“O stramtorare cum n-a mai fost”

“O stramtorare cum n-a mai fost”

 

     Vise desarte

     Revistele de specialitate , publicate in anii ’70 si ’80 ai secolului trecut, promiteau oamenilor un viitor luminos. Multe din articole cuprindeau descrieri ale lumii de maine ( devenita lumea de azi pentru generatia noastra ), asa cum era vazuta cu ochii imaginatiei generatiei din acea vreme.

Cititorul avea posibilitatea sa citeasca despre viitoarele calatorii spatiale, despre viitoarea baza spatiala construita pe Luna, de unde urmau sa porneasca noi misiuni spatiale spre Marte, Jupiter, Saturn si chiar dincolo de granitele sistemului nostru solar, spre alte lumi si galaxii. Erau publicate fotografii ale unor machete de orase submarine, construite cu tot confortul ravnit de generatiile care urmau sa traiasca in secolul al XXI-lea.

Se vorbea de orase subpamantene, de roboti de bucatarie care urmau sa faca toata treaba in gospodarie, aducandu-ne ceasca cu ceai sau cafea la pat in fiecare dimineata. In transporturi, se prezentau machete ale unor automobile ultramoderne si ieftine, care nu vor mai folosi petrolul drept combustibil, ci alte energii nepoluante. Erau prezentate multe alte vise, aspiratii, planuri si scenarii ale viitorului.

Aceasta era lumea viitorului asa cum era imaginata cu cateva decenii in urma. Insa lumea de maine de atunci, pentru noi  a devenit lumea de azi. Si ce constatam ? Unde sunt calatoriile spatiale spre alte planete ? Din cauza costurilor prea mari, s-a renuntat si la zborurile spre Luna, aflata la o distanta medie de doar 384 400 de kilometri. Cat despre baze lunare sau calatorii spre alte planete, nici vorba deocamdata. Mai auzim din cand in cand de cate un zbor al vreunei navete spatiale in jurul Pamantului, sau spre statia spatiala internationala si doar atat…

Unde sunt orasele submarine sau subpamantene promise ? Au ramas doar in imaginatia generatiilor trecute. Unde sunt robotii de bucatarie si automobilele nepoluante si ieftine, accesibile oricarui buzunar ?  Probabil doar prin cate o vila a vreunui bogat. Lumea de maine, asa cum si-au imaginat-o generatiile de acum cateva decenii a fost o simpla iluzie, un vis frumos de copil… In schimb, noi, cei care traim in secolul al XXI-lea, vedem pe viu cum arata adevarata lume de azi.

 

Sa se ridice cortina !

Crestinii adevarati nu sunt nici pesimisti, nici alarmisti. Si noi ne bucuram din plin de noile descoperiri in domeniul stiintei si tehnologiei, care ne maresc confortul si ne usureaza viata. Insa, in timp ce ne bucuram de toate aceste descoperiri, noi avem deplina incredere in Cuvantul lui Dumnezeu care da la o parte cortina dintre prezent si viitor, ajutandu-ne sa vedem cate ceva dincolo de ea, in culisele viitorului.

Ce ne descopere Biblia cu privire la ziua de maine ? Nimic incurajator pentru cei ce doresc ca aceasta lume a pacatului si a mortii sa continue la nesfarsit. Este adevarat ca profetului Daniel i s-a descoperit ca in vremea sfarsitului “cunoastinta va creste” ( Daniel 12, 4 up. ). Dar sa observam ca doar cunostinta va creste, fara ca oamenii sa fie mai buni, mai nobili.

In ultimul secol, cunostintele au crescut intr-un ritm ametitor, ducand la specializari si supraspecializari in diferite domenii ale stiintei. Eruditii de alta data, care se pricepeau in toate domeniile, nu mai exista tocmai din aceasta cauza. A devenit lumea mai buna pentru ca oamenii stiu mai multe ?

Este un fapt dovedit ca cele mai noi descoperiri stiintifice, cele mai noi tehnologii si cele mai scumpe materii prime sunt folosite nu in economie, nici in dotarea spitalelor, orfelinatelor sau azilelor, ci in industria militara. Cum va arata lumea de maine in lumina Bibliei ?

Sa lasam la o parte imaginatia, caci am vazut cat este de inselatoare, si sa mergem direct la sursa, la Acela care cunoaste viitorul la fel de bine ca prezentul si trecutul, descoperindu-ne cate ceva despre acest subiect in Cuvantul Sau.

