Ilustratii despre perseverenta

Ilustratii despre perseverenta

 

Nu te opri, continua sa canti !

Cand luminile din incapere s-au stins si concertul era pe cale sa inceapa, mama s-a intors la locul ei si a descoperit ca fiul sau disparuse. Dintr-o data, cortinele au fost date la o parte si lumina reflectoarelor a poposit pe impresionantul pian Steinway de pe scena. Ingrozita, mama vazu ca baietelul ei se asezase la claviatura, apasand pe clape si alegand cu grija notele cantecelului „Twinkle, Twinkle Little Star”.

In acea clipa, marele maestru pianist si-a facut intrarea in scena, a mers repede la pian si i-a soptit baiatului la ureche: „Nu te opri. Continua sa canti”. Apoi, aplecandu-se, Paderewski si-a intins mana stanga si a inceput sa completeze melodia, adaugand partea de bas. Dupa putin timp, si-a intins si mana dreapta, de cealalta parte a baiatului si a adaugat un acompaniament cursiv.

Impreuna, batranul maestru si tanarul ucenic au transformat o situatie ce s-ar fi putut dovedi a fi dezastruoasa, intr-o experienta extraordinar de creativa.Cei din public au fost atat de fascinati, incat nu si-au putut aminti ce a mai cantat marele maestru dupa aceea. Si-au amintit doar de piesa clasica: „Twinkle, Twinkle Little Star”.

Poate ca asa stau lucrurile si cu Dumnezeu. Ceea ce poti realiza doar de unul singur este putin probabil ceva demn de a fi retinut. Ne dam silinta sa fim cat mai buni, dar rezultatele nu sunt intotdeauna o muzica frumoasa si armonioasa. Cu toate acestea, cu ajutorul Maestrului, lucrarea vietii noastre poate fi cu adevarat frumoasa.

Data viitoare cand iti propui sa faci lucruri marete, asculta cu atentie. S-ar putea sa auzi vocea Maestrului, cum iti sopteste la ureche: „Nu te opri. Continua sa canti”.  

Fie sa-i simti bratele in jurul tau si cum te ajuta sa-ti transformi micile incercari in adevarate capodopere. Tine minte: Dumnezeu nu ii cheama pe cei pregatiti, ci mai degraba, ii pregateste pe cei „chemati”.

Viata se masoara mai exact prin vietile pe care le atingi, si nu prin lucrurile pe care le dobandesti. Fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa fie mereu alaturi de tine!  Nu te opri. Continua sa canti”

 

     Mari realizari prin perseverenta

     Mai toate realizarile mari ale omenirii au fost rezultatul perseverentei asidue:

-Edison a inventat becul electric dupa aproximativ 5000 de incercari nereusite;

-Fullton a fost obiectul hazului si batjocurii generale cand a propus instalarea motor cu ardere interna pe un vapor;

-Einstein a cazut la primul examen de admitere la universitate;

-Fratii Wright au oferit planurile primului avion guvernului american, insa au fost refuzati;

-Podarevski, celebrul pianist ceh, a fost descurajat de profesoara sa de pian pe motiv ca are degetele de la maini prea mici pentru a cuprinde o octava.

 

     Test

Un profesor voia sa-i invete o lectie pe studentii sai. Le-a dat posibilitatea de a alege intre trei examene: unul de 50 de intrebari, altul de 40 si ultimul de 30 de intrebari.

Celor care l-au ales pe cel de 30 de intrebari le-a pus cate un 8, chiar daca au raspuns bine la toate intrebarile. Celor care au ales testul de 40, le-a pus cate un 9, chiar daca mai mult de jumatate din raspunsuri au fost incorecte. Iar celor care l-au ales pe cel de 50 de intrebari, le-a dat cate un 10, chiar daca au gresit aproape toate raspunsurile.

Studentii erau nedumeriti. Profesorul le-a spus: „Dragii mei, nu voiam sa va verific cunostintele, ci hotararea voastra de a tinti cat mai sus.”

