Astrologia : Regina ocultismului – Va pasioneaza horoscopul ?

Astrologia – regina ocultismului

– Va pasioneaza horoscopul ? –

 

In toate timpurile si pe toate continentele, oamenii au fost fascinati de frumusetea cerului instelat. Intr-adevar, ce poate fi mai maret decat privelistea oferita de un cer impodobit cu mii de stele de marimi si straluciri deosebite ?  Cine nu ramane uimit de admiratie, privind intr-o noapte senina de iarna Orionul, Ursa Mare, Pleiadele sau Cassiopeia  ? Cum poti ramane indiferent fata de frumusetea rece a Luceafarului de seara ( planeta Venus ) sau fata de fascinanta lumina rosiatica a lui Marte ?

Biblia insasi ne invita sa ne ridicam ochii spre cer si, contempland frumusetea lui, sa ne minunam si sa ne punem unele intrebari:

“Ridicati-va ochii in sus si priviti ! Cine a facut aceste lucruri ? Cine a facut sa mearga dupa numar, in sir, ostirea lor ? El le cheama pe toate pe nume; asa de mare e puterea si taria Lui ca una nu lipseste .” ( Isaia 40, 26 )

Psalmistul David, obisnuit cu maretia cerului instelat de pe vremea cand era pastor, ne invita si el sa ne ridicam ochii spre cer:

“Cand privesc cerurile, lucrarea mainilor Tale, luna si stelele pe care le-ai facut, imi zic: Ce este omul ca sa Te gandesti la el, si fiul omului ca sa-l bagi in seama ? “ ( Psalmul 8, 3-4 )

Insa a privi cerul pentru a admira frumusetea Creatiei lui Dumnezeu  este un lucru, iar a-l scruta pentru alte scopuri este cu totul altceva. Biblia ne atrage atentia asupra faptului ca exista un pericol major legat de acest subiect: incercarea de a cunoaste viitorul, pornind de la pozitia avuta de anumiti astri la data nasterii unei persoane. Pericolul de a cadea in capcanele astrologiei cu tot ce tine de ea ( diagrame, horoscoape, semne zodiacale etc ) este un pericol real asupra caruia Cuvantul lui Dumnezeu are multe de spus.

De fapt, ce este astrologia ?

Inca de la inceput trebuie facuta o precizare: astrologia nu trebuie confundata cu astronomia. In timp ce aceasta din urma se ocupa cu studiul corpurilor ceresti si a legilor care actioneaza in Univers, fiind o stiinta unanim recunoscuta, astrologia nu studiaza astrele in sine, ci influentele  pe care acestea le-ar avea asupra destinului si viitorului oamenilor. In timp ce astronomia demonstreaza ca Universul este dinamic si in expansiune, astrologia considera Universul neschimbat si static.

Adeptii astrologiei ( care se numara cu milioanele ! ) sustin ca este vorba de o stiinta , asemenea matematicii, fizicii, biologiei etc., fiind demna de toata increderea. In realitate, avem de-a face cu o pseudo-stiinta. De ce ? Iata doua motive:

1) Astrologia are la baza ei o conceptie falsa , nestiintifica, cu privire la corpurile ceresti vizibile: teoria geocentrica. Teoria cosmologica a lui Ptolemeu ( “sistemul ptolemeic” ), acceptata oficial in Evul Mediu, sustinea ca pamantul e fix si imobil in centrul unor sfere concentrice in rotatie pe care se afla diferitele planete ale sistemului solar. Desi teoria geocentrica a fost combatuta de astronomi ca Nicolaus Copernic, Galileo Galilei si Iohannes Kepler, ea a rezistat pana spre sfarsitul secolului al 17-lea, odata cu lucrarile lui Isaac Newton despre mecanica cereasca.

Astazi, chiar si copiii de gradinita stiu ca nu pamantul este cel in jurul caruia se rotesc planetele sistemului solar, ci soarele se afla in centru ( teoria heliocentrica ).

Se ridica o intrebare logica: Daca temelia unei conceptii este falsa, poate fi adevarat ceea ce se construieste deasupra ?

Si inca ceva important: De ce se tine cont in lumea astrologiei doar de “influentele” a catorva astre, cand doar in galaxia noastra ( Calea Lactee ) sunt aproximativ 150 miliarde de stele ? Ce sa mai spunem de quasari, gauri negre, nebuloase, supernove si alte numeroase forme de organizare a materiei si energiei in Univers?

2) Testele si verificarile facute de oameni de stiinta cu privire la prezicerile astrologilor ( “cititori in stele” ) au demonstrat ca acestea reprezinta o uriasa minciuna.

Intre 1974 si 1979, s-a facut un studiu de proportii care a examinat peste 3000 de preziceri facute de astrologi renumiti in diferite publicatii ale vremii. Concluzia studiului: 90% din preziceri au fost un esec. Ele nu au fost altceva decat minciuni ambalate frumos si oferite mintilor insetate de a cunoaste viitorul.

Exista chiar astrologi de renume care nu au o parere prea buna despre aceasta practica oculta. Dupa 20 de ani de practicare a astrologiei, cunoscutul astrolog american John Townley afirma:

“As spune ca cei mai multi din cei care acuza astrologia au dreptate. Ei cred ca astrologii sunt sarlatani in proportie de 100%, dar eu as reduce procentul la 90%. Ei nu sunt neaparat sarlatani in mod deliberat, dar poate ca 50% dintre acestia vand cu buna stiinta trucuri cu succes asigurat.”

Un alt “cititor in stele” al zilelor noastre, W. M. Davidson , afirma ca astrologia este in mare masura un esec si ca “multe din interpretarile ei sunt doar un morman de generalitati si presupuneri intamplatoare.

Privind in istoria biblica, se observa ca practica de ghicire a viitorului pe baza unor “informatii” date de astrele ceresti este veche de cand a inceput trista istorie a pacatului. In acelasi timp, esecul astrologilor in descifrarea tainelor viitorului este evident. Cartea profetului Daniel , scrisa cu circa 2500 de ani in urma, descrie confruntarea dramatica dintre “cititorii in stele” ( astrologi ) de la curtea Imperiului Neobabilonian si reprezentantii adevaratului Dumnezeu.

Prima confruntare este descrisa in capitolul intai al cartii. Dupa trei ani de instruire, tinerii evrei de vita regeasca sunt supusi unei examinari amanuntite de catre Nebucadnetar, imparatul Babilonului. Rezultatul examenului : “In toate lucrurile care cereau intelepciune si pricepere si despre care ii intreba imparatul, ii gasea de zece ori mai destoinici decat vrajitorii si cititorii in stele care erau in toata imparatia lui.” ( Daniel 1, 20 ).