1) “Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie, fara dragoste fireasca, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine, vanzatori, obraznici, ingamfati, iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu, avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea” ( 2 Timotei 3,1-5 )

“Vremuri grele” este o sintagma care ne spune multe. De ce vor fi grele vremurile din urma ? Asociati, va rog, profetia din Daniel 12,4, cu privire la cresterea cunostintei in vremea sfarsitului, cu acest pasaj si vedeti ce rezulta ! Rautate, egoism, mandrie, toate asociate cu cresterea cunostintei… Ce rezulta din aceasta asociere ? Nimic altceva decat niste forme perfectionate ale raului, pe care omenirea nu le-a cunoscut pana acum.

Sa ne gandim doar la descoperirea energiei atomice pe la mijlocul secolului al XX-lea, ca o confirmare a implinirii profetiei din Daniel 12,4. Care a fost rezultatul practic al acestei descoperiri ? Prea putin a fost folosita pentru binele si confortul omului, dar mult, mult prea mult a fost folosita in industria militara.

Ati auzit cumva de carute-capcana ? Eu inca nu am auzit … In schimb, emisiunile de stiri ne informeaza mereu despre automobile-capcana, folosite tot mai des in “industria” terorismului modern. Si astfel, automobilul, care este unul din mijloacele de transport  atat de necesare astazi, contribuie si mai mult la cresterea gradului de nesiguranta a vietii.

Cu cateva decenii in urma, calculatoarele ocupau incaperi mari ale firmelor de alta data. Astazi, miniaturizarea a redus totul la editii de buzunar. Foarte bine ! Insa si raul s-a miniaturizat. Cine nu a auzit de bombe plasate in scrisori-capcana ? Cine nu a auzit de drone – avioane spion de dimensiunile unei jucarii – sau sateliti-spion care pot citi ziarul pe care-l ai in mana ?

Intr-adevar, cresterea cunostintei, asociata cu rautatea naturii umane, face ca vremurile sfarsitului sa fie grele. Din ce in ce mai grele…

2) “In vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de stramtorare cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mantuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte” ( Daniel 12,1 ).

Ce anume face ca aceasta stramtorare din timpul sfarsitului sa fie “cum nu a mai fost” ( fara precedent ) ? Sa ne gandim la perioadele de criza pe care omenirea deja le-a parcurs de-a lungul istoriei sale. Sa ne reamintim de persecutia crestinilor in timpul Romei pagane, sa ne aducem aminte de intunecatul Ev Mediu in care “Sfantul Oficiu” ( Inchizitia  Bisericii Catolice) ii ardea pe rug pe oameni pentru singura “vina” de a poseda si a citi Biblia. Sa nu uitam Noaptea Sfantului Bartolomeu din 23-24 august 1572, cand peste 30 000 de hughenoti din Paris si din imprejurimi au fost masacrati miseleste, doar pentru ca nu se inchinau lui Dumnezeu asa cum le cerea Biserica Catolica.

Sa ne reamintim de ororile petrecute in timpul celor doua razboaie mondiale , de deportarile, exilarile, masacrele, lagarelede concentrare si exterminare, dar si de dictaturile comuniste cu tot raul pe care l-au adus in lume. Nu au fost toate acestea  suficient de dureroase ? Ce ar mai putea fi adaugat pentru ca aceasta stramtorare finala sa fie fara precedent ?

Daca in cele ce urmeaza vom incerca sa intelegem cate ceva despre ultima mare criza prin care va trece lumea, aceasta nu inseamna ca putem cunoaste totul. Criza finala va intrece orice asteptare, orice previziune.

In crizele obisnuite ale vietii, observam ca de cele mai multe ori perioada de asteptare este mai grea decat criza insasi. E mai mare frica de a merge la dentist, decat extractia propriu-zisa a dintelui care doare. Insa nu la fel vor sta lucrurile si in ceea ce priveste marea stramtorare. Ea va depasi orice imaginatie si doar cei care astazi isi cladesc casa caracterului pe temelia Cuvantului lui Dumnezeu si a unei relatii profunde cu Mantuitorul, doar ei vor putea trece bine de aceasta mare si ultima stramtorare a lumii.

 

Unicitatea stramtorarii finale

In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint cateva motive pentru care aceasta ultima criza din istoria omenirii va fi fara egal:

1) O panica  generalizata

     “Vor fi semne in soare, in luna si in stele. Si pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor. Oamenii isi vor da sufletul de groaza in asteptarea lucrurilor care se vor intampla pe pamant, caci puterile cerurilor vor fi clatinate” ( Luca 21, 25.26 ).

