Mormonii – Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma

Mormonii

– Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma –

( Acest articol nu este menit sa denigreze sau sa apere crezul cuiva. Este doar o incercare de a prezenta obiectiv si fara prejudecati istoria si doctrinele unei grupari religioase, lasand aprecierile la latitudinea cititorilor. ) 

     Scurt istoric

     Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma, ai carei membri sunt cunoscuti si sub numele de mormoni, a fost infiintata in 6 aprilie 1830 la Fayette, New York. Aparitia acestei noi biserici este legata de numele lui Joseph Smith ( 1805-1844 ), care la varsta de 14 ani pretinde ca a primit raspuns la rugaciunea lui de a sti carei biserici sa i se alature. Aceasta revelatie este cunoscuta sub numele de Prima Viziune. ( 1 )

     Conform marturiei lui Joseph Smith, in primavara anului 1820 i s-au aratat chiar Dumnezeu Tatal si Fiul Sau Iisus Christos, spunandu-i sa nu se alature niciunei biserici existente, caci toate apostaziasera. Tanarul Smith primeste misiunea de a infiinta o noua biserica, singura biserica adevarata a lui Christos de pe pamant. Pe parcursul urmatorilor zece ani, Joseph Smith a fost vizitat si de alti mesageri ceresti, primind autoritatea de a infiinta noua biserica. ( 2 )

     In 1823, J. Smith are o viziune in care ingerul Moroni ii arata locul in care se afla o colectie de tablite de aur care contineau Evanghelia pe care Iisus o daduse anticilor locuitori ai Americii. Dupa patru ani, in 1827, J. Smith intra in posesia acestor tablite si, cu ajutorul a doua pietre magice  ( numite „Urim” si „Tumim” ), reuseste sa traduca textul scris in ebraica, dar cu caractere egiptene ( hieroglife ). In 1830, el publica aceasta traducere sub titlul de „Cartea lui Mormon”, avand ca subtitlu: „Un Alt Testament al lui Iisus Christos”. Dupa traducerea tablitelor, acelasi inger Moroni a luat inapoi tablitele de aur, astfel incat astazi nu exista nicio dovada a existentei lor.

     La infiintarea ei, Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma numara doar sase membri, insa grupul a crescut rapid in ciuda persecutiei la care era supus. In 1831, grupul este fortat sa se mute in Kirtland, Ohio, unde J. Smith primeste noi viziuni si publica „Cartea Poruncilor”, devenita mai tarziu „Doctrina si Legaminte”. ( 3 )

     Din Kirtland, in 1839 mormonii sunt fortati sa se mute din nou in Illinois, unde intemeiaza orasul Nauvoo. In 1842, Smith este initiat în masonerie, iar la scurt timp devine maestru mason.  Copiind indeaprpoape templele masonice, Smith creaza ritualurile  Bisericii, fapt pentru care, timp de mulţi ani, Marea Loja din Utah (francmasoni) i-a considerat pe mormoni ca fiind o loja clandestina. De altfel, primii cinci lideri ai sectei aveau sa fie ei insisi francmasoni. ( 4 )

     In orasul Nauvoo,  J. Smith introduce poligamia in urma unei pretinse revelatii divine, fapt ce va fi atacat virulent de presa locala. Ca urmare, J. Smith le ordona adeptilor sai sa distruga tipografia si editura ziarului local Nauvoo Expositors, fapt care ii atrage condamnarea la inchisoare la Cathage, Illinois. ( 5 )

     Pe 27 iunie 1844, circa doua sute de oameni iau cu asalt inchisoarea in care erau inchisi J. Smith si fratele sau Hymm. Cei doi sunt linsati, nu inainte ca acestia sa impuste cativa oameni din multime. Persecutia care a urmat mortii lui J. Smith i-a fortat pe mormoni sa se refugieze in Vestul Salbatic.

