Daniel cap. 2 – Visul lui Nebucadnetar : ABC-ul profetiei

Visul lui Nebucadnetar – ABC-ul profetiei

-Capitolul 2-

Se relateaza despre Adolf Hitler ca, pe cand era student la Viena, a stat in gazda la o crestina adventista de ziua a saptea. In casa femeii se tineau regulat ore de studiu si rugaciune, in care se studia Cartea lui Daniel. Hitler nu lua parte la aceste intalniri, insa, intr-o zi, venind acasa, a gasit pe masa cateva notite si scheme profetice ale gazdei, legate de visul lui Nebucadnetar din cap. 2 al cartii.

Uitandu-se peste aceste notite, Hitler a devenit curios si a abordat-o pe gazda cu privire la acest subiect. A urmat o discutie indelungata in care gazda a incercat sa-i explice semnificatiile simbolurilor din visul lui Nebucadnetar.

Profetia l-a pus pe ganduri pe Hitler, insa ceva nu i-a convenit in derularea evenimentelor, asa cum le-a descoperit Dumnezeu- viitorul Europei. Hitler nu putea concepe o Europa divizata, asa cum prevedea profetia lui Daniel, fapt care l-a determinat sa se razvrateasca impotriva vointei divine si sa-si formeze propria viziune cu privire la viitorul Europei.

Mai tarziu, Hitler a intrat in politica, iar atunci cand partidul sau a ajuns la putere, iar el a fost desemnat drept liderul natiunii germane, a inceput sa-si puna in aplicare propriul lui vis cu privire la o Europa unita.

Ce a iesit din aceasta razvratire a omului fata de vointa lui Dumnezeu stim cu totii: cel de-al doilea razboi mondial, cu cele peste 50 milioane de victime si cu multimea ororilor pe care le-a adus. Nici azi, dupa atatea decenii scurse de la incheierea acestui razboi, omenirea nu este complet vindecata de ranile provocate de acesta.

Astazi, liderii Europei sunt cuprinsi din nou de euforia unei Europe unite. “Statele Unite ale Europei” sunt visul multora dintre ei. Se fac eforturi uriase in acest sens, se tin conferinte, se fac planuri, se intensifica relatiile diplomatice pentru ca Europa sa nu mai fie divizata. O Europa fara granite, avand aceeasi moneda, condusa de un singur guvern, avand aceeasi constitutie, avand o singura armata, o economie unificata, o religie comuna. Iata visul de aur al liderilor de azi.

Dupa esecul lui Carol cel Mare de a unifica Europa, dupa cel al lui Napoleon si Hitler, vor reusi oare liderii de azi ai Europei sa implineasca visul unificarii?

Profetia din Daniel cap. 2 ne da un raspuns clar: Lucrul acesta nu se va intampla niciodata.

Profetia din cap. 2 al Cartii lui Daniel este de fapt ABC-ul profetiei biblice. Este cea mai simpla profetie, cea mai lesne de inteles, dar si cea mai cuprinzatoare, intinzandu-se pe o perioada de mai mult de 2500 ani, din vremea lui Daniel si pana la revenirea in slava a Mantuitorului.

Visul lui Nebucadnetar a fost ocazia folosita de Dumnezeu pentru a-l aseza pe Daniel in rolul sau de lumina a neamurilor. Cu ajutorul acestuia, Daniel a fost adus pe scena luptei dintre bine si rau, misiunea lui fiind aceea de a-L descoperi pe Dumnezeul cel viu si adevarat.

Visul si talcuirea lui sunt surprinzatoare. Nebucadnetar nu vede in visul sau lucruri sau fiinte in miscare. El vede doar un chip urias de om, alcatuit din mai multe metale, dar care se prabuseste in momentul in care o piatra desprinsa fara interventie omeneasca il loveste la picioare. Chipul devine praf si pulbere, in timp ce piatra care l-a lovit se transforma intr-un munte care umple tot pamantul. Doar cateva secunde, cat a durat derularea acestui vis, au fost suficiente ca imparatul sa nu mai doarma pana dimineata.