Nu ne e greu sa ne imaginam ca la curtea celui mai puternic imperiu al timpului nu se aflau astrologi de mana a doua, ci “spuma” specialistilor in domeniu. Cu toate acestea, in ciuda “experientei”, a numarului si a reputatiei lor, patru tineri evrei, credinciosi adevaratului Dumnezeu, reusesc sa-i depaseasca in intelepciune nu de doua, trei  sau cinci ori, ci de zece ori…

A doua confruntare are loc cu ocazia visului lui Nebucadnetar, redat in capitolul al doilea al cartii lui Daniel. Desi aveau pretentia ca sunt luminati de zei, astrologii si magii de la curtea imparateasca sunt incapabili sa-i spuna imparatului visul pe care il uitase ( sau se prefacea ca il uitase ). Singurul care ii reda cu acuratete visul imparatului este tanarul Daniel, un evreu luat rob de babilonieni dupa cucerirea  Ierusalimului in urma campaniei din anii 606-605 i.Chr. Desigur, Daniel nu reuseste sa faca aceasta descoperire prin propria putere, ci dupa ore de rugaciune si consacrare.

A treia confruntare dintre astrologie  si credinta in adevaratul Dumnezeu este redata in capitolul al patrulea al aceleiasi carti. Este vorba din nou de un vis al imparatului, de data aceasta un vis pe care Nebucadnetar si-l aminteaste perfect. Insa nimeni dintre “cititorii in stele” si magii de la curtea sa nu e capabil sa-i talcuiasca visul. Daniel, luminat de Duhul lui Dumnezeu, o face cu succes. Esecul astrologiei este din nou evident…

A patra si ultima confruntare redata in cartea lui Daniel este legata de data aceasta de un alt imparat: Belsatar, un urmas al marelui Nebucadnetar. Capitolul al cincilea ne relateaza despre marele ospat imparatesc dat de Belsatar. In timpul ospatului imparatesc, acesta isi permite sa aduca un afront adevaratului Dumnezeu , prin folosirea vaselor sfinte ale Templului din Ierusalim in locul nepotrivit si la timpul  nepotrivit. Dumnezeu nu se lasa batjocorit si o mana misterioasa lasa un mesaj tainic pe tencuiala unuia din zidurile palatului.

In atmosfera de groaza creata, “imparatul a strigat in gura mare sa i se aduca cititorii in stele, haldeii si ghicitorii” ( Daniel 5, 7 ) pentru  a descifra mesajul ceresc. In ciuda rasplatei uriase promise de imparat celui ce va descifra mesajul, nimeni nu e capabil sa o faca…Cu exceptia aceluiasi Daniel care, luminat de Duhul Sfant, dovedeste  inca odata ( daca mai era cazul ) esecul astrologiei si al oricaror practici oculte de a descoperi tainele viitorului.

Paradoxul lumii noastre consta in faptul ca, desi astrologia si-a dovedit esecul atat in istoria biblica, cat si in cea profana, desi ea are la baza o teorie falsa din punct de vedere stiintific, ea devine din ce in ce mai populara, patrunzand discret, dar sigur, in vietile noastre. O statistica facută in 1989 de studentii din primul an de la universitatea din Queensland arata că 70,4% dintre femei si 32,4% dintre barbati isi citesc horoscopul din ziare si reviste (Svensen, 1990). Conform unui articol din Life Magazine, astrologia experimenteaza “cea mai mare crestere din ultimii 400 de ani.” Un sondaj recent a aratat ca doar 20% din populaţia SUA nu crede in astrologie. 48% dintre americani cred ca astrologia este absolut adevarata. Asta inseamna aproape jumatate din populatie. Numarul astrologilor profesionisti a crescut de 5 ori în SUA în ultimii 20 de ani.

Se apreciaza ca astazi, mai mult de un miliard de oameni cred in astrologie si ii urmeaza sfaturile. Un membru important al miscarii New Age si un cercetator al comportamentului uman a ajuns, in urma unui studiu, la concluzia ca ziarele si revistele care contin rubrici astrologice ajung la un numar de peste 700 milioane de cititori.

Sondaje facute de Institutul Gallup arata o crestere spectaculoasa a interesului pentru astrologie in ultimele decenii in America:

– In 1969  , existau circa 10 milioane de adepti ai astrologiei si tot atatia simpatizanti

– In 1975, aproximativ 32 de milioane de americani credeau ca astrele influenteaza vietile oamenilor

– In 1984, 55% dintre adolescenti credeau in astrologie

– In 1988, 10% dintre crestinii neoprotestanti credeau in astrologie

O statistica veche de trei decenii arata ca in anii ’70 existau in SUA peste 80 000 de astrologi “consacrati”, iar circa 175 000 de americani se ocupau cu astrologia in calitate de amatori. Aproximativ 80% din publicatiile americane contin rubrici de horoscop, iar in multe colegii si universitati americane astrologia e considerata o stiinta. Canalul de televiziune CNN a afirmat ca peste 300 de companii americane recurg la astrologie inaintea de a lua decizii importante.

Mai mult decat atat, influenta astrologiei se simte chiar si la Casa Alba, influentand deciziile majore. In cartea “Istoria astrologiei”, scrisa de Julia si Derek Parker, se afirma ca figuri celebre ale istoriei umanitatii (nazistul  Heinrich Himmler, regina britanica Elisabeta 1, imparatii romani Caligula si Claudiu, Ptolemeu si sf. Augustin, dar si fostul presedinte american Ronald Reagan ) au avut o adevarata pasiune pentru aceasta practica oculta.

Pozitia Cuvantului lui Dumnezeu fata de astrologie (  si fata de ocultism in general !) este fara echivoc. Dumnezeu ne spune pe un ton cat se poate de clar, astfel incat orice om de buna credinta sa inteleaga, ca nu trebuie sa ne “jucam” cu astrologia , indiferent de forma in care se prezinta:

“Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau sau pe fiica sa prin foc ( practica idolatra legata de cultul zeului Moloch ), nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele,de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului…Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori, dar tie Domnul Dumnezeul tau nu-ti ingaduie lucrul acesta.” ( Deuteronom 18, 10-14 )

“Te-ai obosit tot intreband. Sa se scoale dar si sa te scape cei ce impart cerul, care pandesc stelele, care vestesc, dupa lunile noi, ce are sa ti se intample.” ( Isaia 47, 13 )

“Daca vi se zice insa:”Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc”, raspundeti: “Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau ? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii ?” ( Isaia 8, 19 )

Limbajul Bibliei este cat se poate de categoric in legatura cu acest subiect. De ce ? De ce practicile oculte si astrologia in mod special sunt condamnate de Cuvantul lui Dumnezeu ? De ce nu poate exista nicio reconciliere intre credinta veritabila in Dumnezeu si orice practica oculta ?

