Unde sunt inchisi ingerii cei rai in asteptarea judecatii ?

Unde sunt inchisi ingerii cei rai in asteptarea judecatii ?

“El a pastrat pentru judecata zilei celei mari, pusi in lanturi vesnice, in intuneric, pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, ci si-au parasit locuinta” ( Iuda 6 )

     In lumea crestina exista conceptia potrivit careia ingerii rai, cazuti odata cu conducatorul lor, Lucifer, sunt inchisi in “lanturile vesnice” ale iadului, acolo unde domneste intunericul vesnic.  Intrebarea care se pune este: Sunt ingerii rai retinuti intr-un iad vesnic, in  asteptarea judecatii ?

     Cuvantul “pastrat  din traducerea in limba romana a Bibliei (“rezervat”,  in traducerea in limba engleza  New King James Version ) este tradus din grecescul “tereo”, care nu contine nicio aluzie la vreun chin sau pedeapsa. “Tereo” ( “pastrat”, “rezervat” ) inseamna pur si simplu ca ceva este pastrat pentru a fi abordat ulterior.  

     In contextul Epistolei lui Iuda, cuvantul “pastrat” nu inseamna altceva decat ca ingerii cei rai sunt pusi deoparte, pastrati pentru judecata finala, cand isi vor primi pedeapsa meritata. Nu acum este timpul pedepsei si nu ar fi drept ca ei sa sufere pedeapsa in focul iadului si abia apoi sa fie judecati. Nici oamenii, cu toata strambatatea lor, nu pedepsesc inainte de a-i judeca pe cei ce fac raul. Cu atat mai putin, Dumnezeu nu ar proceda atat de nedrept, El care este drept in toate caile Sale.

     Aceeasi afirmatie legata de “pastrarea” ingerilor rai in vederea judecatii o gasim si la apostolul Petru: “Caci daca n-a crutat Dumnezeu pe ingerii care au pacatuit, ci i-a aruncat in Adanc, unde stau inconjurati de intuneric, legati cu lanturi si pastrati pentru judecata…” ( 2 Petru 2,4 )

     Dar ce poate sa insemne inlantuirea ingerilor rai ? Nimeni nu-si imagineaza ca acesti ingeri sunt legati cu lanturi grele de fier, undeva in maruntaiele pamantului. Cum ar putea niste lanturi materiale, chiar confectionate din cel mai tare material, sa poata lega niste fiinte spirituale, niste ingeri despre care Biblia afirma ca sunt “duhuri” ( Evrei 1,14 ) ?  “Lanturile vesnice” sunt in mod evident simbolice, aratand ca libertatea lor de miscare si actiune a fost limitata de Dumnezeu.

     Atat Petru, cat si Iuda amintesc despre “intunericul” in care sunt pastrati ingerii cei rai in asteptarea judecatii. Este evident ca intunericul nu are de-a face cu iadul. In conceptia populara, iadul este iazul de foc care arde vesnic. Acolo ar trebui sa fie multa caldura si multa, foarte multa lumina. Nicidecum nu ar trebui sa vorbim de intuneric intr-un loc in care focul arde vesnic. 

     Asadar, si termenul “intuneric” contrazice ideea populara potrivit careia ingerii rai sunt chiuniti acum in focul iadului. Dar ce poate insemna acest intuneric ?

     Biblia ne spune ca Dumnezeu este Lumina ( Ioan 1, 7-9 ). A trai in intuneric inseamna a nu trai in prezenta lui Dumnezeu, Sursa luminii spirituale. Departe de izvorul iubirii si grijii lui Dumnezeu, acesti ingeri trebuie sa fie foarte tristi, intunecati in sufletele lor, poate chiar revoltati. Revoltati pe ei insisi pentru ca au ales sa-l urmeze pe Lucifer si nu pe Creator, revoltati pe Lucifer pentru ca i-a amagit, revoltati pe Dumnezeu pentru ca i-a izgonit din locuintele ceresti.

     Cuvantul “intuneric” este tradus din grecescul “zophos”, care poate insemna intuneric fizic, dar si “intristare profunda”. Dupa ce au pierdut razboiul din cer, ingerii cei rai au fost alungati din locuintele lor de slava, iar ulterior domiciliul lor fortat a fost stabilit pe pamant. Dar ce diferenta intre locuintele pline de lumina si slava din cer si acest pamant rece si plin de urmarile ravagiilor facute de pacat ! Cum sa nu fie intuneric in sufletele lor cand stiu de unde au cazut si ce au pierdut ? Cum sa nu fie intuneric in sufletele lor cand stiu ce judecata aspra ii asteapta ?

     Asadar, Iuda 6 nu ne vorbeste despre chinurile iadului in care se crede ca sunt pastrati acum ingerii cei rai. Atat intunericul , cat si lanturile vesnice ne vorbesc despre starea actuala in care se afla acesti ingeri, lipsisti de speranta si fara nicio perspectiva dincolo de judecata finala.

     Textul ne vorbeste despre limitarea impusa de Dumnezeu acestor ingeri, ei fiind legati de acest pamant, departe de casa lor cereasca plina de slava. Intunericul nu este cel de afara, ci acela din sufletele lor, vorbindu-ne despre intristarea lor profunda cauzata de starea in care se afla. Separati de Dumnezeu, Izvorul vietii, al fericirii si al nemuririi, ingerii rai sunt nevoiti sa traiasca ultimele clipe ale existentei lor pe un pamant plin de ravagiile produse de pacat, inainte de a fi nimiciti pentru totdeauna in urma judecatii finale.

     Cand stii ce ai pierdut si ca nu vei mai beneficia niciodata de privilegiile pierdute, cand nu mai ai nicio speranta de mai bine si nicio perspectiva de viitor, cand stii ca soarta iti este pecetluita si nu mai exista har din partea lui Dumnezeu, cand stii ca nu mai exista cale de intoarcere pentru tine, ca nu mai este posibila pocainta si iertarea, nu reprezinta toate acestea un “iad” mult mai fierbinte decat cel care va exista temporar la finele judecatii de apoi ?

Lori Balogh

 

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

3 Responses to Unde sunt inchisi ingerii cei rai in asteptarea judecatii ?

 1. remus talpos says:

  Testele din Iuda si 2 Petru seamina mult cu Apoc.20:1-9
  .Ingerii in Adinc (nu pe pamint ,pamintul nu e Adincul – (vezi.Luca 8:31) demonii erau pe pamint in acel om dar se rugau de Isus sa nu-i trimita in Adinc ) Iuda si 2Petru – Apoc 20:1-9 Satana in Adinc
  Iuda si 2 Petru ingerii legatii – Apoc.20:1-10 diavolul legat.
  Sa fie oare unul si acelas lucru ? Sa fie Satan legat la cruce ?

 2. Scurtu Ioan says:

  La sfarsitul articolului, in ultima fraza se afirma ca iadul va exista temporar la finele judecatii de apoi. Cum se impaca afirmatia aceasta cu Apoc. 20:10, unde spune ca cei care vor fi aruncati acolo, vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.