Daniel 2, 31-35: Cateva trasaturi ale chipului din visul lui Nebucadnetar:

1. Era un chip de om. Nu era chipul unui animal, ci al unui om. Lucrul acesta ne sugereaza ca visul este legat de soarta omenirii. De fapt, este vorba de istoria  omenirii, incepand cu domnia lui Nebucadnetar si intinzandu-se pana la sfarsitul lumii.

2. Chipul omenesc era foarte mare. Acest amanunt , adaugat celui anterior, ne sugereaza ca istoria, pe care o simbolizeaza chipul  din vis, nu este una de cateva decenii sau secole, ci una milenara. Peste 2500 ani de istorie se regasesc in simbolul uriasului chip omenesc din visul lui Nebucadnetar.

3. Stralucirea chipului era nemaipomenita, amanunt ce face aluzie la civilizatieasi cultura umana.

4. Chipul statea in picioare. Pozitia arata spre o atitudine de incredere in sine, in fortele proprii, precum si un anumit spirit de independenta.

5. Infatisarea chipului era infricosata. In ciuda stralucirii civilizatiei si culturii umane, istoria omenirii nu este altceva decat o istorie a pacatului. Pacatul este cel care face ca trasaturile acestui chip stralucitor sa fie aspre, crude si infricosatoare. Este o aluzie la violenta care a caracterizat istoria omenirii,de la prima crima-uciderea neprihanitului Abel- pana la razboiul final de la Armaghedon. O istorie a razboaielor, revolutiilor, rascoalelor, atentatelor, revoltelor, grevelor, loviturilor de stat …O istorie a violentei cu toate formele ei.

6. Scaderea valorii metalelor de la cap spre picioare. Capul este de aur, urmeaza argintul, apoi bronzul, fierul si, in final, fier amestecat cu lut. ( Daniel 2, 32- 33 ) Acest amanunt ne sugereaza o scadere a valorii, a bogatiei si stralucirii imperiilor care s-au perindat pe scena istoriei.

7. Cresterea duritatii metalelor. De la aurul moale si maleabil, se ajunge la fierul dur. Pe masura ce istoria omenirii se deruleaza, inima omeneasca se impietreste si creste rezistenta vointei omului pacatos fata de vointa lui Dumnezeu. Lucrul acesta s-a resimtit si in caracterul imperiilor care s-au succedat, ele fiind din ce in ce mai dure in felul in care s-au raportat la fiinta umana si drepturile acesteia. Imperiul Roman, despre care se spune ca a stapanit lumea cu o mana “de fier”, a fost cel mai dur dintre cele patru imperii amintite in profetia din Daniel cap. 2.

8. Chipul urias se sprijineste pe picioare de lut. Oricat de stralucitoare ar fi civilizatia umana, ea se sprijina pe picioare de lut. In zadar chipul are capul de aur, bratele de argint, coapsele de arama si picioarele de fier, daca totul se sprijina pe lut. Un lant nu poate fi mai tare decat cea mai slaba veriga a sa. Acest amanunt este deosebit de interesant, caci el ne sugereaza cat de vulnerabila este omenirea, cat de repede se poate sfarsi totul.

Privind la chipul acesta impresionant, care reda in cateva trasaturi istoria milenara a omenirii, nu putem decat sa le dam dreptate latinilor care spuneau: “Sic transit gloria mundi”.( Asa trece gloria lumii ).

Daniel 2, 36- 45:Talcuirea visului

Este de admirat tanarul Daniel, pentru comportamentul demn si plin de un curaj sfant, pe care-l are in fata celui mai puternic om al timpului sau. Daniel nu se sfieste sa-i reaminteasca imparatului Nebucadnetar ca daca e bogat, daca are putere si slava, acestea se datoresc lui Dumnezeu care i le-a dat.

Daniel 2,37-38: Prima imparatie universala- Imperiul Babilonian ( 605-538 i.Hr. ) “Tu esti capul de aur”, ii spune tanarul rob evreu marelui imparat. Desi Daniel i se adreseaza direct lui Nebucadnetar, trebuie sa intelegem ca, de fapt, imparatia pe care o conducea acesta era capul de aur. Imperiul Neobabilonian fusese intemeiat de Nabopolasar, tatal lui Nebucadnetar, in anul 625 i.Hr. si a disparut, fiind inglobat in Imperiul Medo- Persan, in anul 538 i.Hr.