Raspunsul este surprinzator de simplu: Pentru acelasi motiv pentru care adevarul nu poate tolera minciuna. Sunt notiuni ireconciliabile si care se anuleaza una pe alta. Nu ne putem imagina ca Tatal nostru ceresc ar putea privi ingaduitor spre copiii Sai care, in loc sa alerge la El pentru sfat si ajutor,  alearga la  surogatele oferite de diavol. Intre aceste surogate, astrologia ocupa un loc fruntas. In cartea sa „Un manual de ocultism”, astrologul Sefarial constata ca „arta astrologica este considerata a fi cheia stiintelor oculte

Mai mult decat atat, astrologia este strans legata de spiritism, desi aparent nu exista nicio legatura intre cele doua. Un fost astrolog face urmatoarea observatie: „Daca privim sincer la astrologie, incepem sa vedem ca adeptii acestui sistem – fara sa o stie – bat la usa prin care se stabileste comunicarea cu fiinte spirituale cunoscatoare, totusi inselatoare. In cele din urma, acea usa se deschide, si aceasta deschidere produce o schimbare infricosatoare in viata adeptului. El sau ea se maturizeaza in dexteritate intr-un mod inimaginabil: ca un medium al spiritelor.”

Marii astrologi recunosc faptul ca tainele astrologiei pot fi dobandite doar in urma unei indelungi pregatiri spirituale. Initierea in aceste taine este asemanatoare initierii in oricare alta forma de vrajitorie. Unii astrologi recunosc cu sinceritate ca sunt ghidati de diferite spirite si peste 70% dintre ei cred in reincarnare. Toti astrologii ”de calitate” sunt si mediumuri spiritiste, chiar daca nu sunt constienti ca ideile lor sunt inspirate de o alta entitate.

Pentru a ilustra puterea de sugestie a prezicerilor astrologice, iata doua istorisiri adevarate care ne vor ajuta sa intelegem de ce Dumnezeu este atat de categoric impotriva acestor practici.

Un tanar necasatorit consulta un astrolog care ii prezice ca se va casatori, dar prima sotie nu va fi cea destinata pentru el. Doar cea de-a doua sotie il va face cu adevarat fericit. Dupa un timp, tanarul se casatoreste cu o tanara care se dovedeste a fi o sotie buna, iubitoare si gospodina. Ea ii daruieste trei copii insa, dupa nasterea celui de-al treilea copil, barbatul divorteaza, cautand-o pe cea de-a doua sotie care trebuia sa-l faca fericit, potrivit prezicerilor astrologului. In cele din urma o gaseste, insa cea de-a doua sotie ii face viata mizerabila, fiind nevoit sa divorteze si de ea…

Iata cum o simpla prezicere a unui astrolog a ruinat viata a sase persoane: trei adulti si trei copii. Sa inmultim aceasta cifra cu milioanele de preziceri false si vom avea tabloul unui dezastru la scara planetara…

In al doilea caz, o femeie logodita cere sfatul unui astrolog in legatura cu viitoarea ei casnicie. Dupa ce ii face diagrama, astrologul ii prezice ca va rupe logodna si va ramanea necasatorita toata viata. Tanara ramane ingrozita…Isi iubeste logodnicul si nu concepe sa traiasca fara el. Gandul o urmareste atat de intens incat , in cele din urma, se hotaraste sa-si puna capat zilelor. In ziua hotarata, un prieten al logodnicului afla de acest plan macabru si o opreste de la gestul fatal. La indemnul lui, tanara cere sfatul unui pastor. Lucrand cu sufletul ei, pastorul reuseste sa o convinga sa renunte la gandul sinuciderii, predandu-si inima lui Christos. La putin timp, si logodnicul face acelasi pas… Astazi cei doi sunt casatoriti, au copii si sunt fericiti alaturi de Dumnezeu…

Ce s-ar fi intamplat cu viata ei daca Dumnezeu nu ar fi intervenit in ultima clipa , rupand vraja  unei simple preziceri facuta de un astrolog oarecare ? Oare cate vieti nu ar avea un alt curs si o alta calitate daca nu ar fi influentate de aceste preziceri false ?

Concluzii:

Cerul instelat este uimitor de frumos si ne indeamna la reflectie. Contemplandu-l, nu vedem nici trecutul, nici viitorul…Vedem insa cu siguranta urmele pasilor Creatorului . Stelele nu ne pot influenta viata, decat in masura in care noi credem ( cu naivitate ) lucrul acesta. Exista insa o singura “Stea” care ne poate influenta viata: “Eu, Iisus…sunt Luceafarul stralucitor de dimineata.” ( Apocalipsa 22, 16 up. ). Sa-i dam Lui intreaga noastra viata si atunci ea va fi luminata de stralucirea razelor adevarului Sau si va fi inacalzita de caldura iubirii Sale. Iar cand El va reveni in slava, dupa cum a promis, El Insusi ne va fi ghid  printre astre, constelatii si galaxii, in drumul spre casa cea vesnica pregatita de Tatal ceresc. In fata acestei frumoase si marete perspective, ce am putea spune altceva decat sa repetam rugaciunea finala a Apocalipsei:

“Amin ! Vino, Doamne, Iisuse ! “ ( Apocalipsa 22, 20 )

Lori Balogh


This entry was posted in Ocultism, paranormal and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Astrologia : Regina ocultismului – Va pasioneaza horoscopul ?

 1. Bartimeu says:

  Horoscopul

  Te-am cautat prin tot zodiacul,
  Ca si in carul cu fan…acul.
  Nu te-am gasit, acolo nu esti!
  Acolo sunt scrise niste…povesti!

  Par niste fabule surprinzatoare
  Cu animale mitologice bizare,
  Unde fiecare om este etichetat
  Si-n piele de animal imbracat.

  Si iata omenirea o vezi transformata,
  Intr-o gradina zoologica ciudata.
  Si nu mai suntem cei care am fost,
  Ni s-a gasit un alt chip si-un alt rost.

  Descoperim vocatii nestiute,
  Defecte, calitati nemaiavute,
  Vedem ca stim ce n-am stiut,
  Aflam c-avem ce n-am avut…

  Si, cea mai tare faza, in final,
  Ni se prescrie si cu ce-„animal”
  Ne potrivim, desigur,cel mai bine
  Spre a ne uni si in…destine.

