Curiozitati din lumea ratelor salbatice

Curiozitati din lumea ratelor salbatice

* Pe pamant traiesc 120 de specii de rate salbatice. Intre acestea se numara: ratele de torent, ratele cu ochi de soim, sarselele, ratele sunatoare, ratele scurmatoare, eiderii, ratele sulitar, ferestrasii motati si ratele scufundatoare.

* Sarselele, numite si “rate mici” (Anas crecca ), pot atinge, in zbor, viteze de pana la 160 km/h.

* Culoarea vie a penelor se datoreaza unor cristale mici din pene care reflecta diferit spectrul luminii albe.

* In varful cozii ratelor se afla o glanda care secreta o substanta asemanatoare cerii. Ratele acorda mult timp ingrijirii penelor, intinzand cu grija aceasta substanta pe intreg penajul. Substanta le confera penelor impermeabilitate.

* Femela ratei cu ochi de soim isi alege partenerul doar pentru un singur sezon de imperechiere. Inca nu se cunosc criteriile dupa care femelele isi aleg partenerii.

* In timpul migratiei, ratele parcurg mii de kilometri. De cele mai multe ori, ele zboara in formatiuni in forma de “V”. In felul acesta, ratele care zboara in spatele sefului de coloana fac o mare economie de energie.

* Orientarea in zbor a ratelor este in acelasi timp un miracol, dar si un mister. Se crede ca ele se orienteaza dupa soare, dupa anumite repere geografice, iar in timpul noptii, dupa stele.

* Adesea migratia incepe in amurg, ratele zburand de-a lungul meridianelor pamantului.

* Ratele sunatoare raman in zonele arctice si in timpul iernii. In ciuda gerurilor crunte, ele reusesc sa pastreze sub pene o temperatura constanta de 40*.

* Pentru a rezista in apa inghetata, picioarele ratelor sunatoare sunt prevazute cu vase speciale de sange, care racesc sangele care coboara in picioare, impiedicand astfel pierderile de caldura. Aceleasi vase incalzesc sangele care circula dinspre picioare spre inima.

* Ratele cu ochi de soim isi captusesc cuibul cu puf pe care si-l smulg de pe propriul corp.

* Masculii ratelor din speciile nordice au un penaj deosebit de frumos pentru a atrage femelele, celelalte specii prezentand de obicei mai putin dimorfism sexual.

* Un lucru specific ratelor este faptul ca femela nu macane, ci scoate un alt sunet, mai deosebit.

* Foarte interesant este si faptul ca macanitul ratelor nu are ecou.

* Pe Lacul IOR din Bucuresti a fost vazuta o rata salbatica cu nu mai putin de 27 de boboci. O adevarata „mama eroina” !

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Curiozitati din lumea ratelor salbatice

  1. Catalin says:

    Vai de mine, zici ca is proiectile vii, ce Dumnezeu au ratele astea:))?Daca vorbim de viteza care e ceea mai rapida pasare in zbor si ce viteza atinge aceasta?

  2. Vladimir says:

    Mai multe curiozitati despre pasari , puteti vedea accesand linckul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.