Ilustratii despre limite
Despre Trinitate
Adancit in ganduri pe marginea doctrinei despre Trinitate, Augustin se plimba pe plaja, cand a zarit un baietel cu o galeata, facand ture-ture pentru a umple o groapa mica. Augustin l-a intrebat ce face acolo. Baiatul a raspuns: „Incerc sa aduc oceanul in groapa aceasta.” Atunci Augustin si-a dat seama ca si el incerca in zadar sa-l cuprinda pe Dumnezeul infinit cu mintea lui finita.
„Plus ultra”
Cu ani in urma, presa a anuntat ca un baiat din Florida a gasit o veche moneda spaniola, datata 1796 si inscriptionata in latina cu „Plus Ultra”, ceea ce inseamna „mult dincolo.” Inainte de Columb, monedele spaniole purtau inscriptia „Ne Plus Ultra” – „nimic dincolo”. Ei considerau ca dincolo de „Coloanele lui Hercule”, ce separa coasta Spaniei de cea a Africii, oceanul misterior si inspaimantator se intindea pana la marginile lumii. Nu mai era nimic dincolo – totul era apa, haos, noapte si necunoscut!
Dar dupa calatoriile lui Columb si ale altor mari navigatori, care au impins Imperiul Spaniei si cel al Portugaliei cu mult dincolo de Oceanul Atlantic spre Lumea Noua, Spania si-a schimbat cu mandrie motto-ul de pe monede in „Plus Ultra” – mult dincolo”.
Arturo Toscanini
Un exemplu de handicap transformat in biruinta este ceea ce i s-a intamplat lui Arturo Toscanini. El si-a indatorat propulsarea in arena publica faptului ca era miop. Pe cand era inca un simplu violoncelist, a trebuit sa invete pe dinafara toate partiturile simfonice.
Intr-o buna zi, dirijorul s-a imbolnavit si singurul care cunoastea partitura pe dinafara era tanarul Toscanini. La numai 19 ani a trecut in fruntea formatiei muzicale si toata sala l-a ovationat indelung. Aparentul lui handicap l-a ajutat nu numai sa salveze spectacolul, ci si sa devina unul dintre cei mai ilustri manuitori ai baghetei din toate timpurile. Fara miopie… ar fi cantat in continuare intr-una din orchestrele obscure din Italia.
Culegere de Lori Balogh