Privire generala asupra cartii Numeri
Cea de-a patra carte a Pentateuhului, Numeri, a fost numita de evrei „Bemidbar” ( „In pustie” ), dat fiind faptul ca ea contine relatari din timpul calatoriei poporului Israel in pustie, inainte de intrarea in Canaan. Titlul „Numeri” provine din traducerea in limba greaca a Bibliei ebraice, Septuaginta ( LXX ) si este legat de cele doua recensaminte realizate in pustie: primul, al adultilor care au parasit Egiptul ( cap. 1-4 ) si al doilea, al generatiei tinere care urma sa intre in Tara Promisa ( cap. 26 ). In ceea ce priveste titlul „A patra carte a lui Moise”, acesta nu apare in textul ebraic, fiind o adaugare ulterioara.
Toti comentatorii Bibliei sunt de acord ca autorul cartii este Moise, chiar daca acesta nu este amintit in carte in aceasta calitate. In postura de martor ocular al evenimentelor descrise in Numeri si bun cunoscator al culturii vremii, Moise este persoana cea mai indicata pentru paternitatea cartii.
Mai mult decat atat, in Numeri 33, 2 sta scris ca „Moise a scris calatoriile lor ( ale israelitilor n.n. ) din popas in popas, dupa porunca Domnului”, ceea ce ne intareste convingerea ca Moise este autorul cartii. Nu s-a putut sugera niciun alt nume in locul acestui titan al Antichitatii, care a dus la indeplinire sarcina de a fi unealta lui Dumnezeu pentru eliberarea poporului evreu din crunta robie egipteana si de a-l conduce apoi spre o tara promisa plina de binecuvantari.
Cartea Numeri istoriseste in capitolele sale despre evenimente petrecute in istoria nomada a poporului Israel. Este o naratiune a unei istorii reale a calatoriei poporului Israel prin pustiu, avand ca destinatie finala Canaanul. Rolul educativ al acestei naratiuni pentru crestinii din toate timpurile este imens, deoarece greselile facute de israeliti in timpul pribegiei prin pustiu nu trebuie repetate de crestinii care se indreapta spre Canaanul ceresc.
Naratiunea porneste de la muntele Sinai, odata cu recensamantul persoanelor adulte de parte barbateasca, apoi descrie calatoria israelitilor in pustiu pana ce poporul ajunge in stepele Moabului.
Cartea Numeri cuprinde mai multe stiluri literare, mai multe decat in oricare alta carte a Bibliei. Gasim naratiune istorica, diferite legi, rapoartele recensamintelor, rugaciune, binecuvantare, poezie, corespondenta diplomatica, profetie si descrieri de itinerariu.
Cartea Numeri contine si o seama de reguli si instructiuni care se adauga celor din Leviticul. In prim plan apar personaje ca Moise, Aaron, Maria, Balaam, fiii lui Aaron si altii, in timp ce in dreptul poporului Israel se remarca un mare defect de caracter: incapatanarea si spiritul de razvratire, care l-au impiedicat sa intre de prima data in odihna Canaanului.
In Numeri gasim lectii importante despre grija iubitoare a lui Dumnezeu fatza de poporul Sau, dar si despre sfintenia si dreptatea Sa, manifestate in pedepsirea exemplara a capilor rascoalei lui Core, Datan si Abiram. Cartirea, razvratirea si nemultumirea unora dintre israeliti sunt destul de frecvent intalnite in Numeri, iar acestea sunt tratate cu maxima seriozitate de Dumnezeu. El judeca, dar tot El iarta si acorda har, gasind o cale prin care sa-Si implineasca promisiunile facute poporului de a-l duce in Tara Promisa.
Prezenta lui Dumnezeu este reala si vizibila, prin stalpul de nor si de foc care, pe de o parte ocroteste, iar pe de alta parte calauzeste poporul in calatoria sa. Dumnezeu vorbeste cu Moise in mod nemijlocit si paganii ajung ei insisi la concluzia ca El conduce poporul ( vezi cap. 14, 13.14 ).
Una dintre calitatile lui Dumnezeu, care este in mod deosebit subliniata in Numeri, este aceea de a fi un desavarsit organizator. Oamenii si preotii sunt atent numarati, chiar si de doua ori ( capitolele 1-4 si 26 ). Tabara este si ea atent organizata, iar viata oamenilor este guvernata de reguli bine puse la punct. Totul arata ca sfintenia si curatenia sunt deosebit de importante pentru Dumnezeu, dar si pentru viata si supravietuirea poporului.
Desi cartea Numeri nu a fost, in general, una dintre cartile favorite ale credinciosilor, ea ramane totusi o naratiune vie, usor de citit si de catre copii, dar continand si un bogat material de studiu pentru cercetatorii Bibliei.
Lori Balogh