     Conducerea mormonilor este preluata de Brigham Young care ii calauzeste pe credinciosi peste M-tii Stancosi, pe malul lacului Salt Lake. Aici, in 1847, este intemeiat orasul Salt Lake City, asezare ce va deveni centrul religios mormon. ( 6 )

     Datorita practicarii poligamiei care era interzisa de legile SUA, mormonii sunt in continuare persecutati. In 1890 insa, poligamia este abolita de presedintele mormon in urma tot a unei revelatii divine, iar statul Utah, format in majoritate din mormoni, este primit in federatie. Totusi, poligamia a continuat sa fie practicata de unii mormoni fundamentalisti pana in zilele noastre.

     Miscarea mormonilor  cunoaste cateva fractiuni: „Mormonii de Missouri”, care au refuzat sa-l urmeze pe B. Young in Vestul Salbatic, „Ordinul aronit” – un grup sabatarian, „Ordinul fiilor lui Levi”, etc.

     Caracteristicile miscarii mormone

     Desi miscarea Sfintilor din Zilele din Urma este vazuta de unii ca fiind o ramură a protestantismului, mormonii nu se considera a fi protestanti  si nici nu se considera parte a vreunei ramuri majore a crestinatatii.  Ei se considera a fi doar niste crestini devotați. ( 7 )

     Biserica mormonilor se distinge printr-o activitate misionara sustinuta, bazata pe voluntariat si autofinantare. Datorita acestei activitati intense, numarul membrilor Bisericii a crescut de la 268 000 de membri in 1900, la aproximativ 14  milioane de membri astazi. Dintre acestia, mai mult de jumatate se afla in afara SUA ( conform unei statistici a Bisericii din 2010 ). Datorita cresterii spectaculoase a numarului de membri, mormonii reprezinta cea de-a patra mare religie din SUA. Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma este prezenta si in  Romania din 1993, numarand circa 2000 de membri.

     Fiecare tanar mormon trebuie sa slujeasca doi ani ca misionar in strainatate. De asemenea, fiecare tanar trebuie sa vorbeasca fluent cel putin o limba straina. Calatoriile misionare se fac doi cate doi si se merge din usa in usa pentru a recruta noi adepti. La barbati, misiunea dureaza de obicei 2 ani, iar la femei 18 luni. In prezent, lucreaza ca misionari in intreaga lume circa 50 000 de tineri. Multi dintre ei denumesc timpul petrecut in misiune ca fiind una dintre cele mai fascinante perioade ale vietii lor.

    Un element important al credintei mormonilor este facerea de bine. Conform datelor oficiale, nicio alta comunitate religioasa nu doneaza atat de multi bani pentru actiuni caritabile. Membrii saraci ai Bisericii sunt ingrijiti cu atentie, iar unul din programele Bisericii urmareste ca pe teritoriul ei sa nu existe niciun om flamand, sarac sau fara adapost. ( 8 )

      În anul 1833, Joseph Smith pretinde ca a primit o revelatie de la Dumnezeu cu privire la o lege a sanatatii.  . Această lege este cunoscută sub denumirea de „Cuvantul de intelepciune”.

 In cadrul acesteia, o mare importanta se acorda alimentatiei sanatoase si sanatatii fizice si psihice.

Potrivit aceastei legi sanitare, Dumnezeu interzice consumul de tutun, alcool, cafea şi ceai negru, precum si consumul de droguri ilegale. Tuturor celor care tin „Cuvantul de intelepciune” Dumnezeu le promite multe binecuvantari fizice si spirituale. ( 9 )

 

     Datorita stilului de viata si moralei mormone, CIA si FBI desfasoara ample programe de recrutare a membrilor acestei Biserici, acestia fiind considerati candidati ideali pentru posturile cu putere de decizie in aplicarea Legii si pentru agentiile de informatii. Acest fapt face ca mormonii sa fie foarte bine reprezentati in CIA. Misionarii mormoni reintorsi acasa sunt cautati pentru cunostintele lor de limbi straine, pentru faptul ca nu consuma droguri si alcool si pentru respectul pe care il manifesta fatza de autoritati. ( 10 )