Cand Biblia spune ca “oamenii nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor”, ea ne sugereaza ca ei nu vor mai avea solutii la problemele societatii. Astazi se incearca o sumedenie de solutii care sa imbunatateasca viata societatii omenesti: schimbarea legilor, a guvernelor, a regimurilor, etc. Pe rand vor fi epuizate toate solutiile politice, economice, legislative si religioase pe care oamenii le au la indemana. Ce va urma cand toate solutiile vor fi epuizate ? O panica generala, o psihoza la scara planetara…

Cu totii stim cat de periculoasa este panica – acea stare de groaza in fatza unui pericol iminent, in care oamenii fac lucruri pe care nu le-ar face in conditii normale. In cartea “Cuptoarele lui Hitler”, Olga Lengyel – o spravietuitoare a lagarelor de concentrare naziste – povesteste un fapt dramatic petrecut in camerele de gazare.

De regula, intr-o sedinta de gazare erau trimise, fara sa li se spuna adevarul, familii intregi: barbati cu sotiile si copiii lor, tineri si batrani. De fiecare data, oamenilor li se ordona sa se dezbrace pentru imbaiere si despaduchiere. Insa cei care deschideau usa camerelor de gazare dupa ce se incheia gazarea celor din interior, ramaneau intotdeauna socati de privelistea macabra din fatza lor: un morman de cadavre care ajungeau pana la tavan, asemenea unei piramide. Ceea ce soca era faptul ca imaginea era mereu aceeasi: in varful piramidei se aflau cadavrele celor mai puternici barbati, in timp ce dedesubt se aflau, strivite si insangerate, cadavrele  femeilor, batranilor si copiilor.

Cum se explica acest lucru ? Cand se vedeau inchisi si se dadea drumul la gazele otravitoare, oamenii intrau in panica, luptandu-se in mod instinctiv sa ajunga cat mai sus, acolo unde inca se mai putea respira o gura de aer curat. In panica generala, nefericitii oameni uitau ca acolo se aflau copii nevinovati, batrani neputinciosi si femei plapande, calcand unii peste altii spre gura de aer curat. Asa se face ca cei mai puternici se aflau intotdeauna deasupra, morti si ei, dar calcand peste trupurile copiilor, sotiilor si ale parintilor lor.

Intr-adevar, reactiile oamenilor care nu sunt condusi de Duhul lui Dumnezeu sunt imprevizibile in fatza unui pericol iminent. Panica generala face sa dispara si ultimele sentimente umane, facand sa predomine instinctele animalice.

Biblia ne ofera si exemple in aceasta privinta. Vorbind despre asediul asupra Samariei, ridicat de Beh-Hadad, imparatul Siriei, Biblia ne relateaza despre efectele lui asupra populatiei asediate; o foamete cumplita ( 2 Imparati 6, 24-33 ). In acele conditii limita, au inceput sa se vinda la preturi fabuloase lucruri care au devenit brusc alimente foarte cautate: capete de magar si gainatul de porumbel.

Insa lucrul cel mai oribil care s-a petrecut in acele zile a fost acela ca unele femei au ajuns sa-si ucida pruncii in ascuns pentru ca sa-i manance tot in ascuns. In vremuri de normalitate, oamenii nu-si pot imagina ca vor face astfel de lucrui. Insa timpurile de criza dovedesc faptul ca oamenii sunt capabili de orice.

2) Duhul Sfant se va retrage incet, dar sigur de pe pamant, lasand omenirea prada propriilor sale alegeri.

Noi nu ne putem imagina cum poate arata o lume din care Duhul Sfant va fi retras. Nu ne putem imagina ce poate face omul care nu mai are nicio frana morala si in care nu mai exista nicio aspiratie nobila. In fiecare om lipsit de Duhul Sfant se ascunde un mic Lucifer capabil sa desavarseasca lucrarea raului.

Daca exista ceva bun in fiecare dintre noi, aceasta se datoreaza doar prezentei Duhului lui Dumnezeu, caci este scris: “Orice ni se da bun si orice dar desavarsit  este de sus, pogorandu-se de la Tatal luminilor” ( Iacov 1,17 ).

Aceeasi Scriptura ne spune ca prezenta Duhului Sfant in om aduce “roade” in caracterul lui: “dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor” ( Galateni 5, 22.23 ), adica tot ceea ce face ca un caracter sa fie nobil, armonios  si frumos.

