Curiozitati din lumea reptilelor

Curiozitati din lumea reptilelor

 *  Exista 8240 de specii de reptile, care traiesc pe aproape fiecare continent al lumii, exceptand Antarctica, unde este prea frig.

* Pe langa sumedenia de animale pe care crocodilii le mananca, in stomacul acestora se gasesc intotdeauna si cantitati importante de pietre. Reptilele inghit pietre mari ce stau in permanenta in burta lor. Se crede ca acestea sunt folosite de crocodili si ca balast, in timpul scufundarilor.

*  Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.

* Termenul de „animale cu sange rece” nu e tocmai adevarat. Reptilele sunt poikiloterme, ceea ce inseamna ca isi regleaza temperatura corpului din surse  externe. Organismul lor nu are posibilitatea sa-si controleze temperatura interna asa cum fac mamiferele.

* Reptilele sunt dintre cele mai longevive animale de pe pamant. Specii de testoase cum ar fi Aldabra, pot trai mai mult de 150 de ani. Aligatorii pot depasii 70 de ani, iar pitonii reticulati 40 de ani.

* Dintre cele peste 3000 de specii de serpi, doar 500 sunt veninosi.

* In Australia, numarul serpilor veninosi il depaseste pe cel al serpilor neveninosi.

* Sute de mii de oameni sunt muscati de catre serpi in fiecare an, din fericire un procent mic isi pierd viata (aproximativ 150 de deces/ an).

* Tuatara este o specie rara de reptile, regasita doar in noua Zeelanda. Desi asemanatoare cu o soparla, tuatara are o conformatie anatomica unica a ochilor si maxilarelor, ce o diferentiaza de alta reptile. De asemenea, poate trai si la temperaturi de sub 4 grade Celsius, o raritate in clasa reptilelor.

* Creierul reptilelor reprezinta doar 1% din masa corporala.

* Maxilarele reptilelor sunt astfel conformate incat nu pot mesteca hrana. Reptilele sunt nevoite sa isi inghita prada intreaga.

* La majoritatea reptilelor inima este formata din 3 incaperi. Crocodilienii sunt singurii care poseda 4 camere cardiace.

*  Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.

* Reptilele nu au glande sudoripare.

* Soparla basilisc are cu o abilitate unica: poate pasi pe apa fara sa se scufunde. Aceasta se datoreaza vitezei mari cu care abordeaza suprafata apei.

* Reptilele, asemenea pasarilor, isi pot controla voluntar muschii pupilei. Ele isi dilata sau contracta pupila cand doresc, nu doar ca raspuns la gradientul de  lumina.

* Daca un gecko este atacat, el va incerca sa distraga atentia pradatorului agitandu-si coada.  Cand pradatorul se arunca asupra cozii, aceasta se desprinde de corp si continua sa miste. Soparla scapa cu viata, iar in scurt timp ii va creste o alta coada.

* Cel mai lung sarpe din lume, inregistrat oficial, a fost un un piton reticulat ce depasea cu putin 10 metri.

* Cea mai mica soparla din lume este o specie rara de gecko, originara din Insulele Virgine, care masoara sub 2 cm.

* Serpii si soparlele isi scot limba afara pentru a capta particulele de miros. Ei nu isi folosesc narile in acest scop, asa cum facem noi.

* Precum ii spune si numele, „sarpele african mancator de oua” adora sa consume ouale altor specii. El inghite ouale intregi, pe care le sparge ulterior cu ajutorul unui „dinte ascutit”, derivat inspre interior din coloana vertebrala. Continutul oului este mancat, iar coaja este regurgitata atent „impaturita”.

* Dragonii de Komodo, o specie veninoasa de soparla de dimensiuni mari, sunt singurele reptile care au fost vazute jucandu-se intre ele.

* Unele reptile au capacitatea sa isi schimbe culoarea in cateva clipe, pentru a se camufla mai bine in mediul inconjurator (cameleonii).

* Soparla texana cu corn poate tasni sange din ochi. Este o modalitatea deosebita de aparare. Jetul poate fi aruncat pana la 3 metri.

* Gecko sunt singurele soparle care au voce si emit sunete specifice.

* Limba unor specii de soparle (cameleoni) este de doua ori lungimea corpului. In schimb, crocodilii nu pot scoate limba afara din gura.

* Serpii pot inghiti prazi care sunt de 3 ori diametrul lor corporal.

* Serpii nu au urechi.

* In functie de marimea ultimei mese, anaconda poate trai cateva luni fara sa manance.

* Serpii au capacitatea sa isi disloce maxilarele pentru a inghiti mai usor prada.

