Curiozitati din lumea insectelor
* Musca ”domestica” traieste numai 14 zile.
* Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
* Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
* Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii… de paianjeni.
* Exista 20.000 de specii de albine in lume. Albina este cea mai importanta insecta pentru ca ajuta la inmultirea florilor…
* Tipul de gargarita se identifica dupa numarul de pete negre de pe aripi; de asemenea, cu cat gargaritele inainteaza in varsta, petele negre de pe aripi dispar.
* Exista o specie de musca, Cephenomia, al carei zbor depaseste viteza sunetului. Ea se deplaseaza cu 1300 km/h…
* Furnica poate sa ridice o greutate de 50 ori mai mare decat greutatea ei, si sa impinga obiecte de 30 de ori mai grele decat ea si cade intodeauna pe partea dreapta cand este naucita.
* Un purice poate sa sara de 350 de ori lungimea corpului sau. Este ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.
* Un gandac de bucatarie traieste noua zile fara cap, dupa care moare de foame.
* Papilele gustative ale fluturilor se afla pe picioruse. Astfel isi cauta frunzele cele mai potrivite, pe care sa poata depune oua si care sa poate fi apoi consumate de omizi.
* Femela paianjenului vaduva-neagra este de 30 de ori mai grea decat masculul.
* Intr-un stup tratesc intre 20.000 si 60.000 de albine. Matca traieste circa doi ani si depune 1500 de oua pe zi.
* Trantorii traiesc 24 de zile si nu au ac. Lucratoarele zboara cu o viteza de de 24km/h.
* Intr-un minut o albina poate bate din aripi de 11.500 de ori.
* Exista nu mai putin de 920.000 de insecte.
* Capul calugaritei (mantis religiosa) are o pozitie cu totul speciala. Este singura insecta care-si poate roti capul 360 de grade. O alta ciudatenie este faptul ca are 2 ochi compusi si 3 ochi simpli.
* Gandacii decapitati pot trai mai mult de o saptamana (cam 10 zile).
*Pe pamant exista mai multe termite decat oameni. Oamenii de stiinta spun ca numarul lor este de 10 ori mai mare decat al oamenilor.
* Scarabeul poate ridica un obiect de 800 de ori mai greu decat el.
* Stiati ca durata vietii albinelor depinde de varsta si de starea “doicilor” care le hranesc atunci cand se afla in stare de larva? Se cunoaste ca o albina nascuta intr-o familie mai puternica va trai mai mult decat o albina nascuta intr-o familie slaba.
* Stiati ca oamenii de stiinta au descoperit ca, in verile foarte toride, nectarul anumitor flori incepe sa fermenteze? Albinele care recolteaza acest nectar reusesc apoi cu greu sa-si mai regaseasca stupul si nu sunt prea bine primite de suratele lor! Din cate se pare, pana si albinele se imbata!
* In America de Sud traieste un paianjen urias numit Avicularia, care se hraneşte cu insecte mari şi uneori chiar şi cu pasarele? Bastinasii nu-l ucid, considerandu-l trimisul duhurilor benefice care salasluiesc in jungla tropicala.
* Leul furnicilor este numele unei mici insecte care sapa gropite in nisip unde se ascunde si asteapta prada. Furnicile, trecand pe langa aceste goluri, isi pierd echilibrul si sunt prinse de „clestii„ leului care le asteapta.
* Brazilienii au o sursa naturala de lumina foarte curioasă: este vorba de gandacul numit Pyrophorus Noctilucus, care este prins de localnici si pus in diverse cutiute transparente pentru a-i folosi ca lanterna datorita luminii pe care o emite. Tot aici mai traiesc gandacii aurii – Buprestide – care sunt intrebuintati ca podoabe. Din aripile fluturilor din speciile Uranide și Morphini , viu si variat colorate, pictorii confectionează tablouri ce se vand cu mii de dolari bucata.
* Stiati ca, daca ar trai toti descendentii unei singure muste, doar in cinci luni de zile numarul lor ar fi de 7.600. 000.000 indivizi?
* Stiati că matca este intotdeauna insotita de o suta de albine, care ii mangaie mereu abdomenul, distribuind substanta ”de matca” familiei intregi, care o percepe si se comportă normal? Cand aceasta substanta lipseste sau se diminueaza, albinele se nelinistesc si cladesc imediat botci pentru cresterea unor matci tinere.
*Paianjenul orb, care traieste in Asia de sud-est, tese cele mai mari panze (cu o suprafata de aproape 2 m). Firul este atat de rezistent, incat din el se fac plase de pescuit.
* Musca ne-ar putea da lectii despre reciclare. O musca regurgiteaza si manca iar mancarea de mai multe ori.
*Groparul sau necrofaful este o insecta cu o functie deosebita in natura. Acesta ingroapa mici mamifere moarte, ca soareci, cartite, pasarele, peste care depune ouale, din care ies larvele care vor avea asiguranta hara di abundenta.
* Calosoma este supranumit si „politistul padurilor”, fiind un gandac de culoare verde aurie, cu straluciri rosietice, metalice, care se hraneste lacom cu omizi, salvand uneori de la defoliere mii de hectare de padure.
* Buburuza si larvele acesteia mananca intr-o zi de pe plantele de cultura si ornamentale o cantitate de paduchi verzi (afide) cu o greutate de cateva ori mai mare decat corpul ei.
* Cel mai mare fluture din lume apartine speciei Troides Victoriae din insulele Solomon. Acesta poate atinge dimensiuni de pana la 30 de cm lungime.
* Lacusta Weta Alpina se transforma iarna intr-un turture de gheata, iar primavara revine la viata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
* Furnica poate cara o povara de 10 ori mai grea decat greutatea propriului corp.
* Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.
* Tantarii sunt de doua ori mai atrasi de culoarea albastra decat de orice alta culoare.
* Stiai ca in lume exista peste 34.000 de specii de paianjeni care traiesc in Europa, America si Japonia? Partea mai terifianta vine de la faptul ca exista mii de alte specii care, desi au fost descoperite, n-au fost inca numite si clasificate!
* Cei mai rapizi si mai puternici paianjeni sunt paianjenii-soarelui. Acestia au falci atat de puternice incat pot sa ucida animale mult mai mari decat dimensiunea lor, precum soareci, soparle sau lilieci. In privinta vitezei, pot atinge si 16 km/h!
Culegere de Lori Balogh
foarte misto. nu intru des pe pagini destia dar intru cand am nevoie de ceva pentru scoala sau penru vreun proiect de etc….
Ati facut o mare contradictie. Acea musca ati zis ca zboară cu 1300km/h, ia desre acel tantar ati spus ca e cel mai rapid nevertebrat cu 16km/h, desi si musca e nevertebrat…
Exista o specie de musca, Cephenomia, al carei zbor depaseste viteza sunetului. Ea se deplaseaza cu 1300 km/h… asta m-a pus pe ganduri, ma gandesc ca e exagerat sau nustiu e o greseala pe undeva, tare mult as vrea sa vad una.
Nici eu nu mai stiu de pe unde le-am adunat. Imi place sa adun ca albina, din diferite surse „melifere”, dar nu mai stiu de unde.
Foarte interesant!
De unde gasiti aceste informatii?
Va multumesc!