Desi au domnit mai multi imparati peste Babilon, cel mai important, cu cele mai mari realizari si care a domnit cel mai mult ( 43 ani ) a fost Nebucadnetar. Sub domnia lui, imperiul a cunoscut o adevarata inflorire:

– Babilonul a devenit o cetate inexpugnabila ( de necucerit ). Zidurile erau atat de groase incat pe ele puteau circula care trase de cai. In exteriorul zidurilor se afla un uris sant plin cu apa, care asigura, pe langa grosimea zidurilor, o protectie suplimentara.

– In cetate se aflau numeroase temple ale zeitatilor babiloniene, dintre care se putea remarca templul Esagila, inchinat lui Marduk, principala zeitate. In acest templu erau depozitate bogatiile popoarelor cucerite, intre care se gaseau si cele 5669 de piese de aur luate din Templul din Ierusalim.

– Cele doua palate regale impunatoare erau legate intre ele printr-un tunel care trecea pe sub Eufrat. Deasupra Eufratului, babilonienii au construit un pod lung de 900 metri si inalt de 30 metri.

– Tot in Babilon se gaseau, dupa unii istorici, gradinile suspendate ale Semiramidei, considerate una din cele sapte minuni nale lumii antice. ( Alti cercetatori sustin ca aceste gradini suspendate s-ar fi aflat in Asiria, nu in Babilon )

O observatie: Multe din informatiile pe care le avem despre gloria Babilonului le avem de la istoricul grec Herodot. Se pare insa ca lui Herodot ii placea sa exagereze dimensiunile. Dar chiar daca zidurile Babilonului nu erau atat de mari cum relateaza Herodot, totusi Biblia vorbeste despre “zidurile cele largi” si de “ portile cele inalte” ale Babilonului. Ieremia 51, 58

De acemenea, se spune ca proviziile de hrana ale Babilonului erau atat de mari incat ar fi ajuns pentru un eventual asediu pe o perioada de 40 ani. Se povesteste ca atunci cand Cirus a inceput asediul Babilonului, soldatii babilonieni aruncau cu alimente in armatele persane, in semn de dispret si considerandu-se stapani pe situatie.

Semnificatia afirmatiei “Tu esti capul de aur”: Capul este sediul creierului, al centrului de comanda al intregului corp. Din punctul acesta de vedere, asemanarea Babilonului cu un cap de aur este perfect justificata. Babilonul a fost “capul” care a transmis principiile sale imperiilor care i-au urmat, ele regasindu-se pana in zilele noastre, in natiunile Europei moderne.

Care sunt acele principii venite din Babilonul antic, pe care le regasim astazi, dupa mai bine de 2500 ani?

– Ocultismul, sub toate formele sale, isi are originea in anticul Babilon. Paradoxal, el patrunde astazi din ce in ce mai adanc in lumea supercivilizata a Occidentului, fara a ocoli Europa de Est.

– Astrologia, considerata “regina ocultismului”, este din ce in ce mai prezenta in presa scrisa sau vorbita. Aproape ca nu exista ziar sau post de televiziune care sa nu apeleze la astrograme si horoscoape ca la un mijloc cat se poate de firesc de a afla ceva despre viitor. Astrologia ( cititul in stele ) isi are de asemenea originea in anticul Babilon.

– Inchinarea la soare isi are si ea originea in Babilonul de altadata.

– Spiritul de persecutie a poporului lui Dumnezeu a pornit tot din Babilon, extizandu-se in toate imperiile, pana in zilelel noastre.

Babilonul a cazut demult, ruinele sale din Irak fiind marturie pentru aceasta. Principiile sale insa, au ramas, transmise de la un imperiu la altul, pana in zilele noastre.

Daniel 2, 39pp.: A doua imparatie universala- Imperiul Medo- Persan ( 538- 331 i.Hr. )

Profetia spune ca aceasta a doua imparatie urma sa fie mai neinsemnata decat Babilonul. Istoria consemneaza ca imperiul care i-a urmat Babilonului a fost Medo- Persia. In ce privinta Imperiul Medo- Persan a fost mai neinsemnat decat Imperiul Babilonian?