* Majoritatea reptilelor depun oua. Exista insa si specii care nasc pui vii (boa constrictor este una dintre ele). Cobra africana este singura care construieste un cuib in care va depune ulterior ouale/ Puii proaspat iesiti din oua sunt independenti din prima clipa si apti sa lupte pentru supravietuire.

* Varanul de Komodo este cea mai mare dintre soparle.

* Crocodilul de Nil poate atinge viteze de peste 45 km/h.

* Cameleonii isi pot misca ochii in directii diferite in acelasi timp.

* Daca pitonul este cel mai lung sarpe din lume, anaconda este cel  mai masiv. Este unul din serpii care nasc pui vii.

* Serpii sunt foarte folositori in controlul populatiilor de rozatoare de pe un anumit teritoriu.

* Soparlele se dovedesc si ele utile cand vine vorba de insecte. Sunt mai eficiente decat orice insecticid.

* Un cameleon orb, este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.

* Cea mai veninoasa soparla din lume este gila (Heloderma suspectum),care are dinti ascutiti prevazuti cu glande cu venin, precum serpii.

* Un gram de venin de sarpe este de 10 ori mai scump decat aurul.

* Cel mai veninos sarpe din lume este Parademansia microlepidotus, al carei venin este de 300 ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei si de 20 de ori mai puternic decat al cobrei indiene.

* In cazul anacondelor,  femela este de 3 pana la 5 ori mai mare decat masculul.

* Dupa opinia savantilor chinezi, serpii veninosi sunt ,,seismologi” foarte sensibili. Ei s-au dovedit capabili sa semnalizeze apropierea unui cutremur cu cateva zile inainte de a se produce. Faptul se explica prin marea sensibilitate a reptilelor la schimbarile de temperatura ale solului.

* In tara noastra traieste un sarpe denumit Balaurul roscat. Este neveninos si se catara in copaci in cautarea cuiburilor de pasari. El devine agresiv atunci cand este atacat, la fel ca sarpele de nisip.

* De curand, s-a demonstrat ca ceea ce ii fascineaza pe serpi, cand li se canta din fluier, nu este muzica, ci jocul degetelor interpretului. De altfel, imblanzitorii de serpi, folosesc adesea in locul fluierului, un simplu betisor, care nu scoate niciun sunet.

* Limba unui cameleon este la fel de lunga ca si corpul lui.

* Cu exceptia serpilor de mare, toate speciile de sarpe din lume sunt comestibile. Cei mai multi confunda carnea de sarpe cu carnea de pui, atunci cand o mananca.

* Sarpele foloseste putina energie si poate rezista perioade lungi de timp fara sa manânce. Se cunoaste un caz în car eun piton captiv a rezistat 149 de zile fara sa manânce si a pierdut numai 10% din greutatea corpului.

* Scorpionii pot sa supravietuiasca un an de zile fara hrana si timp de circa 3 saptamani daca sunt captivi intr-un frigider. Un alt lucru interesant despre acestia este ca pielea lor devine stralucitoare atunci cand este expusa la raze UV.

* Cameleonii isi schimba culoarea pentru a se camufla in caz de pericol insa nu toata lumea stie ca acestia procedeaza la fel in functie de starea de spirit pe care o au. Astfel, in momentul in care sunt tristi sau le este foame cameleonii isi vor schimba nuanta pielii.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Curiozitati din lumea reptilelor

 1. Eu says:

  Serpii nu isi disloca maxilarele, ci isi desfac maxilarul inferior care nu este unit la „barbie” ca la om

 2. Lori Balogh says:

  Imi cer scuze pentru unele erori. Am adunat aceste informatii din mai multe surse si este posibil ca unele sa fie incorecte.
  Conform Wikipedia, cobra regala ar fi cel mai mare sarpe veninos din lume: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cobra_regal%C4%83

 3. ciprian says:

  ai scris ca, cobra regala este cel mai mare sarpe veninos cu 5,5 m apoi ai mai scrs iar ca cel mai mare sarpe veninos de data aceasta este cobra africana care are 6 m adica…..:)))

 4. Interesant articol si in acelasi tip instructiv.
  La noi in tara singura reptila veninoasa ( letala ) este vipera,in rest nici un alt sarpe nu este veninos.Deosebirea dintre o vipera si nu alt sarpe il costituie forma capului,desenul prezent pe corp si pupila ( la vipere pupila este eliptica ) la ceilalti serpi este rotunda.Vipera cu corn ( cel mai nordic punct atins de ea in Europa este la Craciunesti jud.Hunedoara ) are o excrescenta la vf.capului care seamana cu un corn. – Astea asa in linii mari.

 5. palcau ioan says:

  interesante! va veni o zi cand toate reptilele si omul vor fi amici buni… multumesc lori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.