Curiozitati din Cosmos

Curiozitati din Cosmos

 

* Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind „mancate” de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

* Daca ai calatori cu viteza luminii de la un capat la altul al galaxiei Calea Lactee, ti-ar trebui 100.000 ani ca sa termini calatoria.

* Daca stii culoarea unei stele, iti poti da seama de temperatura ei: cele rosii sunt mai reci, cele cu temperaturi medii sunt galbene si cele cu temperaturile cele mai mari sunt albastre. Nu exista stele verzi!!!

* Unele stele sunt de 600.000 de ori mai stralucitoare decat Soarele nostru.

*Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice.

* Apa pluteste in spatiu, asa ca singura solutie este sa folosesti buretele.

* Cea mai apropiata stea este Proxima – Centauri. Lumina sa ajunge pe Pamant in circa 4,3 ani. Daca am calatori pana la ea cu masina, calatoria ar dura 45 de milioane de ani, 900 de milioane de ani cu picioarele şi 100 de mii de ani cu o nava spatiala.

* Stelele moarte, numite pulsari, se rotesc in jurul lor foarte rapid si emit unde radio, detectabile si de pe Pamant. Pana acum s-au descoperit nu mai putin de 300 de pulsari.

* Galaxia noastra, Calea Lactee, are cel putin 15 galaxii satelit care orbiteaza in jurul sau.

* Noaptea, galaxia Andromeda apare de 5 ori mai mare decat Luna si este cel mai indepartat obiect vizibil cu ochiul liber.

* Universul are peste 100 de miliarde de galaxii, fiecare avand alte sute de de miliarde de sisteme solare.

* Un observator situat la Polul Sud poate furniza fotografii la fel de clare ca telescopul spatial Hubble la doar o fractiune din costurile acestuia.

* Nu putem vedea decat 6000 de stele cu ochiul liber. Culoarea unei stele este in functie de temperatura de la suprafata. Stelele albastre sunt cele mai fierbinti, cele albe sunt mai reci. Ele sunt urmate de stelele galbene, portocalii si cele mai reci dintre toate, cele rosii care sunt si cele mai batrane.

*  Exista 88 de constelatii pe cer. O constelatie este o grupare aparenta de stele, care, unite printr-o linie imaginara, se aseamana cu un anumit obiect, animal, zeu etc.

*  Galaxiile calatoresc in spatiu si cateodata se ciocnesc, galaxiile mai mici disparand si fiind „mancate” de cele mai mari. Galaxia din Andromeda se indreapta spre galaxia noastra, Calea Lactee.

* Lumina este cel mai rapid lucru din univers si calatoreste cu 300.000 de km pe secunda.

* Gaurile negre sunt invizibile. In ele nu exista timp sau spatiu si se crede ca ar fi poarta spre alte universuri; daca intri intr-o gaura neagra, vei simti ca esti turtit din parti si tras de cap si de picioare. Dar nimic nu supravietuieste acolo, ci este sfaramat in mici particule atomice.

* Cometa Haley se intoarce la fiecare 76 de ani.
         

Culegere de Lori Balogh            
        
       

        
       

 

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.