– Ca intindere, Imperiul Medo- Persan a fost mai intins decat Babilonul. Chiar simbolistica visului lui Nebucadnetar ne indica acest lucru: mainile si pieptul , prin care este simbolizata a doua imparatie universala, sunt mai mari decat capul.

– Ca durata a existentei lor, de asemenea exista deosebiri: In timp ce Imperiul Babilonian a durat mai putin de un secol, cel Medo- Persan s-a intins pe durata a doua secole.

Atunci , din ce punct de vedere acest al doilea imperiu este privit in profetie ca fiind mai neinsemnat?

Medo- Persia a fost mai neinsemnata decat Babilonul in urmatoarele privinte:

– Bogatia si grandoarea au scazut in Imperiul Medo- Persan, care a adoptat cultura Babilonului.

– Unitatea interna in Medo –Persia era mai fragila decat in Babilon. Satrapiile Medo- Persiei erau aproape independente fata de puterea centrala.

In anul 538 i.Hr. Cirus a deviat apele Eufratului care treceau prin Babilon, spre un bazin sapat de Nebucadnetar in Sippar, bazin ce prelua apele Eufratului in timpul inundatiilor. In timp ce Belsatar chefuia in Babilon, Cirus a deviat apele si a intrat in cetate pe albia uscata a Eufratului, surprinzandu-i pe babilonieni complet nepregatiti. Cirus avea in jur de 600 000 soldati pedestri, 120 000 de calareti si 2000 de cai, implinind in felul acesta profetia din Ieremia 51, 14: “Te voi umplea de oameni ca de niste lacuste.”

Daniel 2, 39up:A treia imparatie universala-Imperiul lui Alexandru Macedon (331- 168 i.Hr.)

Profetia nu se refera la Grecia divizata in numeroasele orase- state, ci la imperiul fondat de Alexandru cel Mare.

“De arama”- amanunt care sugereaza scaderea bogatiei si a puterii economice a acestui imperiu, comparativ cu precedentele. Dupa cum arama este mai putin pretioasa decat aurul si argintul, la fel, imperiul lui Alexandru a fost mai sarac din punct de vedere economic decat imperiile Babinonian si Medo- Persan. De aemenea, este de remarcat faptul ca arama era mult folosita de macedoneni in faurirea armelor. Sodatii macedoneni erau chiar supranumiti “soldatii de arama.”

Alexandru Macedon, fiul lui Filip, imparatul care a unit orasele grecesti, a urcat pe tron in anul 336 i.Hr. Cu o armata de doar 35 000 de oameni, el a trecut Helespontul in Asia Mica si s-a aruncat cu toata puterea asupra Medo- Persiei. Dupa o serie de lupte ( de la Granicus- 334 i.Hr., Issos- 333 i.Hr., Arabela si Gaucamela- 331 i.Hr. ), Imperiul Medo- Persan a fost infrant, iar teritoriile lui au fost inglobate in Impariul lui Alexandru Macedon. In doar cativa ani, La varsta de 25 ani, Alexandru avea lumea sub picioare: Macedonia, Asia Mica, Siria, Egiptul, Medo- Persia, Babilonul si teritoriile pana in India.

Insa viata destrabalata, chefurile, orgiile si abuzurile au facut ca la varsta de 32 ani, dupa ce a baut din cupa lui Hercule plina cu vin ( aproape 13 l ), in urma unui pariu, Alexandru Macedon a murit in anul 332 i.Hr.

Dupa moartea sa, timp de trei decenii, imperiul s-a zbatut intr-un continuu razboi civil, pentru ca, in cele din urma, sa fie impartit intre patru din cei mai puternici generali: Lisimah, Casandru, Ptolemeu si Seleuc. Apoi, cele patru regate aparute prin divizarea Imperiului Macedonean au fost treptat cucerite de ultimul imperiu prezentat in profetie- Imperiul Roman.

Daniel 2, 40: A patra imparatie universala- Imperiul Roman ( 168 i.Hr.- 476 d.Hr.)

“Tare ca fierul”- Se observa din nou ca scade valoarea metalului ( bogatia, slava ), in schimb creste duritatea. Este recunoscut faptul ca Roma a stapanit lumea cu un jug de fier. Istoricul Gibbon numeste acest imperiu “monarhia de fier a Romei”.

