Iisus Christos – Modelul desavarsit

Iisus Christos – Model desavarsit

 

In anul 1996, o companie americana care fabrica sepci si tricouri a ajuns la o cifra de afaceri de peste doua miliarde de dolari datorita unei idei inedite. Managerii firmei au hotatat sa fabrice noile produse avand inscriptionata urmatoarea intrebare: “Ce ar face Iisus in locul tau ?” Ideea a prins la public si vanzarile au crescut vertiginos.

Intrebarea acesta, in diferite variante, este folosita atat de pedagogi crestini, cat  si de parintii care vor sa dea o educatie crestina copiilor lor. Daca , de exemplu, fiul sau fiica, aflati la delicata varsta a adolescentei, vor sa petreaca o seara la  discoteca impreuna cu prietenii, parintii, constienti de pericolele pe care le ascunde un astfel de mediu, vor incerca sa-i determine sa renunte la idee, folosind intrebari de genul:” Crezi ca Domnul Iisus poate sa te insoteasca in acel loc ? Daca Iisus ar trai astazi, ar frecventa o discoteca ? Ce ar face Iisus in locul tau ?”

In general, niciun crestin nu contesta faptul ca Iisus este Modelul nostru desavarsit. Cel putin teoretic ! Afirmatia acesta insa este una din cele mai greu de transpus in practica. Cand ne aflam in biserica, in timpul serviciilor divine, cand cantam si ne rugam, sau cand avem comuniune cu fratii de credinta, nu pare a fi atat de greu sa acceptam ideea ca Iisus e Modelul nostru. Cand insa ne lovim de grijile cotidiene, de rautatea oamenilor, de nesiguranta zilei de maine, de ispite si provocari de tot felul, ideea ca putem avea in Iisus un Model pentru noi devine mai greu de acceptat si de aplicat.

Cu toate acestea, in ciuda ezitarilor noastre si poate tocmai datorita acestor ezitari, Biblia ne transmite un mesaj clar: Iisus Christos este Modelul nostru desavarsit.

“Caci cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus.” (1 Ioan 2, 6)

Imperativul “trebuie “ ne pune in fata unei responsabilitati. A trai asemenea lui Iisus nu e ceva facultativ; e o cerinta sine qua non a unei vieturiri crestine. Enuntul e simplu, dar cum sa-l aplici ?

Inainte de a intelege ce inseamna a trai asemenea lui Iisus, sa luam in considerare doua extreme– doua atitudini gresite pe care trebuie sa le evitam cu orice pret:

1. Negarea faptului ca Iisus poate fi un model pentru noi, oamenii secolului al 21-lea. Atitudinea aceasta se bazeaza , in esenta, pe ideea ca Iisus a trait intr-un alt loc geografic, intr-o alta cultura si intr-un alt timp istoric decat noi.

Iata cateva argumente in acest sens:

– A stiut Iisus ce inseamna pacatul si ce inseamna sa fii robul unui viciu ?

– A fost El casatorit, pentru ca sa cunoasca greutatile familiei si povara educarii copiilor ?

– A cunoscut El slabiciunile batranetii ? A fost El vreodata bolnav, a trecut El vreodata printr-un accident sau a suferit vreo operatie,  astfel incat sa-i poata intelege pe cei suferinzi ?

– A cunoscut El ce inseamna dependenta de droguri, pentru a putea sa ne fie un model ? Cum ar putea sa fie Iisus modelul nostru din moment ce El nu a trecut prin aceleasi experiente dureroase prin care trecem noi, oamenii obisnuiti?

Alte argumente in acest sens, dar de alta natura:

– Noi nu ne putem imbraca asemenea Lui, nu putem sa ne aranjam infatisarea exterioara asemenea Lui, datorita diferentelor culturale dintre epoca Lui si cea in care traim noi.

– El ne-a invata sa nu spunem nimanui “prostule !” si “nebunule !” , in timp ce Iisus i-a numit nebuni pe carturari si farisei ( Matei 5,22; 23,17 ). Putem face si noi ca El ?