 

“Lasa-ma sa gresesc!”

     Michael Jordan, care in 1999 era numit cel mai mare atlet nord-american al secolului al XX-lea, declara: “Am ratat mai mult de 9000 de aruncari in cariera. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a incredintat responsabilitatea de a inscrie cosul decisiv si am ratat. Am esuat iar si iar in viata si de aceea am reusit.

Immanuel Kant parca e portvocea generatiei tinere cand scria: „Nu-mi da sfaturi! Stiu sa gresesc si singur.”

 

Varsta nu e o piedica in calea visurilor

     Jurnalistul si fotograful Vladimir Yakovlev, de 56 de ani, considerat tatal jurnalismului modern in Rusia, s-a lasat de condus imperii media in 2011 si s-a apucat de un proiect personal: a calatorit in jurul lumii, a strans 50 de povesti despre oameni care au continuat sa duca o viata bogata si intensa la varste inaintate si le-a publicat intr-un volum intitulat The Age of Happiness ( Varsta fericirii ).

La 80 de ani, Yvonne Dole a avut un accident de masina in urma caruia s-a ales cu o comotie seriosa. Doctorii au sfatuit-o sa renunte la patinaj. Astazi, la 89 de ani, Yvonne continua sa participe la competitii. „Daca vreodata intru intr-o pasa proasta, ma uit la colegii mei, imi pun patinele in picioare si zambesc.”

La 88 de ani, Johana Quass este o adevarata vedeta a gimnasticii. Quass a inceput sa se antreneze cand a implinit 56 de ani.

Cand a implinit 88 de ani, Pat Moorhead si-a sarbatorit ziua sarind de 80 de ori la rand, fara pauze, cu parasuta.

Lloyd Kahn a incercat skateboarding-ul la 65 de ani. S-a suit pe o placa, a cazut imediat si s-a ranit la o mana. Din aceasta experienta a tras concluzia ca ar trebui sa poarte echipament de protectie complet: genunchiere, cotiere si casca. Acum are 79 de ani si declara: „Nu stiu niciun truc special. Nu merg repede ca adolescentii, tocmai ca sa sar oricand de pe placa si sa aterizez in picioare.”

 

Arturo Toscanini

     Un exemplu de handicap transformat in biruinta este ceea ce i s-a intamplat lui Arturo Toscanini. El si-a indatorat propulsarea in arena publica faptului ca era miop. Pe cand era inca un simplu violoncelist, a trebuit sa invete pe dinafara toate partiturile simfonice.

Intr-o buna zi, dirijorul s-a imbolnavit si singurul care cunoastea partitura pe dinafara era tanarul Toscanini. La numai 19 ani a trecut in fruntea formatiei muzicale si toata sala l-a ovationat indelung. Aparentul lui handicap l-a ajutat nu numai sa salveze spectacolul, ci si sa devina unul dintre cei mai ilustri manuitori ai baghetei din toate timpurile. Fara miopie… ar fi cantat in continuare intr-una din orchestrele obscure din Italia.

 

Nu te da batut!

     Kalpana Saroj ar fi trebuit sa moara in saracie si repudiere sociala, doar fiindca s-a nascut intr-o familie saraca, iar indienii inca mai accepta discriminarea in functie de casta. „Unii dintre parintii colegilor mei nu ma primeau in casele lor, pentru ca proveneam dintr-o familie saraca. Nu imi era permis sa particip la toate activitatile scolare, pentru ca faceam parte din casta Dalit”, povesteste indianca.

Kalpana a fost obligata sa se marite la varsta de 12 ani cu un barbat mai mare decat ea cu 10 ani. „Eram bauta de fratele sotului meu si de sotia acestuia. Eram abuzata fizic si psihic”, povesteste Kalpana. Pentru ca divortul nu este o practica acceptata in India, la inceput Kalpana nu l-a luat in considerare ca posibila solutie. In schimb, s-a gandit la sinucidere. „Intr-o zi, am decis sa-mi iau viata. Am baut trei sticle cu insecticid”, marturiseste indianca. Din fericire, a fost salvata de una dintre rudele sale.