In anul 168 i.Hr. romanii i-au infrant pe greci in lupta de la Pidna, preluind puterea mondiala. Stapanirea Romei se intindea de la Insulele Britanice pana in Africa de Nord, Egipt si Eufrat. Dupa cum fierul este mai dur decat aurul, argintul si arama, la fel romanii s-au dovedit mai necrutatori fata de popoarele invinse, mai ales fata de crestini. Ei au pornit cele mai crude persecutii impotriva poporului lui Dumnezeu.

Insa si acest imperiu de fier si-a avut timpul sau limitat de existenta. In anul 476 d. Hr, ca urmare a atacurilor popoarelor barbare, Imperiul Roman de Apus a disparut de pe scena istoriei.

Daniel 2, 41- 43: Europa divizata ( 476- ? )

Asemenea albinelor in jurul stupului, in jurul Imperiului Roman roiau o multime de popoare barbare care atacau mereu la granitele de apus. In anul 476 d.Hr. Imperiul Roman de Apus a cazut sub puterea popoarelor barbare: gotii, otrogotii, herulii, vandalii, lombarzii, alemanii, anglo- saxonii, burgunzii, francii si suevii.

Ce semnifica cele zece degete de la picioare? Nu in mod obligatoriu un numar exact de state in care trebuia sa se divida imperiul, ci mai mult apare aici ideea de faramitare a Europei, faramitare care urmeaza sa se mentina pana la revenirea lui Christos.

Este de subliniat faptul ca, in limbile vechi in care este scrisa Biblia, cifrele nu au neaparat o insemnatate matematica, asa cum o au in limbile moderne. De ex. in Parabola celor zece fecioare din Matei 25, faptul ca sunt cinci fecioare intelepte si cinci neintelepte, nu inseamna ca exact jumatate din biserica va fi pregatita la revenirea lui Christos, in timp ce cealalta jumatate nu va fi pregatita. In acest caz, cifrele au mai mult menirea sa ne transmita ideea ca vor fi doua clase distincte la revenirea Mantuitorului, nu ca exact jumatate vor fi mantuiti si jumatate- pierduti.

Parte de fier si parte de lut”- Expresia ne sugereaza ca unele din regatele rezultate prin divizarea Imperiului Roman de Apus urmau sa fie mai tari ( anglo- saxonii, francii ) , in timp ce altele urmau sa fie mai slabe ( suevii, burgunzii ).

In decursul istoriei, au existat mai multe incercari de unire a regatelor Europei: Carol cel Mare, Carol al 5-lea, intemeietorul Sfantului Imperiu Roman ( Despre acest imperiu, Voltaire spunea ca nu este nici sfant, nici roman, nici imperiu.), Napoleon Bonaparte si Hitler.

Astazi, incercarea re reunificare a statelor Europei poarta numele de Uniunea Europeana, unii din marii demnitari visand cu ochii deschisi la “Statele Unite ale Europei.”( un fost presedinte al Poloniei ).

Se vor amesteca prin legaturi omenesti de casatorie”, insa nu va fi posibila lipirea, dupa cum fierul nu se poate uni cu lutul. La inceputul secolului al 20-lea, toate casele regale ale Europei erau legate intre ele prin legaturi de casatorie. Totusi, in ciuda acestui lucru, primul razboi mondial a putut izbucni, aratand cat de divizata era Europa in ciuda atator incercari de unificare.

Daniel 2, 44- 45: Ultima imparatie universala- Imparatia lui Dumnezeu

“Piatra”– simbol al Domnului Christos. Matei 16, 18; 21, 44; 1 Petru 2, 6- 8. Nu este dificil sa identificam simbolul pietrei, caci evreii Il identificau pe Mesia cu piatra ce va sfarama chipul. Insusi Mantuitorul se identifica pe Sine cu “piatra”.Este interesant de observat ca El nu se identifica nici cu aurul, nici cu argintul sau vreuna din pietrele pretioase, ci cu piatra simpla, comuna, obisnuita. Acest amanunt ne spune ceva despre modestia si umilinta Sa.