     Un loc deosebit in doctrina mormonilor il ocupa antreprenoriatul economic. Din cele 112 revelatii ale lui J. Smith, 88 au legatura cu aspecte fiscale. Averea Bisericii se ridica la circa 30 de miliarde de dolari, principala sursa a ei fiind practicarea sistemului zeciuielii. Fiecare membru mormon, pentru a primi dreptul sa se roage in templu, trebuie sa ofere Bisericii a zecea parte din venituri. Biserica face profituri substantiale si din investitii imobiliare si in afaceri. ( 11 )

     O alta caracteristica a Bisericii mormone este flexibilitatea doctrinala. Aceasta este posibila datorita credintei in revelatia continua a vointei lui Dumnezeu transmisa presedintelui Bisericii, care este considerat profet. Mormonii considera afirmatiile profetilor moderni ca pe niste scripturi la fel de valoroase ca si Biblia. Datorita revelatiei continue, doctrina Bisericii se poate schimba oricand.

    

Crezul  mormon in articolele de credinta ale lui Joseph Smith

„1. Noi credem în Dumnezeu, Tatăl Veşnic, şi în Fiul Său, Isus Hristos, şi în Duhul Sfânt.

 

2. Noi credem că oamenii vor fi pedepsiţi pentru propriile lor păcate şi nu pentru greşeala lui Adam.

 

3. Noi credem că, prin ispăşirea lui Hristos, toţi oamenii pot fi salvaţi supunându-se legilor şi rânduielilor Evangheliei.

 

4. Noi credem că primele principii şi rânduieli ale Evangheliei sunt: primul, credinţa în Domnul Isus Hristos; al doilea, pocăinţa; al treilea, botezul prin scufundare pentru iertarea păcatelor; al patrulea, aşezarea mâinilor pentru darul Duhului Sfânt.

 

5. Noi credem că un om trebuie să fie chemat de Dumnezeu, prin profeţie şi prin aşezarea mâinilor de către aceia care deţin autoritatea de a predica Evanghelia şi de a administra rânduielile acesteia.

 

6. Noi credem în aceeaşi organizare care exista în Biserica din vechime, şi anume: apostoli, profeţi, preoţi, învăţători, evanghelişti şi aşa mai departe.

 

7. Noi credem în darul de a vorbi în alte limbi, de a profeţi, de a avea revelaţii, de a avea viziuni, de a tămădui, de a interpreta limbile şi aşa mai departe.

 

8. Noi credem că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu, în măsura în care este tradusă corect; noi credem, de asemenea, că şi Cartea lui Mormon este cuvântul lui Dumnezeu.

 

9. Noi credem în tot ceea ce a revelat Dumnezeu, tot ceea ce revelează El în zilele noastre şi credem că El va revela încă multe lucruri măreţe şi importante referitoare la Împărăţia lui Dumnezeu.

 

10. Noi credem în adunarea adevărată a lui Israel şi în restaurarea celor zece triburi; că Sionul (Noul Ierusalim) va fi clădit pe continentul american; că Hristos va domni în persoană pe pământ; şi că pământul va fi înnoit şi va primi gloria sa de paradis.

 

11. Noi afirmăm că avem dreptul de a-L preaslăvi pe Dumnezeu Cel Atotputernic, aşa cum ne îndeamnă propria conştiinţă, şi recunoaştem tuturor oamenilor acelaşi drept de a preaslăvi cum doresc, unde doresc sau ceea ce doresc.

 

12. Noi credem că trebuie să ne supunem regilor, preşedinţilor, conducătorilor şi magistraţilor şi să ne supunem, să onorăm şi să susţinem legea.

 

13. Noi credem că trebuie să fim cinstiţi, fideli, puri, binevoitori, virtuoşi şi că trebuie să facem bine tuturor oamenilor; într-adevăr, putem spune că urmăm îndemnul lui Pavel: Credem toate lucrurile, sperăm toate lucrurile, noi am îndurat multe lucruri şi sperăm să putem îndura toate lucrurile. Dacă este ceva care este virtuos, vrednic de iubit, care are bună reputaţie sau este demn de laudă, noi căutăm aceste lucruri.” ( 12 )

 

    

      Cartea lui Mormon

 