Cum vor arata oamenii fara aceste “roade” ale Duhului Sfant ? Cum va arata lumea fara dragoste, bucurie, pace, blandete si rabdarea pe care doar Dumnezeu le aduce in viata oamenilor ? E greu de imaginat…

Dar de unde stim ca Duhul Sfant se va retrage de pe pamant ? Raspunsul il gasim in relatarea potopului. Cand Dumnezeu a privit spre pamant si a vazut ca rautatea omului era la superlativ si ca toate gandurile, intentiile, planurile si actiunile lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau, El a hotarat: “Duhul Meu nu va ramanea pururea in om” ( Geneza 6,3 ).

Un alt argument in favoarea ideii ca Duhul Sfant va fi retras de pe pamant de la acei oameni care L-au respins definitiv in timpul vietii il gasim in Pilda talantilor ( Matei 25,14-30 ). Sa observam verdictul stapanului in dreptul robului care primise doar un talant: “Luati-i talantul si dati-l celui ce are zece talanti. Caci celui ce are i se va da si va avea de prisos, dar de la cel ce n-are, i se va lua si ce are” ( Matei 25,28.29 ).

Ce intelegem de aici ? Intelegem ca acei oameni care se vor impotrivi an de an apelurilor Duhului Sfant, in cele din urma vor fi parasiti de El si lasati prada consecintelor propriilor alegeri. In acelasi timp, cei care s-au lasat condusi si sfintiti de El, vor primi o masura mai bogata din Duhul Sfant. Aceasta experienta este asemanata in Biblie cu ploaia tarzie cazuta peste roadele campului, o ploaie atat de necesara pentru coacerea lor.

3) Mania lui Satana

“Vai de voi, pamant si mare ! Caci Diavolul s-a pogorat la voi cuprins de o manie mare, fiindca stie ca are putina vreme” ( Apocalipsa 12,12 ).

Mesajul apocaliptic este cat se poate de clar: Stiind ca timpul e pe sfarsite si odata cu el se apropie ziua socotelilor, Diavolul e cuprins de o “manie mare”. Cum se va materializa aceasta ? Nu cunoastem toate detaliile pana nu va sosi timpul acela. Acesta este si motivul pentru care marea si ultima stramtorare va fi una fara precedent.

Versetul citat mai sus ne descopera cine se afla in spatele cortinei, cine este autorul moral al tuturor relelor care se vad in lume si cine este cel care va arunca lumea intreaga in ultima mare criza. Satana nu cunoaste viitorul. Singurul care-l cunoaste si singurul care-l stapaneste este Dumnezeu. Insa Satana face altceva ( ceea ce ar trebui sa facem fiecare dintre noi ! ): El studiaza profetiile biblice pe care le cunoaste mai bine decat orice muritor. Pe masura ce le intelege, el devine tot mai constient de apropierea sfarsitului timpului de har, ceea ce-l face sa fie cuprins de o manie de nedescris.

Desi nu stim in ce va consta in mod practic revarsarea maniei lui, totusi cateva lucruri le putem intui. Diavolul va declansa o lupta apriga si deschisa impotriva lui Dumnezeu, impotriva Legii Sale si impotriva Bisericii Sale. Aceasta lupta a fost permanenta, insa in ultimele clipe de har ea va ajunge la apogeu. Manusile vor fi date jos si lupta va fi deschisa. Satana nu se va mai ascunde si nu va ezita sa arunce in lupta toate armele raului, studiate si perfectionate de-a lungul mileniilor de istorie a pacatului.

El se va folosi de toate armele si de toti aliatii sai omenesti pe care-i controleaza, aruncand in lupta ultimele inovatii pastrate special pentru acest timp. Si toate acestea pentru ca el stie ca mai are putina vreme si oricum nu mai are nimic de pierdut.

Trebuie oare sa ne ingrozim cand citim despre aceasta manie mare a celui rau ? Nicidecum ! O anumita teama este necesara, insa nu acea groaza paralizanta pe care o traiesc animalele in prezenta serpilor veninosi. Este acea teama fireasca ce trebuie sa ne determine sa cautam adapost in bratele Mantuitorului, a  Aceluia care va zdrobi in curand capul “sarpelui celui vechi, acela care inseala intreaga lume, numit Diavolul si Satana” ( Apocalipsa12,9  ).

