Ilustratii despre traditii

Ilustratii despre traditii

Opozitia fatza de schimbari

     Multi dintre noi se opun schimbarilor, chiar daca acestea sunt in interesul nostru. Tastatura standard a unei masini de scris este un bun exemplu pentru aceasta situatie.

V-ati pus vreodata intrebarea: unde sunt asezate pe tastatura cele mai folosite litere ? Acestea sunt asezate cat mai departe posibil fatza de pozitia de baza. Scopul initial al acestui aranjament a fost sa incetineasca viteza cu care cineva ar fi batut la masina. La modelele initiale, din anii 1800, daca cineva ar fi batut prea repede, mecanismul care sustinea literele s-ar fi incurcat.

In 1936 a fost inventata o alta tastatura numita „tastatura simplificata Dvorok”. Pe aceasta tastatura literele cele mai folosite sunt asezate in primul rand. Pentru mana dreapta sunt asezate cele mai multe caractere – 56 % – , iar pentru mana stanga sunt rezervate numai 44 % dintre litere.

Testele acestei noi tastaturi au aratat ca un dactilograf obisnuit poate sa-si creasca viteza cu care scrie la masina pana la cinci ori, fara ca numarul greselilor sa creasca. Cu toate acestea, dupa 80 de ani de la aceasta inventie, cand utilizam masinile de scris electronice si computerul, folosim aceeasi tastatura care are o ordine ineficienta. De ce ? Pentru ca nu ne plac schimbarile !

 

Obiceiuri ciudate

     In regiunea de nord a Birmaniei locuiesc pandagii, un trib nu foarte mare, insa cu un obicei ciudat. Femeile au gatul prins in inele groase de cupru, astfel incat acesta poate ajunge la o inaltime de 30-40 cm. Cand fetele implinesc 5 ani, se prinde de gatul lor primul inel lat de 10 cm. Peste doi ani se adauga al doilea. Peste alti doi, al treilea si asa mai departe.

Cand se marita primesc ultimul inel, care le intinde gatul la maxim. Femeile nu se despart niciodata de aceasta podoaba, si, daca li s-ar scoate inelele de pe gat, nu ar mai putea tine capul drept.

De asemenea, inelele joaca un rol important in codul penal al tribului. Daca un sot este inselat, i se scot femeii inelele de la gat; aceasta pedeapsa este socotita mai rea decat condamnarea la moarte. Ea echiveleaza cu oprobriul public pentru toata viata.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.