Revelatia lui Dumnezeu

Revelatia lui Dumnezeu

Revelatie=descoperire, dezvaluire a unui fapt, sau a unui adevar ascuns (MDE)

Crestinismul este o religie revelata, spre deosebire de alte religii. Dumnezeu S-a descoperit pe Sine omenirii, trecand peste “zidul”de despartire creat de pacat (Isaia 59,2 )

Fara revelatia lui Dumnezeu, omul pacatos nu ar fi cunoscut nimic despre El.

In conditiile pacatului, toate caile prin care se descopera Dumnezeu sunt cai indirecte. Omul pacatos nu poate suporta sfintenia si slava unui Dumnezeu desavarsit. ( Exod 33, 20;  Ioan 1,18; Evrei 12, 29 up.)

Dumnezeu S-a descoperit in mod direct doar in Eden. Dupa caderea omului in pacat, El a fost nevoit sa Se descopere pe cai suportabile pentru om.

Clasificarea cailor revelatiei: 1.Cai generale ale revelatiei    2. Cai speciale ale revelatiei

1. Cai generale ale revelatiei:

a) Natura

Natura ne ofera o descoperire partiala si impersonala a lui Dumnezeu, avand nevoie sa fie completata de alte mijloace de cunoastere . Natura a suferit urmarile pacatului ( Geneza 6,12 ; Romani 8, 20-22), prin urmare ea nu mai oglindeste in mod desavarsit caracterul lui Dumnezeu.

Totusi, natura vorbeste despre inteligenta, puterea, imaginatia si iubirea Creatorului. ( Romani 1, 19-20; Psalmul 19, 1-4 )

b) Constiinta

Este una din cele mai puternice dovezi ale existentei lui Dumnezeu. Evolutionismul nu o poate explica. Ea reprezinta vocea lui Dumnezeu in interiorul fiintei omenesti. ( Isaia 30, 21 )

Constiinta a fost si ea atinsa de pacat, de aceea ea nu ni-L poate descoperi pe Dumnezeu in mod deplin. Exista constiinte tocite, pervertite.

c) Istoria

Ridicarea si prabusirea imperiilor dovedesc faptul ca o mana nevazuta conduce firul evenimentelor. Istoria nu este suficienta pentru cunoasterea lui Dumnezeu; ea trebuie interpretata prin Duhul Sfant, si completata cu alte cai ale revelatiei.

d) Experienta personala

Este indispensabila cunoasterii lui Dumnezeu, insa nu poate inlocui celelalte cai ale revelatiei. Prin experienta personala, omul simte, “vede”, constientizeaza prezenta divina in viata sa .  ( 1 Ioan 1, 1-3 )

2. Cai speciale ale revelatiei

Sunt cai prin care Dumnezeu S-a facut cunoscut pe Sine in mod personal si deplin.

a) Iisus Christos

Este revelatia suprema, completa, personala si obiectiva a lui Dumnezeu. Isus Hristos ne descopera cum este Dumnezeu, cum gandeste, ce planuri are, cum se raporteaza la omul pacatos, ce se petrece in inima Sa. ( Ioan 14,9; Ioan 1,1-3; 14; Evrei 1, 1-3; Ioan 1,18; Coloseni 1,15 )

b) Biblia

Este raportul scris al profetilor si apostolilor despre gandurile si actiunile divine. ( Romani 15,4 ; 2 Timotei 3, 16-17 )

Etimologia termenului: cuvantul grecesc “biblos”=carte. Biblia=carti.

Biblia este o carte inspirata de Duhul lui Dumnezeu. ( 2 Timotei 3,16; 2 Petru 1,21 )

Biblia este o carte cu o dubla natura, asemenea lui Isus Hristos: gandirea ei este divina, insa limbajul este omenesc, pentru ca noi sa-l intelegem.

Biserica Adventista nu accepta idea inspiratiei verbale a Bibliei ( cuvintele ei ar fi fost dictate), nici teoria inspiratiei gradate (unele pasaje ar fi mai inspirate decat altele. Suntem adeptii inspiratiei dinamice a Bibliei: Dumnezeu a ispirat omul, gandurile lui, apoi  sciitorul a exprimat gandurile de origine divina prin cuvintele sale, in functie de cultura si pregatirea sa.

Dovezi ale originii divine a Bibliei

1. Afirmatii ale autorilor ei: in V.T. apar de peste 3800 de ori expresii ca:”asa zice Domnul”, “cuvantul Domnului mi-a vorbit”.

2. Adesea, o carte a Bibliei recunoaste autoritatea altei carti.

3. Mantuitorul a citat adesea din cartile V.T. ( Ioan 5, 39; Ioan 5, 46-47; Luca 24,13; Matei 5, 17-19 )

4. Unitatea Bibliei: 39 de autori diferiti, avand ocupatii diferite, traind in zone culturale diferite, in epoci diferite, au scris o carte unitara in mesajul ei. Scrisa intr-o perioada de aproximativ 1400 ani, Biblia este o lucrare unica, dovedind originea ei divina.

5. Implinirea profetiilor biblice dovedeste originea ei divina. ( Isaia 46,10 )

6. Puterea transformatoare a Bibliei o deosebeste de orice alta carte. (1 Petru 1,23 )

Suficienta Bibliei: Biserica Adventista este fidela principiului protestant “sola scriptura”, conform caruia Biblia este singura sursa infailibila si autoritara a revelatiei divine. Suficienta Bibliei este intarita de cele trei texte in care se interzice orice adaugare sau omitere din totalitatea revelatiei lui Dumnezeu: Deuteronom 4,2; Proverbe 30, 5-6; Apocalipsa 22, 18-19

Alcatuirea Bibliei: 39 carti ale V.T. si 27 carti ale N.T., avand un total de 66 de carti, dupa canonul protestant. Exista o multime de carti apocrife, neincluse in canonul biblic, protestant, care nu corespund criteriilor unor carti inspirate de Dumnezeu. Bisericile istorice le-au inclus si pe acestea in canonul biblic.

Studiul Bibliei: Fiind o carte inspirata de Duhul lui Dumnezeu, doar Duhul lui Dumnezeu ne poate ajuta sa o intelegem. Din acest motiv, este nevoie de rugaciune sincera in care sa cerem calauzirea divina in studiul ei.

Cercetati Scripturile pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Dar tocmai ele marturisesc despre Mine.” Ioan 5,39

This entry was posted in Doctrine - Rezumate and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Revelatia lui Dumnezeu

  1. teodor calina says:

    SFINT ESTE DUMNEZEU SI DREPT

  2. teodor calina says:

    cuvintul LUI DUMNEZEU ESTE CEA MAI INALTA CONDUITA MORALA TOATE LUCRURILE LUCREAZA IMPREUNA SPRE BINELE ACELUIA CE CREDE IN DUMNEZEU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.