Profetia ne conduce pana in zilele noastre, prezentandu-ne situatia actuala a unei Europe divizate in o multime de tari, unele mai tari, altele mai slabe. Ceea ce este demn de retinut este faptul ca revenirea Mantuitorului, conform acestei profetii, va gasi Europa divizata, nicidecum unita sub titulatura visata de multi- Statele Unite ale Europei. In nicio profetie biblica nu gasim vreun indiciu ca, dupa Roma, va mai exista un al cincilea imperiu universal.

Daca Napoleon, Carol cel Mare sau Hitler ar fi tinut cont de aceasta profetie, cat sange ar fi fost oprit de a curge in zadar? Si daca astazi, conducatorii Europei, infierbantati de gandul unei Europe unite, ar lua aminte la aceasta profetie, probabil ca multe eforturi, multe conferinte si multe contacte diplomatice nu s-ar mai realiza.

Daniel 2, 46- 49: Finalul

Scena care a urmat, dupa talcuirea visului de catre Daniel, este uimitoare. Un imparat pagan, cel mai puternic om al timpului sau, cade in fata unui rob evreu, recunoscand: “ Cu adevarat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Domnul imparatilor, si El descopere tainele, fiindca ai putut sa descoperi taina aceasta.” Inaltarea lui Daniel in cea mai inalta pozitie in stat, dupa cea a imparatului, pare sa fie o simpla rasplata omeneasca; in realitate ea a fost o rasplata divina, pentru credinciosia de care a dat dovada acest tanar evreu. Cu Daniel s-a implinit o veche fagaduinta facuta de Dumnezeu poporului Sau:

“Domnul te va face sa fii cap, nu coada; totdeauna vei fi sus si niciodata nu vei fi jos, daca vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tau pe care ti le dau astazi, daca le vei pazi si le vei implini.” Deuteronom 28, 13

Concluzii:

Care parte a profetiei nu este inca implinita? Ne gasim in acea perioada istorica, simbolizata in visul profetic al lui Nebucadnetar prin degetele picioarelor, parte de fier si parte de lut. Ce urmeaza sa se intample? Desprinderea pietrei fara ajutorul unei maini omenesti,  lovirea chipului in zona picioarelor si prabusirea acestuia pentru totdeauna. Revenirea lui Christos, simbolizata prin desprinderea acestei pietre fara ajutor omenesc, va pune capat istoriei omenesti, care se va prabusi cu toata stralucirea culturii, civilizatiei si impreuna cu toate realizarile ei tehnice.

Un chip urias cu picioare de lut! Aceasta este cea mai potrivita imagine a lumii in care traim. Chiar daca Mantuitorul nu ar reveni pe pamant niciodata, istoria lumii nu ar mai continua mult. De pretutindeni primim semnale ca sfarsitul se apropie. Lucrul acesta nu-l mai spun doar teologii, ci si oamenii de stiinta, care trag semnale de alarma din ce in ce mai severe.

Oricat de stralucitor ar fi acest chip al civilizatiei noastre, el se va prabusi cu siguranta, caci toate realizarile se sprijinesc pe “picioare de lut.” Pacatul in care zace intreaga lume are in sine germenele autodistrugerii.

Dar multumim lui Dumnezeu ca, in locul unui chip ce se clatina in nesiguranta si sortit prabusirii, ne ofera alternativa unui “munte mare”, cu temelii vesnice; in locul unei istorii a pacatului, ne ofera o istorie a neprihanirii, iar in locul vremelniciei acestei vieti, ne ofera vesnicia vietii viitoare.

Mai e putin timp si chipul se va prabusi! Statele Unite ale Europei sau piatra care se va transforma intr-un munte ce va umple tot pamantul- simbolul Imparatiei vesnice a lui Dumnezeu?

Pe cine credem pe cuvant? Eu cred ce zice Scriptura!

“Si avem cuvantul proorociei facut si mai tare, la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pana se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in sufletele voastre.” 2 Petru 1, 19

Lori Balogh

This entry was posted in Cartea lui Daniel. Bookmark the permalink.