– Iisus ne-a invatat sa nu blestemam, ci sa binecuvantam. Cu toate acestea , El a blestemat smochinul fara roade, iar la judecata viitoare, ii va blestema pe cei nelegiuiti ( Matei 5, 44; 21,18-19 ). Putem blestema si noi, daca El a facut-o ?

– Iisus s-a lasat atins de mainile unei prostituate. Am putea sa facem si noi la fel ?

– Iisus a intrat in casele vamesilor si a mancat cu ei. Putem frecventa si noi locuri rau famate ?

– Poate fi Iisus un model universal ? Si pentru un american, si pentru un japonez, si pentru un african ?

Concluzia ( pripita !) a acestei categorii de oameni este : Iisus Christos nu poate fi un model pentru omul secolului al 21-lea.

Cu toate acestea, imperativul biblic ramane : Cine zice ca ramane in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Iisus.” Trebuie !!!  Ioan spune ca Iisus trebuie sa fie modelul nostru chiar daca intre noi exista diferente culturale. European sau african, asiatic sau american, de rasa alba sau neagra, traind in antichitate, in Evul Mediu sau in epoca moderna, toti trebuie sa-L avem pe Iisus ca model.

2. O alta atitudine extrema, de nedorit, este aceea de a-L accepta pe Iisus ca Model, insa un model distorsionat, fals. Oameni ca acestia vor sa imite viata Lui, insa asa cum au inteles-o ei, in mod eronat.

Exista o grupare pseudo-crestina intitulata “Copiii lui Dumnezeu sau familia”, condusa de David Berg, o grupare care-si face publicitate pe internet. Iata ce afirma fondatorul acestei miscari:

Sunt aici sa pornesc o revolutie, sa rastorn crestinismul din temelii si sa fac ce a fact Iisus. As dori ca toti sa fim ca primii crestini.”

Frumos spus ! Orice reclama , de altfel, este foarte atragatoare.  Numai ca in spatele acestor cuvinte si pretentii se ascunde o viata imorala. Membrii sectei sunt invatati sa practice relatiile intime de la varsta de 18 ani, indiferent cu cine. Fetele si femeile sunt indemnate sa se foloseasca de gratiile lor pentru a-i ademeni pe barbati din afara sectei ca sa intre in randurile lor.

Vedeti ce se poate acunde sub frumoasele cuvinte: “Sa fac ce a facut Iisus”?  A-ti face un model dintr-un Iisus fals este mai primejdios decat a nega faptul ca Iisus poate sa ne fie tuturor un model desavarsit.

Am vazut care sunt doua din atitudinile gresite fata de ideea de model a lui Iisus. Dar cum sa intelegem ceea ce spune apostolul Ioan ? Cum trebuie sa traim noi, in veacul acesta supertehnicizat si secularizat, in asa fel incat sa imitam viata Mantuitorului?

Ca sa-L putem copia pe Iisus in conditiile veacului in care traim, ar fi util sa ne imaginam, potrivit cunostintelor oferite de Scriptura, cum ar fi trait El daca S-ar fi nascut azi. O multime de intrebari s-ar naste si, probabil, nu am gasi raspuns la toate:

– Unde ar trai si ar lucra Iisus: la oras sau la tara ?

– Ar fi patron sau angajat ?

– Ar merge sa manance la Mc Donald’s? Ar bea Coca- Cola ?

– Ar avea cont in banca ? Si-ar face asigurari de viata sau sanatate ?

– Cu ce ar calatori ? Ar avea masina ?  ( Unii ar spue ca El ar avea o masina noua, deoarece la intrarea in Ierusalim a calarit un magar ce nu mai fusese calarit ! )

– Ar apartine Iisus astazi de vreo biserica ? De care anume ? Iar in acea biserica, ce slujbe ar indeplini: pastor sau simplu membru ?

– Ce carti ar citi ? La ce scoli S-ar instrui ? Ar avea televizor, ar urmari stirile ? Ar folosi telefonul, internetul ?

