Darul profetic in Biserica lui Christos – Generalitati
Ce este darul profetic
La baza invataturii crestine se afla Cuvantul lui Dumnezeu – Biblia. Insa Biblia nu ar fi ajuns in mainile noastre daca nu ar fi existat darul profetic manifestat in viata unor barbati si femei ai lui Dumnezeu.
Darul profetic este capacitatea speciala cu care unii oameni sunt inzestrati de Dumnezeu de a primi si a transmite mai departe un mesaj direct de la El catre poporul Sau. Modul in care mesajul divin este transmis profetului este randuit de Dumnezeu, nu de om. Cui, de ce si cand se intampla acest lucru, hotaraste Duhul Sfant, Cel care este Initiatorul acestui dar spiritual.
Daca am scoate din Biblie cartile pe care le avem datorita manifestarii acestui dar spiritual, din ea nu ar mai ramanea aproape nimic. Moise, David, Isaia, Ieremia, Ezechiel, Daniel, Amos, Osea, Habacuc, Tefania, Zaharia, Ioan si altii au fost in acelasi timp profeti, dar si autori ai unor carti care intra in alcatuirea Bibliei. Acest fapt face ca darul profetic sa nu fie de neglijat in Biserica lui Christos.
De altfel, in toate listele cu privire la darurile spirituale enumerate de apostolul Pavel in epistolele sale, darul profetic este mereu amintit intre primele.
Profetul este persoana care , primind acest dar al Duhului Sfant, transmite Bisericii o solie, un mesaj din partea lui Dumnezeu. Etimologic, cuvantul “profet” provine din grecescul “prophetazo” care inseamna “a descoperi viitorul” sau “a interpreta Scriptura sub influenta directa a Duhului Sfant”.
Din acest punct de vedere, predicarea nu este profetie, caci in predicare exista o conlucrare intre efortul omenesc si inspiratia divina, in timp ce profetia nu are nicio legatura cu pregatirea intelectuala a omului, ci mai degraba cu consacrarea lui.
In Vechiul Testament sunt amintiti nenumarati profeti barbati: Natan, Gad, Samuel, Ilie, Elisei, Isaia, Ieremia, Daniel, Osea, etc. Sunt amintite si patru femei- profet: Debora (Judecatori 4,4 ), Maria ( sora lui Moise – Exodul 15,20 ), Hulda ( 2 Cronici 34,22 ) si sotia lui Isaia ( Isaia 8,3 ).
In Noul Testament sunt amintiti numerosi alti profeti: Ioan Botezatorul ( Matei 11,9 ), Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul ( Luca 1,67 ), prorocita Ana ( Luca 2,36 ), cativa ucenici din Efes ( Fapte 19,6 ), fiicele lui Filip evanghelistul ( Fapte 21,9 ), Agab si alti crestini din Antiohia ( Fapte 11,28; 21,10 ), Sila ( Fapte 15,32), Pavel si Iisus, cel mai mare profet.
Cum trateaza Dumnezeu darul profetic
In Biblie ne sunt date cateva indrumari specifice acestui dar spiritual:
1) Prezenta darului profetic este un criteriu dupa care poate fi recunoscuta Biserica Ramasitei, ultima Biserica din istoria lumii, aceea care va fi pregatita sa-L intampine pe Domnul Christos la revenirea Sa pe pamant.
“Si balaurul, maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Iisus Christos “ ( Apocalipsa 12, 17 )
Ce este “marturia lui Iisus” ? Biblia se explica singura: “Caci marturia lui Iisus este duhul prorociei “ ( Apocalipsa 19,10 up. ). Pentru cei care au rezerve cu privire la aceasta afirmatie, ea fiind pusa in paranteza , adevaratul argument poate fi descoperit comparand doua versete din Apocalipsa:
“Si m-am aruncat la picioarele lui ca sa ma inchin lui. Dar el mi-a zis: “Fereste-te sa faci una ca aceasta ! Eu sunt un impreuna slujitor cu tine si cu fratii tai, care pastreaza marturia lui Iisus. Lui Dumnezeu inchina-te !” ( Caci marturia lui Iisus este duhul prorociei ) ( Apocalipsa 19,10 )
“Dar el mi-a zis: “Fereste-te sa faci una ca aceasta ! Eu sunt un impreuna slujitor cu tine si cu fratii tai, prorocii, si cu cei ce pazesc cuvintele din cartea aceasta. Inchina-te lui Dumnezeu.” ( Apocalipsa 22,9 )
Comparand cele doua versete, se observa ca expresiile: “fratii tai care tin marturia lui Iisus “ si “fratii tai, prorocii” sunt identice, de unde se poate trage usor concluzia ca “marturia lui Iisus” este “duhul prorociei”, sau darul profetic.
