind alcatuita din toate popoarele lumii, nu mai avea de ce sa respecte o sarbatoare nationala iudaica.

2. A doua semnificatie a Pastelor consta in faptul ca ele aratau in viitor spre Mielul lui Dumnezeu care urma sa ridice pacatul lumii. Or, Acest Miel al lui Dumnezeu era pe punctul sa fie adus ca jertfa, in Persoana lui Iisus. Ioan 1, 29. 36 Prin urmare, aceasta a doua semnificatie a Pastelor urma sa dispara odata cu jertfa adusa de Christos.1 Corinteni 5, 7 La Golgota, simbolul mielului pascal s-a intalnit cu realitatea. Din acest moment, jertfele de animale nu mai aveau sens, caci Christos a devenit Jertfa suprema.

In concluzie, biserica crestina nu mai are niciun temei biblic sa continue sa serbeze Pastele iudaic. In amintirea mortii Sale, Domnul a instituit pentru biserica Sa Sfanta Cina.

Semnificatia Sfintei Cine: 1 Corinteni 11, 26

Sfanta Cina are o dubla semnificatie:

1. Ne aminteste de jertfa Mantuitorului si de legamantul cel nou al harului in care am fost acceptati.

2. Ne aminteste de fagaduinta revenirii Mantuitorului.

Elementele care compun Cina Domnului

Sfanta Cina este alcatuita din doua elemente: painea si vinul. Ce fel de paine si vin a folosit Domnul in seara in care a instituit Cina?

Sfanta Cina a fost instituita in prima zi a saptamanii azimilor- Pastele iudaic. In aceasta perioada, evreii nu foloseau niciun aliment fermentat, fermentul fiind pentru ei un simbol al pacatului. Cu 14 zile inainte de Paste, orice evreu facea curatenie generala in casa, aruncand orice aliment fermentat: drojdie, paine dospita, muraturi, bauturi alcoolice. Prin urmare, la masa pascala in timpul careia Domnul a instituit Sfanta Cina nu se gaseau decat paine nedospita ( azimi ) si vin nefermentat    ( must ). Lucrul acesta nu este contestat nici de evrei.

Un alt motiv pentru care painea si vinul folosite erau nefermentate se gaseste in realitatile pe care le simbolizau. Iisus era “Mielul fara cusur si fara prihana” 1 Petru 1, 19. De aceea simbolurile folosite trebuiau sa fie curate, libere de orice aluzie la pacat. Deoarece , in mentalitatea iudaica, orice ferment era un simbol al pacatului, jertfa neprihanita a lui Isus nu putea fi simbolizata prin paine dospita si vin fermentat.

In concluzie, la instituirea Cinei, Mantuitorul a folosit paine nedospita si vin nefermentat.

Trupul si sangele reale, sau doar simboluri ?

Biserica Adventista de Ziua a Saptea considera ca painea si vinul sunt doar simboluri materiale, exterioare ale harului interior, invizibil. Ea nu crede in transubstantiatie ( transformarea  painii si vinului in trupul real si in sangele real al Mantuitorului )

Pregatirea pentru Sfanta Cina are doua aspecte:

1. Pregatirea sufleteasca: 1 Corinteni 11, 28- 31 Este de o mare importanta si consta intr-o profunda cercetare de sine, marturisire a pacatelor si rezolvarea tuturor neintelegerilor cu semenii.

2. Actul umilintei constand in spalarea picioarelor: Ioan 13, 1-17 Acest act a fost indeplinit de Insusi Domnul Iisus, apoi a lasat porunca de a fi indeplinit si in biserica, de catre urmasii Sai.

Rostul acestui act al umilintei este acela de :- a indeparta neintelegerile

-a-l scoate pe om din egoismul sau

-a-l cobora pe om de pe picioroangele inaltarii de sine

Actul umilintei a fost controversat de-a lungul timpului, fiind abandonat in majoritatea bisericilor crestine. Se mai practica ocazional, cu ocazia sarbatorii Pastelor crestine, insa intr-un cerc foarte restrans si pe alocuri.

Concluzii

Participarea la Sfanta cina este o expresie a credintei in jertfa ispasitoare a lui Christos si in fagaduintele Sale. Este o reinnoire a legamantului botezului si o pregustare a cinei din Imparatia lui Dumnezeu la care vor participa toti mantuitii din toate timpurile. Matei 26, 29

Lori Balogh

This entry was posted in Doctrine - Rezumate and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Acte de cult comemorative

 1. Lori Balogh says:

  Frate Ruben,
  Multumesc pentru cuvintele frumoase si incurajatoare pe care mi le-ati adresat. Insa lauda sa fie doar a lui Dumnezeu, caci fara El nu s-ar fi realizat nimic din ceea ce astazi exista pe acest blog. Multumesc si citirorilor fideli pentru comentariile lor, care m-au motivat sa merg mai departe atunci cand descurajarea imi dadea tarcoale.
  Cu privire la intrebarile dv. legate de Sfanta Cina, va pot raspunde dupa cum am inteles eu insumi acest subiect pana la acest moment:
  In 1 Corinteni 11, 23-27, apostolul Pavel trateaza subiectul Cinei Domnului. In vers. 26, el spune: „Pentru ca ori de cate ori mancati din painea acesta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului pana va veni El.” Inteleg din cuvintele apostolului ca nu exista o regula stricta cu privire la numarul Sfintelor Cine intr-un an. Fiecare Biserica isi poate stabili numarul care i se potriveste cel mai bine. Biserica AZS a considerat ca luarea Sfintei Cine in fiecare trimestru este o solutie rezonabila. Trecerea unui an pana la urmatoarea Cina ar fi probabil un timp prea lung, iar luarea Cinei in fiecare saptamana ar duce probabil la banalizarea acestui act de cult.
  Faptul ca Sfanta Cina a fost instituita in seara jertfei pascale nu ne obliga sa o sarbatorim tot seara. De fapt, in seara in care Domnul nostru a fost vandut, El a participat cu ucenicii la masa pascala, si in cadrul acestei cine pascale El a instituit noul act de cult. De fapt, ceea ce noi numim Sfanta Cina nu este o cina reala, ci impartasirea cu cele doua simboluri sfinte care ne trimit la jertfa Domnului. Eu nu am gasit in Biblie nicio indicatie cu privire la timpul in care trebuie servita Sfanta Cina de catre Biserica. In 1 Corinteni 11, Pavel aminteste doar de imprejurarea in care a fost instituita Sfanta Cina ( noaptea in care a fost vandut ), nu si de o regula ca aceasta sa fie celebrata exclusiv seara.
  Va doresc multe binecuvantari si crestere in credinta Domnului nostru Iisus Christos !
  Cu stima,
  Lori B.

 2. Ruben says:

  A-și avia doua întrebări.
  1 se numește sfânta cina,
  Prin asta înțeleg ca ar trebui sărbătorit la cina nu la prânz sau diminuată si exemplu ucenicilor ne arată ca au ținut-o la cina
  2 dece AZS o sărbătorește de 4 ori pe an. Paștele sa sărbătoreau numai o data si dacă sfânta cina anlocuie sărbătoarea pascala uare nu ar trebui sa fie numai odată pe an si m-a in special in siara când a fost vândut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.