  Iata dar, ce mare descoperire
  E horoscopul pentru omenire,
  Si de ce atat de multa lume
  Il venereaza si i se supune.

  Si,culmea, sunt si eu printre acei
  Ce i se-nchina vrei nu vrei
  Si tot crezand ce spune zodiacul,
  Merg hotarat ‘nainte ca si…racul.
  ………………………… ………………..
  Acum se naste-o mica ‘ntrebare:
  Cine sa fie „autorul” lui, oare?
  Si cu ce scop el o fi creat
  Horoscopul cel divinizat?

  Da, toate acestea au fost gandite
  De tatal minciunii, ca sa ne-alinte.
  Iar scopul este clar – invariabil:
  Sa credem in destinul implacabil.

  Caci el ma invata ca orice as face,
  Sunt prins ca intr-o carapace,
  Din care sunt sortit sa nu mai ies
  Asa ca altceva nu am de-ales.

  Si este si-o manevra subversiva,
  De a ne arunca intr-o deriva:
  Sa nu credem cumva in dezvoltare,
  Sau sa gandim la vreo schimbare.
  ………………………… ……………….
  Te-am cautat prin tot zodiacul,
  Ca si in carul cu fan…acul.
  Nu te-am gasit, acolo nu esti!
  Acolo sunt scrise niste…povesti…

  Tu nu poti incapea intr-un tipar
  Gandit de-un om, fie el carturar,
  Sau mag sau cititor in stele,
  Pentru ca tu esti plina de mistere,

  Deoarece ai fost creata ne pereche
  De CEL ce-A pus auzul in ureche,
  De CEL ce a sadit in noi Cuvantul,
  De CEL ce-A facut si cerul si pamantul,

  De CEL ce este Cale, Adevar si Viata,
  De CEL ce ne-a dat Legea ca povata,
  De CEL ce singur e Lumina lumii,
  De CEL ce e Izvoru-ntelepciunii.

  Si daca El a vrut cu nimeni sa nu semeni,
  Asa cum nu-s la fel nici chiar cei gemeni,
  Daca as zice ca te mai gasesc prin zodii,
  Ar insemna ca eu vorbesc…in dodii!

 2. Aurelia Viorica Rednic says:

  Este mnunata aceasta lucrare ,explicativa prin Cuvintul Lui Dumnezeu lasat in Biblie.Domnul sa va binecuvinteze!!

 3. eugen dutu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos sa fie in inima dumneavoastra, cititori ai acestui articol.
  Bazandu-ma pe Cuvantul Domnului din cartea lui Iov, inteleg ca e foarte posibil sa gasesti anumite lucruri privitoare la viitor, urmarind miscarea astrelor.
  INSA acelasi Cuvant interzice categoric orice incercare de a citi viitorul. Fie ea si in stele …
  Mai mult, este in puterea Domnului sa schimbe cursul evenimentelor, dupa voia Sa, indiferent ce indica astrele, caci El este Stapanul lor si nu invers.
  Daca astrele indicau tot ceea ce li se atribuie, atunci inseamna ca functia profetilor lui Israel era inutila.
  Or, Vechiul Testament vorbeste despre conflictele pe care Israel le-a avut cu diferitii vecini idolatri, care erau dotati cu oameni care se indeletniceau cu citirea viitorului in stele, care poate nu erau deloc sarlatani, ci de buna credinta, insa erau categoric NEASCULTATORI DE DUMNEZEU.
  Asa incat, atunci cand Israel era considerat neprihanit, indiferent de ceea ce spuneau stelele, Israel era biruitor.
  Cand Israel pacatuia insa, ceea ce indicau semnele, inclusiv cele in stele, se adeverea, vezi Ezechiel cap 21.
  Asa ca problema nu se pune cu astrologii care sunt sarlatani, ci cu cei de buna credinta.
  Caci regii idolatri din vechime nu erau prea ingaduitori cu sarlatanii, asa incat ii creditez, pe cei mai insemnati dintre ei – cel putin – , avand alaturi cititori in stele seriosi.
  Vezi reactia lui Nebucadnetar cand nu i se poate spune visul (Daniel 2).
  Vezi faraonul Egiptului din timpul celor 10 plagi si situatia in care s-a gasit dupa ce inteleptii si vrajitorii lui (ma gandesc ca intre intelepti erau si astrologi, caci astrologia este doar una din fatetele NEASCULTARII DE DUMNEZEU) transformasera si ei propriile toiege in serpi, apoi apa in sange, ba chiar au scos broaste din rau peste toata tara Egiptului.
  Numai ca de la episodul cu paduchii in colo au batut in retragere si au anuntat ca e vorba de „degetul lui Dumnezeu”.
  Cum ziceam, oameni de buna credinta, numai ca ascultatori de alt Domn decat Dumnezeul lui Israel.
  Asa incat, fiece om poate alege sa citeasca in stele viitorul, insa doar din pozitia de pacatos care duce la pierzare si pe altii.
  Si textele citate de Lori in conversatia cu dna Ela, arata limpede acest lucru.
  In oricare din traducerile Sfintelor Scripturi din limba romana.
  Si fiindca s-a discutat mai sus despre traducerea ortodoxa in cartea lui Iov, ca sa nu existe dubii atrag atentia ca BOR nu sustine si nu incurajeaza si nici nu tolereaza astrologia.
  Verificati pe net sau intrebati preotii, la biserica.

 4. Lori Balogh says:

  Nu stiu daca argumentele aduse ii vor convinge pe practicantii ocultismului, insa cu siguranta ca atunci cand Duhul lui Dumnezeu ii va trezi la realitate, isi vor aduce aminte de cele citite. M-as bucura sa stiu ca macar unii au fost ajutati sa scape din aceste amagiri.

 5. Alina says:

  Mana-n mana cu astrologia mai e si ghicitul in cafea, tarot etc. cu mare succes printre multi romani naivi si creduli.
  In Turcia acest ghicit in cafea este incredibil de uzitat, deja ridicat la nivel de arta.

 6. Alina says:

  Azi am citit acest articol. Foarte bun. Frate Lori Balogh, va felicit ca incercati sa-i treziti la realitate pe multi cu privire la aceasta mare capcana a diavolului.

  De mult am ajuns la concluzia ca astrologia este una dintre marile minciuni create de satana sa induca oamenii in eroare si sa cada prada acestui pacat. Din pacate in Romania am cunoscut oameni care in fiecare dimineata isi iau portia de horoscop. Niste minciuni infiitate. Ma mir cum pot fi oamenii atat de creduli.

  Astrologia este o uriciune in fata lui D-zeu.