– Ce meserie si-ar alege ? S-ar duce in excursii pe munte ? Si-ar lua concediu de odihna ? etc…

Intrebarile ar putea continua la nesfarsit, trezindu-ne zambetul. Cu toate acestea lucrurile sunt cat se poate de serioase: Iisus trebuie sa ne fie model in cele mai mici amanunte ale vietii practice. Unii ar putea obiecta ca Iisus a avut o misiune unica- aceea de a Se jertfi si a ne deveni Mantuitor, lucru ce ne deosebeste de El. Este foarte adevarat, insa pana la varsta de 30 de ani, Iisus a trait ca orice om  nascut pe aceasta planeta si S-a confruntat cu aceleasi lupte si probleme ale vietii.

Pentru a intelege in ce mod Iisus este modelul nostru suprem, se cer clarificate cateva cateva aspecte: 1. Ce a facut Iisus ? 2. Ce ne-a spus sa facem noi ?  3. Ce ar vrea Iisus sa faca pentru mine ?

Daca ne-am opri doar la prima intrebare, am fi destul de descumpaniti., caci Iisus a facut o multime de lucruri pe care noi nu le putem face. De exemplu, El nu a fost casatorit. Inseamna acesta ca toti crestinii care Il iau ca model pe Iisus trebuie sa ramana necasatoriti? El a inviat morti. Inseamna acesta ca toti crestinii care Il iau ca model trebuie sa aiba acesta putere? El Si-a dat viata pentru omenire. Inseamna aceasta ca toti crestinii trebuie sa ajunga la jertfa suprema ?

Sunt, asadar, anumite lucruri pe care Iisus le-a facut, dar pe care noi, fie nu putem sa le facem, fie nu ni se cere tuturor sa le facem, chiar daca Il avem pe El ca model. De aceea, sunt foarte importante urmatoarele doua intrebari: “Din ceea ce a facut Iisus, ce ne-a spus sa facem si noi ?”si  “Ce ar vrea Iisus sa faca pentru mine ?” Atunci cand vom gasi raspunsul la aceste intrebari, vom intelege ce inseamna a trai cum a trait Iisus.

Daca prima venire a lui Iisus ar fi avut loc in secolul nostru, oare El ar fi fost altfel decat Il zugravesc Evangheliile ? Este o intrebare deosebit de importanata, caci de raspunsul ei depinde intelegerea noastra cu privire la ideea de Iisus-Model desavarsit.

Raspunsul este complex: si Da si Nu.

Daca ne gandim la aspectele exterioare, culturale, sunt convins ca El ar fi venit ca un Fiu al Omului contemporan, adaptat culturii zilelor noastre. Nu imi imaginez ca, daca Domnul s-ar fi nascut in secolul nostru, El s-ar fi imbracat ca acum doua mii de ani, sau ca ar fi avut o infatisare exterioara potrivita mediului iudaic de acum doua milenii. Dupa cum Iisus nu se distingea prin ceva exterior in cultura iudaica de atunci

( “Nu este acesta tamplarul, feciorul Mariei…?”-Marcu 6,3 ), la fel, El nu s-ar distinge nici azi, in cultura secolului al 21-lea.

Am remarcat o scena deosebita din finalul unuia din numeroasele filme dedicate vietii lui Iisus. Era o viziune interesanta si originala a regizorului, caci ne era prezentat un Iisus mai uman si mai apropiat de noi, in contradictie cu imaginea austera si plina de solemnitate pe care o au multi crestini cu privire la El. Filmul se incheie cu o scena contemporana, la doua milenii distanta de timpul in care a trait Iisus pe pamant, scena in care El se afla in mijocul unor copii din zilele noastre, pe care ii ia in brate, le zambeste si apoi se joaca cu ei. Actorul care interpreta rolul lui Iisus era tuns ca si noi, imbracat ca si noi, fara sa iasa in evidenta prin ceva exterior.

Sunt convins ca daca Iisus ar fi venit in secolul nostru, El s-ar fi imbracat ca si noi, ar fi rostit parabole inspirate din viata pe care o traim azi, si-ar fi adaptat predicarea la cerintele epocii noastre.

Daca ne referim insa la aspectul moral, Iisus ar fi fost la fel daca ar fi venit azi, ca si acum doua milenii. “Iisus Christos este Acelasi ieri, azi si in veci” ( Evrei 13, 8 )

– Daca acum doua mii de ani El S-a rugat mult, la fel ar fi facut si daca ar fi venit in zilele noastre.