     Subtitlul acestei carti este „Un Alt Testament al lui Iisus Christos”. Cartea cuprinde scrierile unor profeti din vechime, unul dintre ei fiind Lehi, ecare a trait in Ierusalim in jurul anului 600 i.Chr. Pe vremea regelui Ezechia, acestui profet Dumnezeu i-a poruncit sa conduca un mic grup de oameni pe continentul american unde au devenit un popor mare. Unii dintre ei au fost profeti, Mormon fiind unul dintre ultimii. In „Cartea lui Mormon” se sustine ca dupa invierea Sa, Iisus Christos S-a aratat in America, in anul 34 d.Chr.,  si a intemeiat Biserica Sa. „Cartea lui Mormon” este o asa-zisa Evanghelie a locuitorilor antici ai Americii, continand o istorie fictiva a acestora. ( 13 si 14)

 

     Relatarile istorice din „Cartea lui Mormon” nu au insa niciun suport arheologic. Desi J. Smith sustinea ca tablitele de aur gasite de el contineau o scriere cu hieroglife egiptene, prof. Charles Anthon, caruia J. Smith i-a aratat o copie a tablitelor, declara ca scrierea era un amestec de litere grecesti, ebraice, romane, imbogatite cu cruciulite si inflorituri, fara sa contina nicio urma de hieroglife.

 

     Se sustine ca tablitele de aur ale lui J. Smith au fost vazute de doi martori: M. Harris si Whitemer, insa ambii sunt martori indoielnici. M. Harris a declarat mai tarziu ca n-a vazut niciodata tablitele, iar Whitemer a parasit Biserica, fiind acuzat de furt si plastografie.

 

     J. Smith pretinde ca a tradus asa-zisa carte a lui Avraam dupa un papirus egiptean, insa in 1966, mai multi egiptologi au studiat o copie a acestui papirus, ajungand la concluzia ca el continea de fapt fragmente din „Cartea Mortilor”, o lucrare egipeana pagana din Antichitate. ( 14 )

    Termenul „mormon” a fost folosit incepand cu anul 1830 cu un sens peiorativ, referindu-se la cei care credeau in revelatiile lui Joseph Smith si in „Cartea lui Mormon” ca fiind o Scriptura. Termenul provine de la Mormon – numele unui profet care a locuit in America in secolul al IV-lea d.Chr. si care a fost chemat de Dumnezeu sa rezume intr-o carte toate invataturile importante( Cartea lui Mormon ).

     Dupa moartea lui Mormon, fiul sau Moroni a fost martorul distrugerii complete a poporului sau si a ingropat scrierile adunate de tatal sau intr-un deal din statul New-York. Dupa mai bine de 1400 de ani, acelasi Moroni a fost trimis de Dumnezeu ca un mesager lui Joseph Smith, aratandu-i unde sunt ingropate placutele scrise tatal sau si care prin traducere au dat nastere Cartii lui Mormon.

    Totusi, ca regula generala, desi Biserica prefera sa foloseasca denumirea sa oficiala, folosirea denumirii ”Mormon” nu este considerata jignitoare sau incorecta. ( 15 )

 

 Doctrinele Bisericii lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma


    * Autoritatea in materie de doctrina. Mormonii recunosc patru carti sacre ca fiind autoritare in materie de credinta. Acestea sunt:

     – Cartea lui Mormon – o evanghelie a locuitorilor antici ai Americii, carora li s-ar fi aratat Iisus Christos in anul 34 d.Chr. Cartea contine o istorie fictiva a anticei Americi, locuita de evrei ( urmasi ai lui Levi ).

     Doctrina si Legaminte – o carte care cuprinde 138 de revelatii noi ale lui J. Smith si ale urmasilor lui. Aceste revelatii stau la baza doctrinelor distinctive ale miscarii mormone.

     – Perla de mare pret – carte care contine „Cartea lui Moise”, „Cartea lui Avraam”, cateva parti rastalmacite ale Bibliei, precum si o autobiografie a lui J. Smith.