 7. Lori Balogh says:

  Draga Ela, vad ca esti de neclintit in ale astrologiei, desi Biblia ne recomanda cu totul alte metode pentru a ne ajuta sa intelegem mersul lucrurilor.
  Te-ai aplecat vreodata asupra profetiilor din Daniel si Apocalipsa ? Te-au interesat vreodata semnele ( nu ale astrelor ! ) , ci cele lasate de Mantuitorul, pentru a putea cunoaste vremurile si mersul istoriei ( vezi Matei cap. 24 )? Cum te ajuta astrologia ta sa cunosti cat de aproape este momentul revenirii in slava a Domnului ? In predicile Mantuitorului nu se aminteste nimic despre astrologie, in schimb suntem indemnati sa fim atenti la semnele din lumea sociala, naturala si religioasa.
  Tu ne consideri pe noi, cei care Il credem pe Domnul pe cuvant, niste „analfabeti ai viitorului”, doar pentru ca nu suntem de acord cu voi, cei care vreti sa reinviati paganismul in plin mileniu trei. Babilonul antic, de unde ne vin multe practici oculte, intre care si astrologia, vrea sa reinvie in plina societate postmoderna. Din nefericire, esti un apologet al sau…Nu incerca sa impaci crestinismul cu practici pagane, caci in acest caz nu vei face lucrarea lui Dumnezeu, ci pe cea a altui „domn”.
  Te sfatuiesc cu toata dragostea ca atunci cand vrei sa cunosti un adevar, sa nu te opresti doar asupra unui singur pasaj biblic care iti convine. Una din regulile de bun simt ale hermeneuticii este aceea de a studia toate pasajele biblice referitoare la un anumit subiect, si doar dupa un studiu atent al tuturor textelor sa poti trage o concluzie. Mai concret, pentru a-ti sustine ideile, apelezi doar la textul din cartea lui Iov.
  Stiai ca aceasta carte este scrisa in versuri ? Stiai ca din versuri ( ca si din parabole, alegorii ), fie ele si biblice, nu poate fi stabilita o doctrina ? Cartea lui Iov este o carte poetica, deci plina de figuri de stil. De unde scoti tu din pasajul citat ( de o frumusete poetica deosebita ) argumentul ca astrologia este darul lui Dumnezeu pentru om ? Nu crezi ca este mult prea fortata interpretarea ta ? Faptul ca se vorbeste de semnele zodiacului, de Orion sau Carul Mare, nu inseamna nicidecum ca suntem indemnati de Dumnezeu sa ne cautam cararile vietii prin cine stie ce harti ceresti. Un om care si-a inteles locul si rolul in Creatia divina nu va apela la astfel de mijloace, ci Il va cauta pe Creatorul sau pe caile Revelatiei lasate de El: viata lui Iisus, rugaciunea, studiul Bibliei, calauzirea Duhului Sfant, constiinta, natura… Stiu, ne consideri pe noi, cei care credem in revelatia Scripturii, niste „analfabeti ai viitorului”, niste ignoranti. Nu uita ca „toti suntem niste ignoranti, insa in domenii diferite” ( Konrad Adenauer ). Prefer insa sa fiu ignorant in cele pe care Dumnezeu le considera rele sau nefolositoare, indiferent de eticheta pe care o lipesti tu sau altcineva deasupra numelui meu.
  Inchei aici acest dialog, devenit inutil, si te rog sa nu mai postezi niciun comentariu, caci nu va mai fi acceptat. Am o multime de alte lucruri mai bune de facut decat sa continui acest dialog. Ma voi ruga totusi Domnului pentru tine, ca sa-ti deschida ochii asupra subiectului si sa intelegi voia Lui pentru tine si viata ta.

 8. Ela says:

  La fragmentul pe care tu l-ai dat, lasa-ma sa am replica mea extrasa din gura Domnului catre Iov:
  „31 Poţi tu să legi cataramele Pleiadelor sau să deznozi lanţurile Orionului?
  32 Poţi tu să scoţi la vreme cununa Zodiacului şi vei fi tu cârmaci Carului Mare şi stelelor lui?
  33 Cunoşti tu legile cerului şi poţi tu să faci să fie pe pământ ceea ce este scris în ele?”
  Pentru mine e foarte clar ca Domnul le face sa fie „precum in Cer asa si pe pamant”. (intr-un alt sens).

  Mai am punctual cateva lucruri de zis:
  1. M-am saturat de atatia atat-cunoscatori ai corectei interpretari scripturale.
  2. Imi pare rau ca dai lui „ocult” un sens peiorativ si asta vine inca odata sa-ti dea pe fata mintea plina de prejudecati si preconceptii. Draga mea Lori, un sinonim al lui „ocult” este si „tainic”. Iar asta se gaseste din plin la opera lui Dumnezeu mai ales cand la ea se uita oamenii… cu mintea marginita si incapabili.
  3. Ti-am mai spus ca nu suntem modelati de astri si ca arata o predispozitie si ti-am mai spus ca astrologia NU calca LIBERUL ARBITRU in picioare si ca iti revine responsabilitatea alegerii. Si daca spun asta unui om care reuseste sa priceapa limba romana, ar trebui sa nu mai aud, iarasi, aceasta enormitate: „Unde ar mai fi responsabilitatea noastra,”. Pt ca ea este, liberul arbitru este pastrat. Mai citeste o data inainte sa revii obsesiv la o idee de care tii cu dintii in ciuda dovezilor si explicatiilor care ti se aduc tie, un necunoscator al astrologiei, de catre un cunoscator al ei. Bine?
  4. „Eu nu-L cunosc asa” – tu nu-l cunosti defel. E intreaga opera maiastra sa-L cunosti pe Dumnezeu, draga Lori. E desavarsirea intreaga, e mantuirea dupa care se tanjeste. Mai citeste o data rugaciunea Domnului din gradina Ghetsimani. Inca o data, nu numai ca nu-L cunosti asa, mai rau, nu-L cunosti deloc. Ai doar mintea paralizata de dogme bisericesti ci crezi ca asta te duce mai aproape de El si mai credincioasa. Dar mersul la biserica si cunoscutul dogmelor nu te face mai credincios, precum nici statul in garaj nu te face masina.
  Fa un efort totusi sa vrei sa Il cunosti si sa Il intelegi pentru ca astfel vei afla ca El ne-a indemnat sa ne uitam la roade ca sa intelegem daca e bun ceea ce folosim. Si daca eu ti-am zis ca daca esti un astrolog cu pricepere si nu scoti bani din asta ci iti pui priceperea ca sa ii ajuti pe altii si chiar reusesti sa o faci, ce vezi mizer in toata chestia asta? De unde ti-a venit priceperea si ajutorul dat altuia? De la satan? Nu draga mea, ca satan nu asta vrea sa faci… Si da, Domnul are multiple mijloace prin a oferi ajutorul lui oamenilor. Asta e unul din ele. Pentru ca daca ai ajuns sa faci un bine (si totusi tie nu ti-a iesit nimic si n-ai avut niciun profit ci ai facut-o exclusiv pt celalalt), apoi trebuie sa stii ca binele nu vine decat dintr-o directie.
  Inca o data: m-am saturat de minti inguste si atat-cunoscatori ai „corectei” interpretari scripturale preluate de fapt din gura in gura din negura veacurilor.
  Mai dati-va drumul si la minte si mai invatati sa ganditi si pe capul vostru ca sa intelegeti cum stau lucrurile, pt ca adevaratii analfabeti ai viitorului nu vor fi cei care nu vor sti sa citeasca ci aceia care nu vor sti sa inteleaga.
  Cu mare drag,
  Ela. :)