2) Dumnezeu nu doreste ca acest dar sa fie tratat cu dispret de catre membrii Bisericii
“Nu dispretuiti prorociile !” ( 1 Tesaloniceni 5,20 )
3) Darul profetic trebuie testat, pus la incercare in Biserica, pentru a se vedea daca este cel autentic
“Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun “ ( 1 Tesaloniceni 5,21 ); “Dupa roadele lor ii veti cunoaste” ( Matei 7,15-20 ).
4) Dumnezeu vrea ca sa ne incredem in profetii Sai adevarati
“Incredeti-va in Domnul Dumnezeul vostru si veti fi intariti; incredeti-va in prorocii Lui si veti birui !” ( 2 Cronici 20,20 )
Necesitatea darului profetic
“Cand nu este nicio descoperire dumnezeiasca, poporul este fara frau”, spune inteleptul ( Proverbe 29,18 ). Rolul principal al darului profetic este infranarea raului din Biserica. Neputand comunica direct cu omul pacatos, caci pacatele noastre ridica un zid intre El si noi ( Isaia 59,2 ), Dumnezeul iubirii a ales calea comunicarii indirecte, prin intermediul unor oameni consacrati, integri si umili, care se tem mai mult de El decat de oameni.
Descoperirea unor evenimente viitoare care sa pregateasca Biserica reprezinta doar o mica parte din manifestarea darului profetic. Este stiut ca cel mai mare profet al tuturor timpurilor, in afara de Iisus Christos, a fost Ioan Botezatorul ( Luca 7,28 ). Totusi, in Biblie nu ni se relateaza nicio profetie referitoare la viitor facuta de el.
Cum lucreaza darul profetic
Modul in care lucreaza darul profetic este descris in Deuteronomul 18, 15-22. Nevoia unui profet, ca intermediar intre Dumnezeu si om, a aparut la Sinai cu ocazia darii Legii. In acea ocazie, israelitii au cerut ca Dumnezeu sa nu le mai vorbeasca direct, ci prin intermediul lui Moise.
Dumnezeu a acceptat aceasta cerere, promitand ca va transmite soliile Sale poporului prin profeti. Acestia vor avea insa responsabilitatea de a transmite exact si nealterat mesajul divin.
Primele trei versete din Apocalipsa ( cap.1,1-3 ) ne arata cum se desfasoara procesul comunicarii mesajului divin: Tatal – Domnul Christos – un inger – Ioan profetul – Biserica. Modul cel mai obisnuit prin care Dumnezeu transmite mesajele Sale profetului este prin vise si viziuni:
“Cand va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis” ( Numeri 12,6 ).
Este de remarcat faptul ca in poporul Israel autoritatea unui profet era maxima, el putand sa rosteasca solii de mustrare si catre imparati ( autoritatea civila ), dar si catre preoti ( autoritatea religioasa ). Cu toate acestea, multi dintre profetii adevarati au fost persecutati, unii dintre ei pecetluindu-si misiunea cu propria viata.
Lori Balogh
Interesant acest articol. Din titlu aflam ca e vorba doar de generalitati, ceea ce ne da de inteles ca va mai urma si altul, sau altele in care se va trata subiectul in detaliu. Abia astept.
Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va calauzeasca prin Duhul Sfant, in tratarea acestui subiect atat de controversat.
Cu multa stima,
Scurtu I.
Este intamplare, nu este intamplare. Chiar cautam material sa verific niste prorocii facute de cineva. Vreau sa implinesc “Nu dispretuiti prorociile !” ( 1 Tesaloniceni 5,20 ) si caut cum sa fac sa nu gresesc, pentru ca am mari rezerve fata de niste „prorocii” pe care le-am auzit.
Ma gandesc chiar sa plec dintr-o astfel de Biserica care incurajeaza asa zise prorocii. Dar, mai caut sa ma lamuresc.
Marerialul Dumneavoastra aduce lumina. Multumesc si Domnul sa va binecuvinteze !