     – Biblia, acceptata doar in masura in care este tradusa corect. Aceasta ramane insa o autoritate de mana a doua, caci pentru mormoni, revelatiile noi au o importanta mai mare decat cele vechi, descoperite in Sfintele Scripturi.

     * Trinitatea. Mormonii accepta doctrina despre Trinitate, insa au o conceptie materialista despre natura lui Dumnezeu, considerand ca El are corp material ca si omul. In conceptia lor, Dumnezeu este spirit doar in sensul in care prin trupul Sau curge duh, nu sange. Dumnezeu a fost candva om ca si noi, iar Iisus Christos S-a nascut prin interventia Duhului Sfant , ca urmare a relatiei dintre Adam cel inviat si Maria.

     Mormonii mai cred ca la nunta din Cana Iisus S-a casatorit cu Maria si Marta, iar mai tarziu si cu Maria Magdalena ( ! ? ). In afara celor trei Persoane divine, ei cred ca exista o multime de zei inferiori, diferentiati pe grade si care provin din oameni.

     * Natura umana. Mormonii cred ca oamenii au existat ca spirite inainte de nastere, aceasta fiind o perioada de proba. Cei care in perioada de proba au fost mai putin credinciosi se nasc pe pamant cu pielea neagra.

     In conceptia lor, pacatul lui Adam a fost un lucru benefic, deoarece in lipsa lui Adam nu ar fi avut copii, nu ar fi putut face fapte bune si nu ar fi fost fericit. Datorita caderii in pacat a lui Adam, spiritele preexistente s-au putut intrupa, devenind oameni prin nastere. Mormonii mai cred ca fiinta umana este alcatuita din doua parti: trup si spirit ( dihotomism ).

     * Mantuirea. Aceasta a fost castigata de Iisus pentru toti oamenii, insa mormonii cred ca ea depinde si de meritele personale, de ascultarea de poruncile lui Dumnezeu si de marturisirea credintei in profetul J. Smith.

     * Botezul. Mormonii cred ca botezul este esential in mantuirea omului. Se practica botezul pentru cei morti, conform 1 Corinteni 15, 29 si revelatiei lui J. Smith. Botezul pentru cei morti se face doar in temple, pe baza unei procuri primite de la rudele celui decedat.

     * Starea omului in moarte. Mormonii cred ca la moarte spiritele celor credinciosi merg in Paradis, in timp ce spiritele celor nelegiuiti sunt duse in „inchisoarea spiritelor”, unde sunt chinuite sufleteste. In acest loc, spiritele au o noua ocazie sa cunoasca Evanghelia si, prin botezul facut de cei de pe pamant pentru ei, pot intra in Paradis.

     * Invierea. La inviere, care consta in unirea spiritului cu trupul, oamenii primesc rasplata finala. „Fiii pierzarii”, adica aceia care Il vor lepada pe Iisus si Duhul Sfant dupa ce au cunoscut Evanghelia, vor fi aruncati in intuneric impreuna cu Satana.

     Cei credinciosi vor avea parte de intrarea intr-unul din cele trei nivele ale Imparatiei lui Dumnezeu:

     1) Nivelul celest, rezervat celor mai credinciosi. In conceptia mormonilor, acestia devin zei, primind plinatatea slavei.

     2) Nivelul terestru, rezervat celor sinceri care L-au primit pe Christos, dar nu au reusit sa ajunga la plinatatea Evangheliei.

     3) Nivelul telest, rezervat celor ce inviaza la sfarsitul mileniului la invierea nedreptilor, dar care nu au lepadat Duhul Sfant.

     * Revenirea lui Iisus. Mormonii cred ca, la intoarcerea Sa pe pamant,  Iisus va reveni in SUA. Una dintre revelatiile pe care i le-a dat Dumnezeu lui Joseph Smith este ca Iisus se va intoarce personal sa domneasca peste regatul paradisiac al pamantului si ca va sta in templul mormon din Jackson, statul Missouri.

     * Biserica. Mormonii cred ca Biserica lui Iisus Christos a Sfintilor din Zilele din Urma este singura biserica adevarata si in afara ei nu exista mantuire.