 9. Lori Balogh says:

  „Tu te-ai obosit întrebând pe atâtia sfãtuitori! Sã iasã la ivealã si sã te izbãveascã acei care mãsoarã cerul si iscodesc stelele; care în fiecare lunã nouã spun ceea ce se va întâmpla.
  Iatã-i ca pleava pe care o mistuie focul, asa vor ajunge ei si de puterea flãcãrilor viata lor nu vor putea s-o scape cãci nu va fi jeratic la care sã se încãlzeascã, nici vatrã ca sã stea dinaintea ei.
  Asa se va întâmpla cu aceia pe care te-ai ostenit sã-i întrebi si cu care ai fãcut negot din vremea tineretii tale. Fiecare va pleca la ale sale si nimeni nu va fi sã te scape”.
  Isaia 47, 13-15 , Traducerea sinodala a Bibliei
  Pentru mine, draga Ela, este foarte clar cine se afla la originea acestui dar ocult. Si pentru ca stiu, nu am nevoie de el. Poate ca intr-o zi Domnul iiti va lumina inima si vei intelege sensul celor scrise de mine aici. Dumnezeul Bibliei nu face astfel de „daruri”. Eu nu-L cunosc asa… Cand El vrea sa descopere ceva omului are alte numeroase mijloace, in niciun caz metode oculte. Daca destinul nostru ar depinde de niste corpuri ceresti, ma intreb de ce ne va mai judeca Dumnezeu pe noi, oamenii. Unde ar mai fi responsabilitatea noastra, daca viata ne-ar fi modelata de astri ceresti ?
  Inchei aici acest dialog , devenit inutil pentru moment. Eu raman la cele descoperite in Cuvantul lui Dumnezeu… Tu esti libera sa ramai la propriile tale optiuni…

 10. Ela says:

  Draga Lori, imi pare nespus de rau ca ai perceput interventia mea ca pe o ironie… nu am vrut, de fapt, sa te ironizez. Consider doar ca faci niste nedreptati si ma irit destul de usor in fata lor, mai ales ca astrologia imi este foarte draga si cunosc detalii despre ea, din cate se pare, mai bine decat tine. Si, evident, nu ma pot abtine cand vad ce erori faci…
  Pentru cititorii de aici trebuie sa mai existe si celalalt punct de vedere, pentru ca sustii doar ce-ti convine si manipuland informatia de asa natura incat sa para ca este ceea ce prin prejudecata consideri ca este si cand iti arat si altceva, care este expus cat se poate de CLAR te faci ca nu-i asa sau imi spui ca aleg eu cine stie ce variante.
  Asta e biblia mea, eu sunt in mod oficial crestin-ortodoxa si in biblia mea asa sunt prezentate lucrurile, dupa cum ti le-am spus. Am luat si alte versete pe care le-ai dat si in toate cazurile, la mine in Biblie, nu exista expresia de „cititori in stele” ci in locul lor apare „prezicatori”. Pe cand in paragraful dat de mine din Iov, sunt sigura ca si in traducerea ta se exprima cat se poate de clar despre „zodiac” – explicit rostit – si despre faptul ca Dumnezeu insusi a facut in asa fel incat sa se oglindeasca in cer ceea ce este pe pamant. Asta scurt, fara niciun dubiu si variatie de traduceri (asa cum se intampla cu exemplele tale).
  Ce zici, se contrazice Dumnezeu de la o partea la alta sau in traducerea ta ar trebui sa inlocuim „cititorii in stele” cu „prezicatorii” ca sa ii oferim Domnului consecventa?! :)

  Apoi, ce ar trebui sa mai stii este ca astrologia nu e prezicere, nu e ghiceala, nu e ghioc, nu e vrajitorie. E adevarat ca exista o ramura a astrologiei care se numeste astrologie previzionala in care se pot anticipa niste predispozitii catre o anumita directie a mersului lucrurilor dar nicidecum nu-i poti spune omului „asa se va intampla sigur!”. Pentru ca asa ceva NU SE POATE! Pentru ca astfel calci in picioare peste un dar pe care Domnul l-a dat omului de tot randul: liberul arbitru si posibilitatea de decizie. Ca daca tu esti nativ mai introvertita si ai posibilitatea sa alegi, la un moment dat, intre o casa la tara, mai retrasa, un trai mai aproape de natura si una la oras, mai mondena, mai pt socializare si galagie si mergi la astrolog si dintr-una intr-alta el vede ca o sa iti schimbi locuinta, dau un exemplu, e neinspirat oarecum, dar ca sa intelegi cam cum pune problema astrologul, iti va spune ca ai sanse mari sa te muti undeva la tara. Nu-ti poate spune cu siguranta, pentru ca tu ai de ales si acces liber in ambele directii. Cum poate el sa decida ceva ce numai TU poti decide? El doar vede ca asta e predispozitia ta, si catre asta ai sanse mai mari sa tinzi, si e posibil chiar acolo sa alegi sa mergi pt ca rezoneaza mai mult cu fiinta ta, dar ai fi putut oricand sa alegi orasul, nu te-a tinut nimeni, nu te-a impiedicat nimeni. Deci el nu a facut o prezicere: vezi ca te vei muta acolo! Sigur! Nu, el spune ca mai degraba te vei duce acolo la cum arata cerul tau… Nu poti fi sigur 100% de nimic cand depinzi de decizia omului, dar predispozitiile exista. Asta e la astrologia previzionala… nu e nicio vrajitorie si ghicitorie…

  In alta ordine de idei, in exemplele pe care le-ai dat, astrologul nu isi avea rostul: visele sunt vise si astrologia e astrologie si nu se ocupa cu talmacitul viselor. (si crede-ma, EU stiu foarte bine ce spun aici pt ca am partea mea de experienta cu ambele). Astrologia primordiala este astrologia natala. Aceea in care astrologul vede cerul nasterii unui om si-i poate prevede niste predispozitii in anumite sectoare de viata. Iti pot spune un detaliu prin care poti cunoaste despre o persoana, daca, de exemplu, e introvertita sau extrovertita chiar fara sa o cunosti sau sa stai de vorba cu ea sau ce sectoare de viata sunt mai importante pt persoana in cauza (uneori de cand ii deschizi harta stii despre ce are sa te intrebe, atat de tare poti vedea ce o intereseaza). Chiar daca e doar o predispozitie aratata de cer, pare a fi mai degraba o certitudine, si fara sa ii spuna cineva sau sa o influenteze. Mie mi-a iesit de fiecare data.

