Curiozitati din lumea pisicilor
* Pisicile nu consuma dulciuri. In primul rand pentru ca nu cunosc acest gust, datorita lipsei mugurilor gustativi care detecteaza gustul dulce.
* Desi pentru o pisica salbatica ar fi absolut normal sa consume carne cruda, multe pisici de rasa, crescute cu hrana pentru pisici, refuza cu dezgust sa guste o bucata de carne al carei miros nu le este familiar.
* Pisica poate vana peste 1.000 de specii pentru a supravietui. In ciuda acestui fapt, felinele au ales sa traiasca alaturi de oameni, in prezent, la nivel mondial, ele fiind cele mai populare animale de companie din lume.
* Pisicile cu ochi albastri si blana alba sunt predispuse genetic la surzenie
* Cu toate ca vad foarte bine in intuneric, pisicile nu sunt capabile sa distinga de aproape obiecte foarte mici.
* O pisica are nevoie de numai 1/6 din lumina necesara unui om pentru a vedea la fel de bine ca acesta.
* In functie de cat sunt de atente, pisicile au ochii fie migdalati, fie rotunzi.
* Te-ai intrebat vreodata cine a inventat usile pentru pisici? A fost Isaac Newton. Probabil ca il deranja pisica lui care dorea sa iasa din casa cand crea si s-a hotarat sa o ajute sa iasa singura.
* Aproximativ 40% dintre pisicute sunt fie dreptace, fie stangace.
* Culoarea ochilor unei pisici se schimba odata cu inaintarea in varsta a felinei.
* Textura nasului unei pisici este unica, la fel precum amprentele mainilor umane.
* Pisicilor nu le place ca mancarea lor sa fie foarte calda sau foarte rece. Lor le place ca hrana sa fie potrivita, adica sa fie la temperatura camerei.
* Mustatile pisicii au si rolul de a o ajuta pe felina sa-si dea seama daca se poate strecura sau nu printr-un loc stramt.
* Atunci cand ii este foarte cald, o pisica transpira numai prin pernutele de la labe.
* Pisicutele deosebesc foarte bine culorile, iar noua ta rochie rosie nu va trece neobservata.
* Pe parcursul vietii, o pisica poate avea mai mult de 100 de pisoi.
* Atunci cand este in calduri, o pisica se poate imperechea cu mai multi motani, urmand ca, dupa o perioada de gestatie de 64-67 de zile, sa nasca pisoi cu tati diferiti.
* Probabil ca esti familiarizat cu mieunatul pisicilor, indiferent daca acesta este de fericire, de tristete sau daca animalutul vrea sa ceara ceva. Curios este faptul ca pisicutele miauna doar la oameni, nu si la alte pisici.
* Papilele incarligate de pe limba aspra a pisicilor actioneaza precum o perie, avand rolul de a curata si descalci blana.
* O pisica poate recunoaste mersul stapanului ei de la sute de metri departare.
* In mod obisnuit, o pisica domestica traieste intre 12 si 18 ani, in vreme ce una vagaboanda intre 3 si 5 ani.
* Pisicile sunt creaturi foarte intuitive si stiu in ce stare te afli, mai ales datorita tonului vocii tale. Ele isi dau seama cand tipi. Daca vrei sa iti calmezi pisicuta, nu tipa la ea, incearca sa ii vorbesti frumos. Pisicile au capacitatea de a distinge cu mare acuratete tonul oamenilor: dincolo de faptul ca stiu cand le certam sau laudam, ascultandu-ne, isi dau seama daca suntem veseli sau tristi.
* Aproximativ 30% din viata unei pisici este dedicata linsului si ingrijitului.
* Pisicile intotdeauna cad in picioare. Atunci cand cad ele isi rotesc capul, apoi coloana vertebrala si labutele pentru a diminua impactul. Nu incerca asa ceva cu pisica ta, crede pe cuvant ca asa este.
* Pisicile au capacitatea dea produce peste 100 de sunete diferite. Prin comparatie, cainii pot numai 10.
* Desi, de cele mai multe ori cand toarce, o pisica se simte bine, torsul nu este intotdeauna un indicator al fericirii. Cateodata, pisicile torc atunci cand simt durere, pentru a se autosugestiona impotriva acesteia.
* La nastere, pisicile nu vad si nu aud. Ele isi deschid ochii abia dupa a 5- a zi, iar capacitatile de vaz si auz le dobandesc in jurul celei de-a doua saptamani de viata. La maturitate, pisicile vor avea un auz excelent, mult peste capacitatea auditiva a omului, o vedere panoramica de 285 grade si vedere nocturna de sase ori mai buna decat cea a unui om.
* O pisica poate sari in inaltime cu pana la 5 ori lungimea ei.
* Pisicile nu sunt animale singuratice. Atunci cand traiesc in grupuri dezvolta o structura ierarhica asemanatoare unei haite.