Dupa aceasta experienta teribila, tanara si-a facut curaj si a fugit de acasa. „Am decis sa-mi traiesc viata, sa fac ceva cu ea si apoi sa mor.” La varsta de 16 ani, a inceput sa lucreze in domeniul confectiilor cu unchiul sau, insa castiga mai putin de un dolar pe luna. Un imprumut guvernamental pe care l-a investit in propria afacere i-a schimbat viata.

Tanara si-a deschis o mica intreprindere, care i-a adus reputatia unui bun manager. Datorita acesteia, indianca a fost rugata sa preia conducerea unei companii de inginerie a metalelor, Kamani Tubes, care la momentul respectiv avea datorii foarte mari. Dupa restructurarea companiei, Kamani Tubes a devenit o afacere infloritoare, iar Kalpana a devenit multimilionara si o inspiratie pentru cei care nu cred ca isi pot invinge circumstantele.

 

Concursul de gimnastica

     La jocurile olimpice de vara din anul 1876, Shun Fujimoto a participat cu echipa nationala a Japoniei la concursurile de gimnastica. In lupta pentru medalia de aur, Fujimoto si-a fracturat piciorul in timpul exercitiului de la sol.

Accidentul insa nu l-a oprit si el a concurat la urmatorul aparat – inele. Exercitiul a fost excelent si toata lumea s-a mirat cum de reusiseo aterizare perfecta cand el avea un picior fracturat.

Cand ziaristii l-au intrebat cum de a rezistat, el a raspuns: „Da, piciorul m-a durut atat de mult incat mi-au dat lacrimile. Dar acum tin in mana medalia de aur si durerea a trecut.”

 

Reusite in ciuda greutatilor

     Istoria ne prezinta multe cazuri de oameni care au ales sa nu cedeze in fatza greutatilor cu care s-au confruntat in viata.

La varsta de 3 ani, Johnny Fulton a fost calcat de o masina. Soldurile i-au fost strivite, coastele rupte, craniul si picioarele fracturate. Nu mai exista nicio speranta de supravietuire. Dar el nu s-a dat batut. De fapt, mai tarziu a reusit sa fuga un kilometru in mai putin de doua minute.

Cand avea 9 ani, Walt Davis a paralizat total din cauza poliomielitei, insa nu s-a dat batut. In 1952, el a devenit campion olimpic la sarituri.

In 1938, Karoly Takacs, membru al echipei campioane maghiare de shooting ( tragere cu pistolul ) si sergent in armata, si-a pierdut bratul drept cand grenada pe care o tinea in mana a explodat. Dar Takacs nu s-a dat batut. A invatat sa traga cu mana stanga si a castigat medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1948 si 1952.

Cand avea 5 ani, Shelly Mann a paralizat din cauza poliomielitei, insa nu a renuntat. In cele din urma a stabilit pentru SUA opt recorduri la inot si a castigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice  din Melbourne, Australia.

Pana la varsta de 10 ani, Woodrow Wilson nu stia sa citeasca. Dar era o persoana hotarata. El a devenit al 28-lea presedinte al SUA.

 

Morse

     Samuel F. B. Morse, tanarul care a inventat un instrument ce poate transmite mesaje prin cablu, a incercat sa castige interesul Congresului Statelor Unite pentru a construi o linie experimentala si a-si testa ideea. Lui Morse i s-a spus ca ar folosi la fel de mult sa se dea bani pentru a construi o cale ferata spre luna.

Dar era nevoie de mai mult decat Congresul Statelor Unite pentru a-l descuraja si, in 1844, el a dovedit lumii ca telegraful era o reusita. Atunci lumea a trecut de partea lui, iar faima i s-a raspandit peste mari si tari. Astazi, pretutindeni, masinariile lui tacane transmitand mesaje telegrafice in toata lumea.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.