  „Paradoxul lumii noastre consta in faptul ca… desi ea are la baza o teorie falsa din punct de vedere stiintific, ea devine din ce in ce mai populara” – sper ca ai inteles ca ai inteles deformat astrologia si bazele ei. Ti-am zis ca primordiul astrologiei e astrologia natala – natal vine de la nastere, dar cred ca stii asta!Deci,nu ne-am nascut pe soare, nu ne intocmim harti pe sistem heliocentric. Indreapta-ti imaginea deformata si nu vei mai vedea absurditatile pe care le vezi in astrologie.

  „Testele si verificarile facute de oameni de stiinta cu privire la prezicerile astrologilor ( “cititori in stele” ) au demonstrat ca acestea reprezinta o uriasa minciuna.” – te rog sa iti sustii vorbele cu dovezi ca sa nu ajungi sa spui tu o uriasa minciuna. :)

  „As spune ca cei mai multi din cei care acuza astrologia au dreptate. Ei cred ca astrologii sunt sarlatani in proportie de 100%, dar eu as reduce procentul la 90%.” – respectivul avea dreptate. Dar vezi, el cel putin admite ca 10% dintre astrologi NU sunt sarlatani.Tu admiti? :) Pentru ca asa este, Lori, poate chiar mai putin de 10% dintre cei care se autointituleaza astrologi, sunt cu adevarat astrologi. Si adevaratii astrologi nu scriu horoscoape la sfarsitul ziarelor si revistelor, asa cum facea si Andreea Marin la inceputurile ei de jurnalista fara sa fi studiat un rand de astrologie, si adevaratii astrologi nici nu taie chitante prin cabinete de astrologie. Adevaratii astrologi sunt aceia care isi pun intreaga cunoastere pe care au dobandit-o in dar, pentru a da in dar mai departe spre binele si ajutorul celuilalt. Pt ca stii tu, ce primesti in dar, in dar sa dai… iar daca esti un astrolog cu pricepere este pentru ca ai primit un dar si daca stii ca fara Cel ce ti-a dat darul nu ai fi putut sa faci nimic din ce faci acolo, atunci nu tai chitante si nu faci bani din asta… ci devii unealta Aceluia mai presus de tine care prin tine a vrut sa-si arate iubirea pt ceilalti si sa le vina lor in ajutor (inca o data, nu spre ajutorul buzunarului propriu).
  Ca este o practica oculta, este, si din pacate multa lume asociaza ocultismul cu vrajitoria. Adevarul este ca ocult inseamna ascuns,stii?Si iata ca tu, de exemplu, n-ai putut sa afli nici macar ce NU este ascuns despre astrologie si-ai spus o gramada de enormitati despre ea, asa, gratuit. Trebuie sa stii, draga Lori, ca este cu atat mai greu sa ajungi la adevarata ei esenta si sa intelegi atatea lucruri dintr-o roata cu simboluri, glife si hatisul de linii intersectate de pe acolo… e suficient de ascunsa in spatele acestor elemente incat nu oricine sa ajunga la ele. Isi merite numele de regina a artelor oculte. Plus ca anume cunoasterea bazei teoretice nu iti asigura automat un statut de astrolog, iti trebuie o mare finete si pricepere, inspiratie si fler de asamblare a informatiilor cu care esti bombardat cand vezi glifele, si astea toate, draga Lori, sunt un dar… te las sa ghicesti de la Cine. :)

 11. Lori Balogh says:

  Am inteles ironia din raspunsul tau, insa mai fac o incercare, spunandu-ti ca nu biserica a facut din astrologie un tabu, ci Insusi Domnul cu care sustii ca ai o relatie perfecta ( !? ). Cand vrei sa afli adevarul cu privire la un anumit subiect, una din regulile de bun simt ale interpretarii Bibliei este studiul tuturor textelor care se refera la acel subiect, nu doar acele care ne convin. Ai citat din Iov si ai ales traducerea care se potriveste cel mai bine cu vederile tale. Ai citit vreodata si Deuteronom 18: 10-14 ?
  “Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau sau pe fiica sa prin foc , nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele,de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului…Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori, dar tie Domnul Dumnezeul tau nu-ti ingaduie lucrul acesta.”
  Dar Isaia 8,19 ?
  “Daca vi se zice insa:”Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc”, raspundeti: “Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau ? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii ?”
  Dar Isaia 47,13 ?
  “Te-ai obosit tot intreband. Sa se scoale dar si sa te scape cei ce impart cerul, care pandesc stelele, care vestesc, dupa lunile noi, ce are sa ti se intample.”
  Si mai sunt si alte texte care ne arata ca Domnul Bibliei ( nu biserica ! ) interzice aceasta practica oculta.
  Ideea ca destinul omului e stabilit dinainte de Dumnezeu si „scris” in astre ( o idee straina de Biblie ! ) are implicatii profunde si pune serios sub semnul intrebarii caracterul lui Dumnezeu. Nu e locul acum si aici sa dezvolt acest subiect, totusi, daca vrei o lamurire in acest sens, iti stau la dispozitie.