Putem fi siguri ca Satana cu intregul sau iad de demoni nu poate face niciun rau celui mai slab dintre copiii lui Dumnezeu care se roaga. Daca trebuie sa ne temem de ceva, atunci trebuie sa ne temem de a ne juca cu pacatul, cel care ne poate desparti de Dumnezeu. Insa atata vreme cat suntem la adapostul Mantuitorului, nu trebuie sa ne temem de mania Diavolului.

Ma intreb: Vazand cat rau exista in lume acum, ce mai trebuie sa se intample ca el sa se coaca ? Si cand raul va fi copt,va putea cineva sa stea in picioare in timpul acelei crize ? Vor exista biruitori in ultimul act al dramei luptei dintre bine si rau ?

Biblia este plina de incurajari in aceasta privinta. In aceste ceasuri teribile, Dumnezeu va avea un popor credincios, care-L va onora inaintea intregului univers.

Dupa aceea, m-am uitat si iata ca era o mare gloata pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice semintie, din orice nord si de orice limba, care statea in picioare inaintea scaunului de domnie si inaintea Mielului, imbracati in haine albe, cu ramuri de finic in maini; si strigau cu glas tare si ziceau: “Mantuirea este a Dumnezeului nostru, care sade pe scaunul de domnie si a Mielului !” ( Apocalipsa 7, 9.10 ).

De unde vin toti acesti biruitori ? Raspunsul il gasim in versetul 14: “Acestia vin din necazul cel mare; ei si-au spalat hainele si le-au albit in sangele Mielului

Ei vor fi biruitorii ultimei mari stramtorari. Mai doreste cineva sa faca parte din acea mare multime a mantuitilor ? Atunci sa ia aminte la indemnul apostolului Pavel:

     “Incolo, fratilor, intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui. Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu ca sa puteti tinea piept impotriva uneltirilor Diavolului. Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui, ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.

     De aceea, luati toata armatura lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea  si sa ramaneti in picoare dupa ce veti fi biruit totul. Stati gata dar, avand mijlocul incins cu adevarul, imbracati cu platosa neprihanirii, avand picioarele incaltate cu ravna Evangheliei pacii. Pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului care este Cuvantul lui Dumnezeu. Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si rugaciune pentru toti sfintii.” ( Efeseni 6, 10-18 ).

Lori Balogh

 

This entry was posted in Semnele timpului and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to “O stramtorare cum n-a mai fost”

 1. simona says:

  “Vai de voi, pamant si mare ! Caci Diavolul s-a pogorat la voi cuprins de o manie mare, fiindca stie ca are putina vreme” ( Apocalipsa 12,12 ).

  Diavolul fiind un mare teolog, stie ca Mantuitorul Hristos va veni pe pamant sa mantuiasca pe om.De aceea s-a pogorat printre oameni, cuprins de o manie foarte mare, stiind ca, odata cu venirea Mantuitorului, el va fi legat prin puterea Cuvantului, Care este Hristos..

  Tot din Apocalipsa :

  „În cer s-a mai arătat un alt semn: iată, s-a văzut un mare balaur roşu cu şapte capete, zece coarne şi şapte cununi împărăteşti pe capete.
  Apoc 17.3; Apoc 17.9-10; Apoc 13.1;
  4 Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului şi le arunca pe pământ. Balaurul a stat înaintea femeii, care stătea să nască, pentru ca să-i mănânce copilul, când îl va naşte.
  Apoc 9.10-19; Apoc 17.18; Dan 8.10; Apoc 12.2; Ex 1.16;
  5 Ea a născut un fiu, un copil de parte bărbătească. El are să cârmuiască toate neamurile cu un toiag de fier. Copilul a fost răpit la Dumnezeu şi la scaunul Lui de domnie”.

  Timpurile sunt suprapuse, ca si intelesurile.Este vorba de timpul in care Lucifer a cazut din cer pe pamant, tragand dupa el toata ceata lui de ingeri. Femeia este Biserica, care a fost prigonita de diavol.
  Suprapunerea timpurilor face grea interpretarea, de aceea se dau mai multe interpretari aceluiasi verset, fara sa fie gresit intru totul .Insa celor care au talmacit in Duhul Sfant cartea Apocalipsei, le revine interpretarea cea mai apropiata de adevar.

  „Pamantul: este trupul, „marea” este lumea.Toti oamenii trupesti care traiesc lumeste (pamant si mare ) vor fi vatamati, iar crestinii care vor urma lui Hristos se vor mantui si nu vor fi vatamati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.