– Daca atunci El a fost atent cu cei in nevoie, la fel ar fi fost si daca ar fi venit azi.

– Daca El a fost bland, milos, iertator atunci, la fel ar fi fost si azi.

– Daca atunci a studiat Scripturile cu sete, la fel ar fi facut daca S-ar fi nascut in zilelel noastre.

– Daca atunci a folosit biciul pentru curatirea Templului, la fel de plin de ravna pentru Casa Tatalui ar fi fost si azi.

– Daca Si-a dat viata pentru mantuirea omenirii atunci, si-ar fi dat-o si daca S-ar fi nascut azi.

Aici, in caracterul Sau desavarsit, in moralitatea Sa fara de pata, se afla puterea exemplului Sau pentru fiecare din noi. Nu pot raspunde daca Iisus, traind in zilele noastre si-ar face sau nu asigurari de sanatate, sau daca ar calatori cu avionul, sau daca ar pleca in excursii la munte, dar de un lucru sunt sigur si acesta e deosebit de important: daca ma voi ruga asemenea Lui, daca voi avea o legatura cu Tatal ceresc cum a avut El, daca voi fi plin de Duhul Sfant cum a fost El, voi sti raspunsurile la miile de intrebari de genul:”Ce ar face Iisus in locul meu “?

In EL ( Iisus ) se intruchipeaza idealul desavarsit. In aceasta lume, Christos a venit tocmai ca sa descopere acest ideal ca pe singurul adevarat punct de vedere al desavarsirii si sa dovedeasca ce poate deveni fiecare fiinta omeneasca , ce poate deveni intreaga societate omeneasca atunci cand Divinitatea e primita sa locuiasca in mijlocul ei.” E. G. White, “Educatie “, pag. 71

Si acum, cateva intrebari cercetatoare de sine:

Daca Iisus ar bate intr-o zi la usa ta, ai simti nevoia sa schimbi cate ceva in casa inainte ca sa-I deschizi?

– Ai schimba canalul TV unde tocmai vizionai emisiunea preferata ?

– Ai schimba CD-ul cu muzica pe care o ascultai chiar in acele momente ?

– Ai ascunde cartea pe care tocmai o citeai cu placere ?

– Ai lasa la vedere revista pe care tocmai o rasfoiai?

– Ar trebui sa schimbi tonul vorbirii tale cu sotia si copiii ?

– Ti-ar fi rusine ca El sa-ti deschida frigiderul ?

– Si, dupa ce ar pleca Iisus de la tine, te-ai simti usurat?

– Ti-ar place ca Iisus sa fie seful tau la serviciu ? Sau profesorul tau la scoala? Te-ai simti la fel de liber in prezenta Lui ca acum ?

– Daca Iisus ar fi vecinul tau, te-ai simti bine, sau ar trebui sa te muti in alta locuinta ?

Acestea sunt doar cateva intrebari cercetatoare. Daca astazi Iisus nu va veni in mod real, fizic, sa ne viziteze, daca El nu ar deveni nici vecin cu noi, nici profesor la scoala in care invatam, nici sef la serviciul pe care-l avem, va veni totusi o zi in care vom sta fata in fata cu El. Si atunci, cea mai grea intrebare ( de fapt cel mai greu raspuns ! ) va fi:

Iisus din mine seamana cu Iisus care vine in slava cerului? Chipul sau se oglindeste in viata si caracterul meu ?

“Am fost rastignit impreuna cu Christos si traiesc…dar nu mai traiesc eu, ci Christos traieste in mine. Si viata pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit si S-a dat pe Sine Insusi pentru mine.” Galateni 2, 20

Si acum un ultim gand, din finalul unei predici pe care am ascultat-o cu mult timp in urma:

“Traieste in asa fel incat , cei ce nu-L cunosc pe Iisus, dar te cunosc pe tine, sa doreasca sa-L cunoasca pe El, pentru ca te cunosc pe tine !”

 

 

Lori Balogh


 

This entry was posted in Iisus Christos. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.