     Mormonii au doua tipuri de preotii, rezervate exclusiv barbatilor. Prima dintre ele este preotia melhisedehica si reprezinta conducerea superioara a Bisericii. Aceasta este formata din presedinte, numit si „profetul viu” , doi preoti alesi de apostoli, cei 12 apostoli si consiliul celor 70 de batrani.

     Al doilea tip de preotie este preotia  aronica, aceasta  fiind compusa din: presedintia episcopilor, preoti, invatatori si diaconi.

     Persoana cu cea mai mare autoritate in Biserica este presedintele ( „profetul viu” ), care este continuatorul lui J. Smith si considerat a fi port-vocea lui Dumnezeu. Astazi, Thomas S. Monson este profetul ales al lui Dumnezeu si actualul presedinte al Bisericii.

     Biserica mormona este organizata in comunitati de aproximativ 500 de membri, care sunt pastorite de pastori locali neremunerati. Acestia au misiunea de a indeplini directivele autoritatilor bisericesti. Pentru sustinerea activitatilor Bisericii, mormonii practica sistemul zeciuielii, din care sustin cheluielile administrative, construirea de temple, publicatii si materiale de educatie.

     * Sfanta Cina. Aceasta este luata saptamanal si consta din paine si apa, semnificand reinnoirea legamintelor si asigurarea ca Duhul Sfant va fi mai departe calauza celui credincios.

     * Ziua de odihna si de cult este duminica.

     * Casatoria. Casatoriile sunt oficiate in temple, considerate lacasuri sacre. Ele sunt incheiate pentru eternitate, deoarece mormonii cred ca in lumea viitoare vor exista familii si se vor naste copii. Desi biserica oficiala a mormonilor a abolit practica poligamiei din 1890, se crede ca principiul divin al mariajului cu mai multe persoane va exista in rai. In caz de moarte sau divort, barbatii mormoni isi pot gasi o noua sotie si toate casniciile ceresti vor fi onorate in eternitate.

     Membrilor Bisericii li cere abstinenta totala inainte de casatorie ( pastrarea castitatii ) si fidelitate fatza de sot sau sotie.

     * Eschatologia. Mormonii cred ca in timpul din urma evreii se vor intoarce la Dumnezeu si intreaga natiune va fi restaurata, inclusiv cele zece semintii nimicite la cucerirea Samariei. Iisus Christos va reveni pe pamant si va domni o mie de ani, aceasta fiind o perioada de prosperitate. In timpul Mileniului vor exista doua capitale: la Ierusalim si la Independence, Missouri, in America. In cele doua orase vor fi construite doua temple asemenea templului lui Solomon.

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) http://www.mormonii.ro/about-the-church/frequently-asked-questions/faith-and-doctrine.html#c329

 

( 2 ) http://www.mormonii.blogspot.ro/p/restaurarea.html

( 3 ) Gabriel Golea, Doctrine comparate, editura Viata si Sanatate, Bucuresti, 1995, p. 34

( 4 ) http://www.odaiadesus.ro/mormoni.html

( 5 ) Gabriel Golea, Doctrine comparate, editura Viata si Sanatate, Bucuresti, 1995, p. 34

( 6 ) Ibidem, p. 34

( 7 ) http://ro.wikipedia.org/wiki/Mormon

( 8 ) http://www.ziare.com/social/religie/adevarul-despre-mormoni-documentar-1193731

( 9 ) http://www.mormonii.blogspot.ro/p/poruncile-sfinte.html

 

( 10 ) http://www.orizonturieterne.ro/religia-mormonilor-ia-o-amploare-uluitoare-10-lucruri-pe-care-nu-le-stii-despre-mormoni/

( 11 ) Idem

( 12 ) http://www.mormonii.blogspot.ro/p/articolele-de-credinta.html

 

( 13 ) http://www.mormonii.ro/about-the-church/frequently-asked-questions/faith-and-doctrine.html#c329

( 14 ) Gabriel Golea, Doctrine comparate, Ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 1995, p. 38

 

( 15 ) http://ro.wikipedia.org/wiki/Mormon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Confesiuni crestine and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.