7 Responses to Daniel cap. 2 – Visul lui Nebucadnetar : ABC-ul profetiei

 1. Kiss-Bartok Zoltan says:

  Simplu:Imperiul Britanic este continuitoarea Imperiului Roman.Ca si Imperiul Roman,cel Britanic s-a bazat in expansiunea si cladirea lui pe fier(otel).Nu uitati legea romana,alfabetul latin samd.,samd. toate acestea sunt mostenirea romana,de fier.Pot sa spun ca fierul,care a si umplut pamantul a durat pana undeva in anii 70 ,cand a fost inlocuit de lut.Aceste se poate referi si la progresul tehnologic care s-a bazat de la aparitia Imperiului Roman si pana in anii 70 pe fier.Apoi as putea spune ca ,treptat insa rapid a fost inlocuit de lut ,care isi are simbolul in chip-ul(ciudat ,i se spune chiar chip)computerului ,care nu este altceva decat o forma de siliciu care la randul lui este componenta de baza a argilei(lutului).Sa nu uitam ca in clipa de fatza computerul ,in nenumaratele forme ale sale(telefoane,televizoare,pc etc.)este baza societatii,pana intr-acolo incat daca ar cadea sistemul nostru bazat pe el, am ajunge direct in epoca de piatra.

 2. Lori Balogh says:

  Va salut si eu cu respect d-le Catalin,
  Din cele ce am studiat pana acum in legatura cu profetiile lui Daniel, am inteles ca ele vizeaza doar acele imperii care au avut directa legatura cu poporul lui Dumnezeu: fie cu poporul Israel din vechime, fie cu Biserica crestina. Intr-adevar, au existat si alte imperii, dar ele nu au avut relevanta din acest punct de vedere. Dar poate mai sunt si alte explicatii pe care le pot oferi cititorii mai informati ai blogului.
  Cu stima,
  Lori B.

 3. Catalin says:

  Bună ziua d-le Lori.
  Într-adevăr „Uriașul cu picioare de lut” din profeția lui Daniel este o imagine elocventă a lumii de astăzi. Am totuși o nelămurire și sper să mă puteți ajuta. Între cea de-a patra împărăție universală (Imperiul Roman) și zilele noastre a mai existat un Imperiu de anvergură planetară, este vorba de Imperiul Britanic care s-a întins peste mai mult de jumătate de mileniu (între sec 15 și 20), a cuprins toate cele 5 continente, având o suprafață de peste 30 milioane kmp, adică cca. 23% din glob. De ce credeți că nu-și găsește locul în profeția lui Daniel? Un posibil răspuns ar fi că Imperiul Britanic nu s-a întins peste continentul european? Totuși profeția se referă la lumea întreagă iar nici cele 4 împărații (cu excepția imperiului roman și poate un pic a celui macedonean) nu au cuprins Europa.
  Mulțumesc și Domnul Isus să vă binecuvânteze în tot ceea ce faceți!

 4. MARTON ROZALIA says:

  Asa este se vede clar din profetie ,ca Domnul este la cirma evenimentelor din acceasta lume…mai avem puti si mergem acasa….Domnul Isus sa ne ajute….

 5. Lori Balogh says:

  Nu exista nicio contradictie intre profetia din Daniel 2 si Apocalipsa 13. Sunt profetii complementare. Daniel ne vorbeste despre succesiunea imperiilor lumii, privind istoria din punct de vedere politic, in timp ce Apocalipsa 13 vorbeste despre latura religioasa a istoriei lumii, mai ales in vremea sfarsitului. De aceea, Apocalipsa nu este completa fara Daniel, si invers: Daniel nu este complet fara Apocalipsa. Ambele insa isi au originea in Acelasi Dumnezeu Atotstiutor si Atotputernic.

 6. Davidescu Daniel says:

  Pacea Domnului Isus! Comform cartii Apocalipsa, in vremea sfarsitului, va veni o fiara care va insemna tot pamantul cu semnul ei pe mana sau pe frunte, cum se impaca asta cu ceea ce ati explica mai sus? :-?

 7. Daniela says:

  Doamne cat adevar este in aceasta talcuire perfecta a citatului din Biblie;cata intelepciune a avut cine a talcuit, Dumnezeu i-a daruit-o e adevarat;nu ne ramane decat sa credem ,sa veghem si sa ne pregatim sufleteste caci timpul e aproape(mai aproape decat ne putem da seama).Doamne da-ne intelepciune cereasca sa putem face voia Domnului Dumnezeului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.