Ilustratii despre smerenie, umilinta, modestie

Ilustratii despre smerenie, umilinta, modestie

 

In cautarea unei sotii

     Soren Kierkegaard, marele teolog danez, relateaza povestea unui print care cauta o fecioara potrivita pentru a-i fi regina. Intr-o zi, in timp ce trecea prin satul in care il trimisese imparatul cu treaba, ochii i s-au oprit asupra unei fete prea-frumoase din sectorul sarac al acelui loc. In zilele ce au urmat, nu de putine ori a avut ocazia sa o mai vada pe acea tanara frumoasa, de care pana la urma s-a si indragostit. Toate bune si frumoase, doar ca nu stia cum sa-i ceara mana.

Ar fi putut sa-i porunceasca sa se casatoreasca cu el, dar chiar si un print isi doreste ca mireasa lui sa consimta liber si nesilita de nimeni sa-i fie sotie. De asemenea, ar fi putut sa se imbrace in uniforma cea mai frumoasa, sa mearga la fata acasa, cu trasura regala trasa de sase cai. Dar daca ar fi procedat asa, atunci nu ar fi putut fi sigur ca tanara il iubeste sau doar e coplesita de splendoarea regala.

Printul a venit insa cu o alta solutie: si-a dezbracat roba regala, s-a mutat in sat, intrand nu cu coroana pe cap, ci imbracat in straie taranesti, a trait in mijlocul satenilor, cunoscandu-le grijile si preocuparile, si invatandu-le limba. Cu timpul, tanara a ajuns sa il iubeasca pentru caracterul lui si pentru ca el o iubise mai intai.

 

Nemultumitul si gandacul

     Intr-o fabula, Thomas Hilton povesteste despre un om numit Horville Sash, care avea cea mai de jos slujba dintr-o mare companie: sorta scrisorile intr-o camera aflata in subsolul cladirii companiei. Intr-o zi, privind spre podea, a vazut un gandac. Dorind sa-l striveasca, si-a ridicat piciorul, dar chiar atunci gandacul i-a spus: „Nu ma omora; cruta-mi viata si-ti voi implini cea mai mare dorinta !” Horville l-a ascultat si i-a spus ca cea mai mare dorinta a lui era sa fie promovat si sa lucreze la etajul al doilea. Dorinta i-a fost indeplinita chiar a doua zi.

In timp ce lucra la acest etaj, Horville a auzit pasi pe tavan; de aceea, s-a gandit ca un etaj mai sus inseamna si un salariu mai mare. Si i-a cerut gandacului sa lucreze la etajul al treilea. Ambitiile lui nu s-au oprit insa aici, asa ca a ajuns sa lucreze la etajul al 10-lea, apoi la al 20-lea, apoi la al 78-lea si tot nu era multumit.

Intr-o zi, in timp ce lucra la etajul al 96-lea, a observat o scara care ducea mai sus. Ajuns pe terasa acelei cladiri, se considera a fi cel mai cu vaza om din companie. In timp ce-si admira pozitia, Horville a observat intr-un colt, un tanar asezat in genunchi si cu ochii inchisi.

Intrebat ce face acolo, tanarul a spus ca se roaga lui Dumnezeu care este sus in ceruri. Auzind raspunsul baiatului, inima lui Horville a fost cuprinsa de o mare intristare: „Crezi ca este cineva mai sus si mai mare decat mine ?” „Cu siguranta” – i-a raspuns baiatul.

Atunci Horville a chemat imediat gandacul: „Pune-ma in acea pozitie in care numai Dumnezeu ar putea fi daca ar cobora pe pamant !” Gandacul i-a implinit dorinta, iar in ziua urmatoare Horville a inceput din nou sa lucreze in camera de sortat scrisori de la subsolul cladirii.

Culegere de Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Ilustratii, intamplari și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free