Curiozitati din lumea magarilor

Curiozitati din lumea magarilor

 

* Se estimeaza ca la ora actuala in lume traiesc circa 41 de milioane de magari, cei mai multi in China, Pakistan, Etiopia si Mexic.

* In Evul Mediu, alaturi de tap, magarul a avut parte de o imagine de-a dreptul satanica, fiind  perceput ca un simbol al sexualitatii desantate. Nici azi magarul nu a scapat de imaginea negativa, fiind considerat un simbol al prostiei. Cu toate acestea, magarul este un animal deosebit de inteligent.

* Desi nu au proportiile si eleganta miscarilor cailor, magarii sunt mult mai rezistenti la boli si rani. De asemenea, sunt  mult mai reizistenti la efort in conditii vitrege.

* Spre deosebire de cai, magarii se hranesc si cu resturi vegetale pe care orice cal le-ar respinge. De exemplu, ei consuma ciulini si chiar unele specii de cactusi.

* Magarii domestici din tara noastra provin din magarii salbatici nubieni si somalezi, doua subspecii ale magarului salbatic african (Equus africanus ) .

* Magarul a fost domesticit cu aproximativ 5-6 mii ani in urma, in zona Egiptului si Mesopotamiei.

* Asa-zisa incapatanare a magarilor este de fapt un puternic simt al autoconservarii. Un magar care isi vede viata in pericol va refuza sa faca o lucrare, indiferent de insistentele omului.

* Omul care reuseste sa castige increderea unui magar, va descoperi un animal foarte curios, jucaus, prietenos si inteligent.

* Celebrele urechi lungi ale magarului reprezinta un sistem foarte eficient de reglare si racire a circulatiei sangelui.

* Magarii sunt niste luptatori foarte darji, aparandu-se prin muscaturi si lovituri, atat cu picioarele din fatza, cat si cu cele din spate.

* Carnea si laptele de magar sunt consumate de foarte putini oameni. Printre consumatorii carnii de magar se afla italienii, anual fiind sacrificati circa 1000 de exemplare, din care se pregatesc unele retete traditionale in provinciile de sud ale tarii.

* Magaritele sunt foarte devotate puilor lor. Se cunosc cazuri in care magaritele s-au luptat zile intregi cu haitele de lupi pentru a-si apara puii.

* Prostituatele erau numite de romani „magarite” (asselas).

* In Orientul Apropiat, pedeapsa pentru femeile adultere consta in dezbracarea lor si legarea pe spinarea unui magar.

* In cultul lui Apollo din Delphi, preotii greci aduceau ca sacrificii magari.

* Recunoscuta pentru duritatea ei, falca de magar i-a servit biblicului Samson la uciderea a peste o mie de dusmani.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.