* Pisicile mananca iarba!Cu toate ca reactia fireasca este sa opresti pisica din devoratul gazonului, ingestia ierbii sprijina sistemul digestiv si ajuta la inlaturarea parului acumulat in stomac.
* Pisicile au aparut in Europa cu 900 de ani inainte de Hristos. Au fost aduse de corabiile fenicienilor.
* Pisicile adora sa doarma pe hartie. Hartia este moale si calduroasa.
* Puii de pisica se nasc atat cu ochii cat si cu urechile inchise. Intotdeauna puii de pisica au ochii albastri la nastere, dupa cateva luni culoarea schimbandu-se.
* Pisicile au peste 100 de corzi vocale, in timp ce cainii au doar 10.
* Pisicile se freaca de oameni pentru a-i impregna cu propriul miros si a-i marca. Astfel, pisicile cred ca oamenii care miros exact ca ele, le apartin.
* Auzul pisicilor este de trei ori mai ascutit decat cel al oamenilor.
* Pisicile sunt cele mai lenese animale din lume. O pisica doarme, in medie, intre 15 si 18 ore pe zi.
* Pisicile rar miauna una la cealalta. Mieunatul foarte familiar este, de fapt, un sunet rezervat aproape in exclusivitate relatiei om-pisica; se intampla foarte rar ca o pisica sa miaune la alta. In schimb, in procesul comunicarii de la felina la felina, acestea se bazeaza pe contactul vizual, atingeri si mirosuri.
*In Egiptul Antic, posesorii de pisici isi taiau sprancenele pentru a comemora amintirea pisicilor moarte.
* Multe pisici devin intolerante la lactoza, organele lor neputand digera bine laptele de vaca, motiv pentru care adesea pisicile fac diaree de la lapte.
* Spre deosebire de caini, pisicile nu sufera de singuratate. O pisica lasata singura acasa nu va deveni distructiva asemenea unui caine, mai ales daca are jucarii si lucruri care-i atrag atentia si ii mentin viu interesul. Pisicile sunt animale sociabile, dar socializeaza mai mult atunci cand vor ele. Insa sunt fiinte foarte teritoriale si daca nu le plac anumite persoane sau animale, nu le vor accepta in teritoriul lor.
* Cel mai puternic semn de afectiune al pisicii este tremuratul cozii.
* O pisica de 3 anisori are 21 de ani umani, cand implineste 8 ani poate sarbatori 40 de ani umani, iar la 14 ani a iesit deja la pensie, deoarece numara 70 de ani omenesti.
* Cand pisica ta din coada inseamna ca are un conflict intern. Gestul va inceta cand va lua o decizie. De exemplu, daca sta in fata usii si da din coada, nu este sigura daca vrea sa iasa afara in frig sa se joace sau sa ramana la caldura in casa.
* Oamenii care detin pisici traiesc mai mult, sunt mai sanatosi si mai relaxati.
* Pisicile “sociabile” isi urmaresc stapanii prin fiecare camera pentru a le “spiona” activitatile.
* Daca pisicuta refuza sa bea apa de la robinet, inseamna ca aceasta contine prea mult clor sau alte minerale.
* Pisicile nu pot supravietui daca beneficiaza de un meniu exclusiv vegetarian. Nu ii da pisicutei hrana pentru catei. Pisicile au nevoie de 5 ori mai multe proteine decat cateii.
* Pisicile sunt mai putin agresive dupa ce sunt sterilizate/ castrate.
* Daca pisicuta te musca dupa ce ai mangaiat-o pe burtica, este un semn de afectiune, nu de ostilitate.
* Spre deosebire de alte animale, pisicile merg pe varfuri.
* Pisica are 24 de mustati; mustatile o ajuta la masurarea distantelor
* Pisica poate alerga cu o viteza de pana la 48 kilometri pe ora.
* O pisica toarce cu o frecventa asemanatoare unui motor diesel la relanti.
* O pisica poate avea pana la 26 de expresii faciale.
*Veterinarii au observat capacitatea de auto-vindecare a pisicilor, mai rapida decat in cazul altor animale. Cercetari recente au evidentiat rolul terapeutic al frecventelor de joasa intensitate (7Hz si 200Hz). Ei bine, pisicile torc cu o frecventa ce variaza intre 20Hz si 200Hz.
* Multi proprietari de pisici declara ca rasfatatele lor simt cand ei parcheaza masina in fata casei. S-a dovedit ca au dreptate: pisicile au un simt al auzului foarte dezvoltat care le permite sa detecteze sunete de frecventa inalta, pe care omul nu le poate detecta. De aceea felinele pot auzi apropierea masinii stapanului inainte de a ajunge in fata casei.
* Cele mai multe pisici care traiesc in Halifax (Noua Scotie) au cate sase degete la fiecare labuta.
* Pisica nu-si poate misca maxilarele in directiile stanga dreapta.
* Stii cate randuri de mustati are o pisica? 4 la numar, depasind cainele care are numai 2 sau 3 randuri de mustati.
Culegere de Lori Balogh
foarte interesant