Curiozitati despre igiena umana in Evul Mediu
* In Evul Mediu se credea ca baile slabesc organismul, ele fiind evitate. In secolele al XV-lea si al XVI-lea, nobilii europeni faceau baie odata la sase luni.
* Medicii de acum cateva secole credeau ca spalarea fetzei duce la deteriorarea definitiva a vederii.
* Dintii albi si sanatosi erau un semn al saraciei, in timp ce dintii cariati si negri erau un semn al bogatiei. Spalatul pe dinti nu se practica.
* Preotii ii indemnau pe enoriasi sa nu se spele, pentru a nu indeparta de pe corp apa sfintita de la botez.
* La englezi, nuntile se faceau in luna iunie, deoarece singura baie se facea in mai, iar in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil.
* Regina spaniola Isabella Castillo a recunoscut ca in intreaga ei viata s-a spalat doar de doua ori: la nastere si la nunta sa.
* Regele Henric al IV-lea al Frantei, recunoscut ca mare pasionat de vanatoare, dupa ce alerga ore in sir dupa vanat, isi masca mirosul de transpiratie stropindu-se din belsug cu parfumuri puternice.
* Palatul Luvru nu era dotat cu nicio toaleta. Daca era nevoie, erau aduse olite de noapte care erau varsate in spatele palatului.
* Ludovic al XIV-lea a facut doar doua bai in intreaga sa viata, si aceasta la insistenta medicilor. In loc sa se spele, prefera sa i se stearga pielea cu o piele imbibata in alcool, dupa care era pudrat cu o substanta parfumata.
* Frederic cel Mare al Prusiei permitea ogarilor sai uriasi sa umble nestingheriti prin superbele sali ale palatului sau. Daca cineva indraznea sa curete dupa ei, facea adevarate crize de isterie.
* Charles Howard, duce de Norfolk, era mai intai imbatat de valetul sau si abia apoi era sapunit si spalat de acesta. De buna voie nu s-ar fi spalat, fapt pentru care a ramas cunoscut in istorie ca „Dirty Duke”.
*Harald I al Norvegiei nu s-a tuns timp de zece ani, in urma unui juramant ca va unifica intreaga Norvegie. In parul sau netuns si-au gasit salas adevarate comunitati de paduchi, fapt pentru care el a ramas in istorie sub porecla de Harald cel Paduchios.
* In secolul al XVIII-lea, macelarii transau animalele chiar pe strada, in timp ce cainii trageau de intestinele acestora. Resturile care nu puteau fi prelucrate si folosite ramaneau pe strada, provocand un miros pestilential. Doar ploile reuseau sa spele strazile oraselor.
* Taranii erau mai curati decat orasenii, deoarece isi sapau gropi pentru nevoile fiziologice. In schimb, in orase, oamenii isi satisfaceau nevoile fiziologice pe unde apucau: pe strazi, pe scarile cladirilor sau direct de la balcon.
* Celebrele parfumuri frantuzesti au aparut din nevoia de a acoperi mirosurile de transpiratie ale nobililor care nu se spalau.
* In locul imbaierii, cei mai instariti foloseau cateva servetele parfumate cu care se stergeau in zonele intime, iar intre cravata si camasa, barbatii purtau saculeti cu ierburi aromatice care acopereau mirosurile neplacute.
Culegere de Lori Balogh
De fapt, acest dispreț al igienei a fost adus chiar de creștinism.
…si cand te gandesti ca la ora actuala sunt… femei care nu concep ca barbatul lor sa nu miroasa a picioare nespalate sau a transpiratie, pt.ca vezi Doamne „ala nu e barbat” !!!
Dezgustator de mizerabili.
Daca ar fi citit Biblia, acesti nobili ar fi invatat sa se spele.