 12. Ela says:

  Serios? Nu ma impiedica cu absolut nimic astrologia in relatia mea cu Dumnezeu si chiar avem o relatie foarte apropiata, oho, prieteni ca noi doi nu-s multi… :)
  Insa, tocmai pt ca stiu ca astrologia e o chestiune tabu inventata de Biserica si nu stiu in baza a ce caci Biblia are referiri clare la faptul ca Dumnezeu aseaza lucrurile pe cer exact in asa fel incat sa stea scris in ele ce este pe pamant, te-as ruga sa citesti cu atentie, daca tot zici ca ai citit (probabil nu suficient de atent), mai citeste o data cu atentie Cartea lui Iov a Vechiului Testament, capitolul 38 de la versetul 31 la 33. Eu am traducerea Bibliei ortodoxe si la mine scrie astfel, unde Dumnezeu se destainuie din norii cerului si Insusi da invatatura, adresandu-se lui Iov:
  ” 31 Poţi tu să legi cataramele Pleiadelor sau să deznozi lanţurile Orionului?
  32 Poţi tu să scoţi la vreme cununa Zodiacului şi vei fi tu cârmaci Carului Mare şi stelelor lui?
  33 Cunoşti tu legile cerului şi poţi tu să faci să fie pe pământ ceea ce este scris în ele?”

  Pam-pam! Ia te uita! :) Ce sa vezi, Dumnezeu insusi spune ca el a facut in asa fel inca sa fie pe pamant ceea ce este scris in stele… de unde o fi aparut tabuul asta si de ce o fi inventat Biserica asemenea enormitati de interzicere de catre Dumnezeu cand iata ca El recunoaste ca a facut sa fie astfel!
  Nu vreau sa ma bat cu pumnii in piept, dar vreau sa stii atat: nimic nu-mi poate periclita frumoasa relatie dintre mine si Domnul, nici macar astrologia… :)
  Nu stii suficiente lucruri despre ea si este unfair sa o denigrezi asa, degeaba…

 13. Lori Balogh says:

  Nu stiu daca, pe langa astrologie, mai citesti, din cand in cand, si Biblia. Daca ai citi-o cu atentie, ai intelege ca lui Dumnezeu nu-I place o asemenea ocupatie. Eu prefer sa raman la parerea Lui despre astrologie, refuzand parerile omenesti. Viitorul este monopolul Divinitatii si nu al omului. Cand Dumnezeu vrea sa descopere ceva omului, se foloseste de profetie, nu de metode oculte. Si cand El face lucrul acesta, o face nu pentru a satisface curiozitatea noastra, ci pentru a ne ajuta sa ne pregatim pentru intalnirea cu El. Asa ca te sfatuiesc cu toata dragostea sa renunti cat mai repede la aceaste preocupari interzise de Cel care ne-a creat si rascumparat cu un pret atat de mare: jertfa Domnului Iisus Christos.

 14. Ela says:

  Nu am stat sa citesc tot articolul ca nu am timp acum dar voi reveni cu citirea lui integrala. Insa din primele randuri, de la punctul 1) am vazut niste erori. Hai sa te intreb un lucru: de unde studiezi astrologia? De pe soare sau de pe pamant? Ca rezultatul sa fie valabil pentru o entitate nascuta pe pamant este necesar ca analiza sa fie facuta de pe locul unde acesta s-a nascut. Daca traiam pe soare, fii sigura ca intocmeam o harta pe sistem heliocentric unde Pamantul era una din planete care se invartesc in jurul lui. Daca traiam pe Saturn fii sigura ca intocmeam o harta cu ceea ce se vede de pe saturn unde restul sistemului se invarte in jurul lui, ca asa se percep de pe saturn lucrurile. Important este cum percepi, cum te influenteaza ceea ce este in jurul tau si ceea ce se intampla in jurul tau. De-aia nici nu vor iesi hartile la fel si nici interpretarile nu vor fi la fel pt 2 oameni nascuti in acelasi moment unul in Europa si unul in Australia. Pt ca ce se vede in jur difera… si tot ce se vede in jur influenteaza: de la vremea de afara si persoanele din jur pana la…aspectul cerului. Difera cu totul de la persoana la persoana. Nu stiu cum ai intocmi in imaginatia ta o harta a unui om de pe Pamant pe sistem heliocentric, cum faci coordonatele? Cum iti asezi casele? Ai facut vreodata o harta astrologica? :) Cred ca nu…
  Deci cum ai fi putut construi ceva real, peste ceva fals: anume ca eu m-am nascut pe soare si in functie de acest lucru sa faci predictiile?! :) E atat de absurd ce spui…

  „Si inca ceva important: De ce se tine cont in lumea astrologiei doar de “influentele” a catorva astre, cand doar in galaxia noastra ( Calea Lactee ) sunt aproximativ 150 miliarde de stele ” – pentru ca ne raportam la ce se vede. Cu cat sunt mai indepartate corpurile pe care le bagam in ecuatie, cu atat influenta lor e mai slaba sau are nevoie de circumstante deosebite (doar anumite aspecte, la grade foarte stranse etc). Cu cat sunt mai aproape, cu atat influenta lor este mai marcanta si mai perceptibila. Sau de maree n-am auzit? Sau de ciclul menstrual nu am auzit (28 zile cat tine si ciclul lunar), sau de stari de agitatie marcata la luna plina n-am auzit (de cate cazuri de acte agresive sau crime comise la luna plina, insomnii si altele), nu? Nu se leaga? Nu le-ai legat niciodata? Influenta lunii o simti cel mai tare pt ca e cel mai aproape. Si da,si in astrologie , cauta si-ai sa vezi, Luna influenteaza fertilitatea si maternitatea, starea lichidelor din organism (si nu numai, dupa cate vezi, ci si lichidele planetei), starile emotionale… vezi legaturile? E un domeniu empiric: s-a emis ipoteza, s-a demonstrat ipoteza. Luna a fost prima remarcata pt ca e cea mai apropiata. Dar daca admiti ca Luna te influenteaza atat de evident, de scurta durata si imediat(ca se misca repede), ia in calcul ca si alte corpuri ale sistemului solar, cel putin, te pot influenta, poate nu la fel de evident pt tine, dar te pot influenta… cu cat sunt mai departe de Pamant (locul in care esti TU) cu atat mai slaba e puterea de influenta la nivel personal (TU) si mai greu de perceput, pt ca se subtilizeaza… devine din ce in ce mai difuza si cu rezultate remarcate dupa mai mare interval de timp (pt ca trec greu prin fata ochilor tai cae privesc spre cer, aproape ca nici nu-ti dai seama ca se misca de la o seara la alta, dar daca te uiti brusc dupa mai mult timp o vezi ca s-a miscat, planeta indepartata, un Uranus, un Neptun sa zicem… asa e si cu influenta, nici nu iti dai seama ca te influenteaza pe loc, dar daca te uiti brusc dupa cativa ani, remarci efectul.
  Ma opresc aici ca n-am citit tot articolul, dar pune mana si citeste mai cu seriozitate despre astrologie si intereseaza-te cum se intocmesc hartile, de ce parametri depinde organizarea unei harti si cum a luat nastere aceast arta (daca nu vrei s-o numesti stiinta). :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.